Maaltijdsalade met gegrilde groenten, parelcouscous en tonijn
Zomerse salade vol groenten. Lekker als avondmaaltijd maar ook prima geschikt als lunch.
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
75grparelcouscous (1 builtje)
blikje tonijn in olijfolie (160 gr)
1aubergine
1courgette
250grtros-, kers- of snacktomaatjes
1rode ui, in dunne ringen gesneden
handje krulpeterselie, fijngehakt
handje bieslook, fijngehakt
gemengde sla
1teenknoflook
balsamico azijn
olijfolie
zout
Voor de dressing
2eetlepels tahini
¾eetlepel citroensap
2-4eetlepels kokend water
olijfolie
zout
Aan de slag:
Voor de dressing:
Meng de tahini met het citroensap en roer goed. Meng dan het kokende water erbij tot de dressing mooi vloeibaar is. Schenk er een lekkere scheut olijfolie bij en roer nogmaals goed door. Proef en breng op smaak met zout.Tip: roer voor gebruik de tahini goed door want onderin de pot is de tahini altijd een stuk steviger/minder vloeibaar dan bovenin.
Voor de salade:
Snij de tomaatjes doormidden, leg in een ovenschaal en giet er wat olijfolie en balsamico azijn bij. Hussel door elkaar, leg de tomaatjes met de snijvlakken omhoog, bestrooi met wat zout en plaats in een op 120ºC hete lucht voorverwarmde oven. Droog de tomaatjes in ongeveer 30 minuten tot ze halfzacht zijn. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Giet ondertussen de tonijn af en kook de parelcouscous gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat afkoelen.
Knijp de teen knoflook uit boven een schaaltje en meng met wat zout en een flinke scheut olijfolie.
Snij de aubergine en courgette in plakjes en vervolgens respectievelijk in vieren en halve schijfjes. Bestrijk aan 1 zijde met knoflookolie en grill in een grillpan. Bestrijk de andere zijde met knoflookolie, keer en bak de stukjes groenten af. Leg op een bord en laat afkoelen.
Leg op twee borden een flinke laag gemengde sla, meng de parelcouscous met de gegrilde groenten, tomaatjes en fijngehakte kruiden en verdeel over de borden met sla. Drizzle lekker wat tahini dressing over de salades en verdeel tenslotte de tonijn en de ringen rode ui erover. (NB: toen ik de foto maakte waren de katten lichtelijk opdringerig waardoor ik op het laatst de rode ui ben vergeten, sorry!)Eet smakelijk
Tips:
Bewaart eventueel wat fijngehakte kruiden om de salades mee te garneren.
Voor extra smaak kan je een geperst teentje knoflook door de dressing roeren en/of wat dressing voor het opmaken van de salades door de parelcouscous roeren.