Gevuld met rode paprika, ui, kaas en oregano: super smaakvol en luchtig. Perfect voor de jaarwisseling maar ook lekker bij een borrel.
Hoeveelheid: 30hartige oliebollen
Ingrediënten:
Voor het beslag:
5grdroge gist
5grsuiker
375grtarwebloem, gezeefd
7grzout
375grhandwarm bier (zie ook tip 2 onderaan het recept)
16grgesmolten roomboter
1ei
Voor de vulling:
1rode paprika
1ui
4groregano
60grjong belegen kaas
Extra benodigdheden:
ruime pan
2-3literolie
ijstang
frituurschep
Aan de slag:
Voor het beslag:
Voeg de bloem, gist, suiker en het zout samen en roer goed door elkaar. Voeg het bier toe en roer er een glad beslag van. Voeg tot slot de boter en het ei toe en roer tot een egaal beslag.
Laat het beslag een uur rijzen op een warme plek.
Voor de vulling:
Snij vlak voor het einde van de rijstijd de paprika en ui in kleine blokjes en schep samen met de oregano en geraspte kaas door het gerezen beslag. Laat het beslag nog een kwartier rijzen.
Bakken van de hartige oliebollen:
Doe de olie in de pan en verwarm tot 180ºC. Zodra de olie op temperatuur is bak je een eerste test-oliebol. Neem met de ijstang een portie beslag uit de kom, strijk goed af zodat er zo min mogelijk losse uitsteeksels aan de oliebol komen en knijp het beslag uit de tang in de olie. Bak gedurende een aantal minuten tot de oliebol gaar en goudbruin is. Breek de bol doormidden en controleer op gaarheid. Afhankelijk van het resultaat weet je of de baktijd goed is of dat je iets langer nodig hebt.
Bak de rest van de oliebollen per 4 of 5 tegelijk. Bak vooral niet meer oliebollen tegelijk want dan koelt de olie teveel af en schroeit de buitenkant niet snel genoeg dicht. Schep de oliebollen na het bakken met een frituurschep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Draai en verplaats ze steeds naar een schoon stukje keukenpapier om zoveel mogelijk vet uit e oliebollen te laten lekken.Eet smakelijk!
Tips:
Hoeveel oregano ik precies gebruikte weet ik niet. Ik heb op het oog wat toegevoegd, dat zal minder zijn geweest dan 4 gr maar het leek mij voldoende.
Het beslag vond ik iets aan de dunne kant. Voor 375 gr bier had ik iets meer dan 1 blikje nodig. Een volgende keer gebruik ik gewoon 1 blikje, lijkt me voldoende en hou ik ook geen aangebroken blikje over.