5 van 1 stem
Plaatcake met blauwe bessen - Heerlijke cake met een fijne kruimellaag die gewoon niet kan mislukken. Recept van Rutger van den Broek uit zijn boek Cakes.
Plaatcake met blauwe bessen
Heerlijke cake met een fijne kruimellaag die gewoon niet kan mislukken. Recept van Rutger van den Broek uit zijn boek Cakes.
Hoeveelheid: 15 stukken plaatcake
Ingrediënten
Voor het beslag:
  • 150 gr roomboter, kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 1 citroen, zeste
  • ¾ theelepel vanille-extract
  • flinke snuf zout
  • 3 eieren (L), kamertemperatuur
  • 185 gr bloem
  • theelepel bakpoeder
  • 55 gr zure room
  • 225 gr blauwe bessen, diepvries
Voor de kruimellaag:
  • 100 gr bloem
  • 65 gr roomboter, koud en in blokjes
  • 65 gr witte basterd suiker
  • snuf zout
Extra benodigdheden:
  • rechthoekige bakvorm/braadslede van 28x18x4 cm, bekleed met bakpapier
Aan de slag
Voor het kruimeldeeg:
  1. Meng voor de kruimels de bloem met de suiker en het zout. Meng goed en voeg dan de blokjes boter toe. Wrijf de boter met de toppen van je vingers door de bloem tot alles goed is gemengd en je een kruimelig deeg hebt. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Voor de plaatcake:
  1. Doe de boter, basterdsuiker, de zeste, het vanille-extract en zout in een kom en klop tot een zacht en romig mengsel. Voeg dan één voor één de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  2. Zeef de bloem en bakpoeder in gedeelten bij het beslag en spatel door elkaar. Roer tot slot de zure room door het beslag. Giet het beslag in de bakvorm, verdeel de blauwe bessen erover en bestrooi met de kruimels. Plaats de bakvorm in een op 175ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak de plaatcake in ongeveer een uur goudbruin en gaar.
  3. Neem de plaatcake uit de oven, laat afkoelen in de vorm en serveer de plaatcake met blauwe bessen bij de koffie of thee.

    Eet smakelijk!