Heerlijke kruising tussen flammkuchen en pizza. Rijkelijk belegt met 3 soorten kaas. Deze pizza wil je proeven!
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
Voor de pizzabodem:
225grbloem
3grzout
2½grinstant gist
135-140grhandwarm water
1eetlepel olijfolie
Voor de topping:
3eetlepelscrème fraîche
80grBeemster belegen, flakes of geraspt
80grmozzarella, in plakken
50gremmentaler, geraspt
4plakjesontbijtspek, in stukjes
1rode ui, in ringen
1lente-ui, in dunne ringetjes
Aan de slag:
Voeg de bloem, gist en zout samen en meng goed. Doe dan de olie en het warme water erbij en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Laat 20 minuten rusten onder een vochtige theedoek. Verdeel het deeg in 2 stukken, druk plat, maak er strakke (keurig opgebolde) bollen deeg van en leg in een met olie ingevette schaal. Rol het deeg even rond in de schaal zodat het aan alle kanten een dun laagje olie krijgt. Dek de schaal af met plasticfolie en laat op een warme plek rijzen tot de bollen in volume tenminste zijn verdubbeld. Ik laat ze meestal zelfs 3x zo groot worden.Tip: liefhebber van een dikke bodem? Maak dan gewoon 1 pizza van het deeg.
Neem 1 bol deeg uit de schaal, druk voorzichtig plat op een met bloem bestoven aanrecht en duw vervolgens met de toppen van je vingers uit tot een mooie pizzabodem. Herhaal met de tweede bol deeg.
Besmeer de pizzabodems met crème fraîche, verdeel eerst de emmentaler, dan de mozzarella en tot slot de Beemster kaas over de pizzas. Top af met de rode ui en ontbijtspek. Bak de pizzas in een op 220ºC hete lucht voorverwarmde oven.Tip: op een pizzasteen wordt de bodem extra krokant. Leg de pizzasteen op het rooster in een koude oven en warm dan pas de oven op. Neem hier extra de tijd voor want het duurt echt even voor de steen door en door heet is. Leg nooit een koude steen in een hete oven: de steen breekt geheid.
Neem de pizzas uit de oven, snij in punten, bestrooi met de lente-ui en serveer direct.Eet smakelijk!
Tips:
Heb je weinig tijd? Laat het deeg dan rijzen in een op 50°C voorverwarmde oven. Zet de oven uit zodra het deeg erin staat.
Heb je ruim de tijd of wil je een extra lekkere pizzabodem gebruik dan eens minder gist waardoor het deeg langer nodig heeft om te rijzen. Ook kan je het deeg een nacht in de koelkast bewaren. Handig weetje: des te langer de rijstijd, des te lekkerder de pizzabodem.
Mis je de groente of heb je liever een vegetarische pizza? Maak dan eens vegetarische mini-pizza's met paprika, courgette, champignons en feta.