Makkelijk te maken met een chewy binnenkant. Doet denken aan amandelkoekjes maar dan met walnoot en oranjebloesemwater.
Hoeveelheid: 16walnootkoekjes
Ingrediënten:
250grwalnoten
65grkristalsuiker
1eetlepel vanillesuiker
1eetlepel abrikozenjam
1ei (M), losgeklopt
50grpoedersuiker
25mloranjebloesemwater
Voor de garnering:
16halve walnoten
Extra benodigdheden:
1velbakpapier
Aan de slag:
Spreid de walnoten voor de koekjes uit over een bakblik en rooster 10 minuten in een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven. Neem de walnoten uit de oven, laat helemaal afkoelen en maal in een foodprocessor grof. Let op dat je er geen poeder van maakt, het is de bedoeling dat je nog wel stukjes walnoot proeft.
Doe de gemalen walnoten met de suiker, vanillesuiker en jam in een kom, roer met een vork door elkaar en voeg beetje bij beetje het ei toe. Roer nog een paar keer goed door en plaats 30 minuten in de koelkast om te rusten.
Giet de oranjebloesemwater in een schaaltje en vul een diep bord met de poedersuiker.
Rol van het walnotendeeg 16 balletjes en bevochtig voor elk bolletje je handen met oranjebloesemwater. Rol de balletjes door de poedersuiker, leg op een met bakpapier bekleden bakplaat en duw in elk balletje en halve walnoot. Bak de koekjes in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven in 10-15 minuten gaar.
Laat de koekjes afkoelen en serveer bij een kop vers gezette koffie of thee.Eet smakelijk!
Tips:
Oranjebloesemwater heeft een uitgesproken smaak maar in deze koekjes is het slechts subtiel aanwezig, ik vind het een fijne toevoeging. Ben jij niet zo’n fan van de smaak laat het dan gerust achterwege.
De lekkerste walnoten zijn blanke walnoten. Als het velletje wat donkerder is kunnen ze bitter smaken, zeker wanneer je ze bakt.
Blanke walnoten bestel ik bij KoRo. Dat zijn wat mij betreft lekkerste, ik heb ze altijd op voorraad liggen.