Geroosterde bospeen met tahini-dressing en bospeensalsa
Gegrild en met een fijne salsa en dressing overgoten zijn deze peentjes een feestje om te eten.
Hoeveelheid: 1schaal geroosterde bospeentjes
Ingrediënten:
1bos penen, met loof
4eetlepels olijfolie
2eetlepels tahini
1citroen, sap en rasp
2-4eetlepels kokend water
½bosje peterselie, fijngehakt
3eetlepels zonnebloempitten, geroosterd
zout, peper
Aan de slag:
Snij het loof van de worteltjes, was goed om eventuele zandresten te verwijderen en schud flink het water eruit om de blaadjes zo droog mogelijk te maken.
Snij dikke wortels doormidden en blancheer de wortels een paar minuten in kokend water. Giet de pan leeg boven een vergiet en laat goed uitlekken.
Wrijf de bospeentjes in met 1 eetlepel olijfolie, bestrooi met wat zout en grill op de barbecue of in een grillpan gaar met mooie grilllijnen erop.
Maak de tahini-dressing door de tahini te mengen met 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels kokend water. Voeg indien nodig extra water toe om de dressing schenkbaar te maken. Proef en breng op smaak met zout en eventueel een paar extra druppels citroensap.Tip: ik voeg vaak nog een beetje olijfolie toe. Wordt de dressing lekker romig van.
Pluk de blaadjes van het loof van de stengels, hak fijn en meng met de peterselie, citroenrasp, 3 eetlepels olijfolie, het resterende citroensap en de zonnebloempitten tot een salsa. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Schik de geroosterde bospenen op een schaal, lepel wat dressing over de wortels en schep de salsa erover.Eet smakelijk!
Tips:
Koop biologische bospenen zodat het loof onbespoten is. Zit er geen loof aan de wortels of gebruik je het liever niet vervang het dan gewoon door peterselie, smaakt ook goed.
Tip uit het boek: Het loof is ook prima te gebruiken in salades of maak er pesto van met dragon en amandelen.