Wortel-noten muffins - Makkelijk en snel. Heerlijk bij een kop verse koffie of thee.

Wortel-noten muffins

Makkelijk en snel. Heerlijk bij een kop verse koffie of thee.
Direct naar het recept

In het weekend of tijdens vrije dagen vind ik het gezellig om iets lekkers bij de koffie en thee te hebben. Een goed excuus dus om op vrijdag de keuken in te duiken en te gaan bakken. Dan ruikt het huis ’s avonds zo heerlijk en ben ik gelijk in weekendsfeer.

Jaren geleden maakte ik voor het eerst kennis met worteltaart. Hoewel de smaak goed was miste ik luchtigheid. Ook hoeft de gebruikelijke (mier)zoete topping voor mij niet zo. Na het lezen van veel recepten ben ik maar eens wat gaan proberen. Het eindresultaat is een heerlijk luchtige, niet vette muffin geworden.

Worteltaart is natuurlijk een Amerikaanse klassieker maar weten je ook waarom men wortel in gebak en desserts is gaan verwerken? Suiker en specerijen waren vroeger voor de gewone mens niet betaalbaar. Alleen de happy few kon het zich permitteren een potje suiker in huis te hebben. Om gerechten toch een zoete smaak te geven gebruikte men geraspte en geschaafde wortelen. Wortel is immers zoet en dat was wel voor iedereen beschikbaar. In feite is wortel dus een soort zoetstof avant la lettre.

Wortel-noten muffins - Makkelijk en snel. Heerlijk bij een kop verse koffie of thee.

Wortel-noten muffins

2 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 12 muffins

Ingrediënten: 

  • 110 gr bruine basterdsuiker
  • 2 eieren (maat L), op kamertemperatuur
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 150 gr volkorenmeel
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 6 gr bakpoeder
  • zout
  • 150 gr julienne wortel
  • 60 gr rozijnen
  • 70 gr gepelde walnoten

Extra benodigdheden

  • 1 bakblik voor 12 muffins
  • 12 papieren muffinvormpjes

Aan de slag:

  • Zet de papieren muffin-vormpjes in het bakblik klaar, was de rozijnen en snij de walnoten in stukjes.
  • Meng het volkorenmeel, de koekkruiden, het bakpoeder en wat zout in een kom en zorg dat er geen klontjes meer inzitten.
  • Doe de basterdsuiker, eieren en olie in de kom van je (stand)mixer en mix alles in een paar minuten goed door elkaar.
  • Roer eerst het meel door het eimengsel. Daarna roer je de wortel, rozijnen en walnoten erdoor.
  • Verdeel het beslag over de muffin-vormpjes en zet het bakblik in een op 150°C hete lucht voorverwarmde oven. Zet na 10 minuten de temperatuur omhoog naar 170°C en laat de muffin’s nog ongeveer 15 minuten bakken.
  • Haal de wortel-noten muffins uit de oven een laat afkoelen op een draadrooster.
    Eet smakelijk!

Tips:

Lekker met kaneelroom. Meng hiervoor wat meer of minder lobbig geslagen slagroom met suiker en kaneel.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




12 reacties

  1. Tjitske schreef:

    Is er ook een veganistische variatie mogelijk?
    Dus zonder eieren?
    Ivm allergieën

    1. Een veganistische variant zal best kunnen maar ik ben daar niet in thuis. Ik kan je dus niet tippen hoe je het ei vervangt in dit recept. Wat ik wel weet is dat geregeld appelmoes of geprakte banaan wordt gebruikt in veganistische baksels. Misschien dat je het daar eens mee kunt proberen? Worden de cakes te compact voeg dan wat extra bakpoeder toe. Succes!

  2. Yummy! Perfect, heerlijke smaak en helemaal niet droog! Super recept! Enige minpuntje is die suiker… Volgende keer proberen met honing in plaats van suiker en iets minder olie.. Mm..

    1. Hallo Nadja, minder olie in combinatie met honing gaat prima denk ik. Het vloeibare van de honing zorgt er waarschijnlijk voor dat de muffin niet te droog worden. Succes!

      1. Hoi Mariette, 100 ml honing + 0,6 dl olie + 200 gram wortels geprobeerd, iets droger. Ga volgende keer jou tip proberen! Heb ook nog de “slechtere” versie gemaakt, 24 cakejes! Haha..

        1. Wat je misschien ook kunt proberen is de suiker vervangen door kokosbloesemsuiker. Dat heeft een lagere glycemische waarde dan zowel suiker als honing.

  3. Sandra de Koning schreef:

    Heerlijke cupcakes! Ook geschikt voor een sinterklaasfeest met kinderen denk ik… maar hoe zal ik ze versieren?
    Groetjes Sandra

    1. Beste Sandra, leuk dat je enthousiast bent over mijn wortel-noten muffins. Ik maak ze regelmatig en ze blijven lekker! Wat mij betreft zijn ze zeker geschikt voor een Sinterklaasfeestje. Door de gebruikte koekkruiden passen ze goed in het rijtje van pepernoten en speculaas. Tja, versieren. Het is maar net wat je leuk en lekker vindt. Spuit bijvoorbeeld een toef kaneelroom, losgeslagen mascarpone of roomkaas frosting/icing op de muffins en garneer met (mini) pepernootjes, schuimpjes en/of chocolade muntjes. Partjes mandarijn kleuren ook altijd leuk. Succes met je Sinterklaasfeest!

  4. Voor de 2e keer gemaakt. Wat een recept!! Zóóó lekker!! Nu met volkorenmeel, werkelijk overheerlijk. Alleen helaas wel verslavend……

    1. Fijn om te horen! Afgelopen tijd zoveel andere lekkere dingen gemaakt dat deze muffins bij ons al even niet meer op tafel zijn gekomen. Maar je brengt me nu wel op een idee…

  5. Gistermiddag deze overheerlijke wortel-noten muffins gemaakt. Had geen volkorenmeel, maar gewone bloem en gelukkig nog winterwortel in huis, die ik grof geraspt heb. Werkelijk super lekker !!
    Dat wordt een blijvertje, temeer daar het makkelijk te maken is !