Zoet Midden-Oosters dessert uit Egypte, rijk gevuld met noten. Snelle variant van baklava. Ook heerlijk bij een kop koffie of thee.
Hoeveelheid: 1grote schaal (20-24 stukken)
Ingrediënten:
500grkadayif (vermicelli of gesponnen deeg)
140grghee (ik gebruikte een pot van Ghee Easy)
250grgemengde noten, middel fijngehakt (ik gebruikte walnoten, hazelnoten en pijnboompitjes)
Voor de siroop:
225mlwater
450grsuiker
sap van 1 citroen
½-1eetlepel oranjebloesemwater
Voor de garnering:
handjepistachenootjes, tot poeder gemalen
Extra benodigdheden:
bakplaat
bakvorm ± 21x21 cm, ingevet
Aan de slag:
Voor de siroop:
Kook het water, het citroensap en de suiker een minuut of 10 zodat de suiker volledig oplost en de siroop iets indikt. Neem de pan van de pit en voeg het oranjebloesemwater toe, roer goed door en zet opzij.
Voor de kunafa:
Verwarm de ghee zodat het weer vloeibaar wordt.
Ontwar het deeg voorzichtig, spreid uit over een bakplaat en giet de vloeibare ghee over het deeg. Hussel goed door zodat alle sliertjes deeg omhuld raken met ghee.
Leg de helft van het deeg in de bakvorm, druk aan tot een mooie bodem, verdeel het notenmengsel erover, dek af met het overgebleven deeg en druk dit keer losjes aan. Plaats de bakvorm in een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak de kunafa in 45 minuten goudbruin.
Neem de kunafa uit de oven en schep met een soeplepel de siroop lepel voor lepel over de kunafa en laat rustig afkoelen. De kunafa is klaar als de siroop helemaal is geabsorbeerd. Neem hiervoor de tijd. Minimaal een uur maar een hele nacht is nog beter. De kunafa wordt er alleen maar lekkerder van.
Snij in stukjes, garneer met pistachepoeder en serveer als dessert of lekkernij bij de koffie of thee.Eet smakelijk!
Tips:
In plaats van ghee kan je ook prima gesmolten roomboter gebruiken. Ghee is wel smaakvoller dan roomboter.
Rooster de noten voor gebruik in een droge koekenpan voordat je ze hakt. Zo krijgen zo nog meer smaak.
Het oranjebloesemwater overheerst totaal niet. Zeker niet als je maar een halve eetlepel gebruikt dan versterkt het juist het frisse van de citroen. Evengoed geen fan van oranjebloesemwater? Laat het dan gewoon achterwege, kan prima.
In Egypte gebruiken ze vaak veel siroop om de kunafa in te drenken. Ik vind het dan niet alleen erg nat maar ook mierzoet worden. In bovenstaand recept maak ik minder siroop: ¾ van de gebruikelijke hoeveelheid maar wel met iets meer citroensap. Zo is de siroop iets frisser.