Verrassend smaakvolle groentegratin afgetopt met knapperige kaas, noten en een frisse toets van citroen.
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
Voor de gratin:
300grrauwe biet
1prei
1venkelknol
200grcrème fraîche
blaadjes van 1 takje rozemarijn, fijngesneden
zout en versgemalen peper
Voor de garnering
25grhazelnoten, grof gehakt
20grpanko
100grgerijpte geitenkaas, in plakjes
olijfolie
citroensap
Extra benodigdheden:
volle waterkoker met koken water
pan met deksel
ovenschaal
Aan de slag:
Maak de prei en venkel schoon. Snij de prei in halve ringen, de venkel in kleine stukjes, doe in een pan en overgiet met kokend water. Doe de deksel op de pan en laat rustig zacht worden terwijl je verder gaat met de bietjes.
Schil de bietjes en rasp grof op een mandoline.
Giet de pan met groenten en heet water af, laat goed uitlekken en voeg bij de bietjes. Meng de crème fraîche, fijngesneden rozemarijn en wat zout erdoor en hussel goed door elkaar. Doe de groenten over in de ovenschaal, bestrooi met versgemalen peper, panko en hazelnoten. Verdeel de plakjes kaas over de bietengratin, besprenkel met wat olijfolie en plaats in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven. Bak de gratin in 30-40 minuten gaar en bruin, neem uit de oven en laat 10 minuten rusten.Tip: wanneer de gratin uit de oven komt lijkt ie in het begin soms flink nat. Maak je geen zorgen, tijdens het rusten wordt het vocht weer opgenomen door de groenten.
Sprenkel royaal citroensap over de bietengratin en dien op.Eet smakelijk!
Tips:
Maak de gratin tevoren, laat afkoelen en verwarm vlak voor gebruik. Wordt de gratin extra smaakvol van.