Witte bonen met pompoen en feta
Witte bonen saai? Echt niet! Je kunt er zoveel meer mee maken dan de standaard witte bonen in tomatensaus. Bijvoorbeeld deze heerlijke puree van witte bonen met gekruide pompoen en zilte feta. Ik geef je mijn super makkelijke recept.
Witte bonen zijn gezond
Witte bonen behoren tot de peulvruchten. Peulvruchten bevatten veel eiwit, vezels en bijvoorbeeld ijzer. Door hun goede voedingswaarde passen ze perfect in een vegetarische of plantbased/vegan lifestyle. Naast gezond zijn witte bonen ook heel erg lekker. Breng ze op smaak met kruiden en specerijen en je zult zien dat witte bonen enorm veelzijdig zijn.
Peulvruchten zijn zowel gedroogd als voorgekookt verkrijgbaar. Gedroogd zijn ze lang houdbaar en nemen weinig ruimte in. Je moet ze alleen wel een nacht weken en daarna een uur koken. Heb ik niet altijd zin in. Gelukkig maakt HAK het ons gemakkelijk. Sinds kort hebben ze HAK-in-PAK. Handige kartonnen verpakkingen met voorgekookte peulvruchten. De kikkererwten, bruine en witte bonen heb ik al gegeten. Zien er niet alleen goed uit, ze smaken ook top. Voor mij geen blikken meer, deze pakjes zijn veel handzamer.
Puree van witte bonen
Een super simpele manier om witte bonen te gebruiken is er puree van maken. Spoel de bonen in een zeef of vergiet met koud water en laat goed uitlekken. Prak met een vork en klaar ben je. Voeg wat tahin, citroensap, water en eventueel een teentje knoflook toe en je hebt een heerlijke hummus van witte bonen. Snel gemaakt, erg makkelijk en een veelzijdige basis voor de lekkerste gerechten.
Combineer de witte bonen hummus met geroosterde groenten, gebruik als dip voor rauwkost of besmeer boterhammen ermee en beleg met pesto en tomaat. Recent topte ik de witte bonen puree af met gekruide pompoen en zilte feta. Het is een nieuwe favoriet hier in huis.
Witte bonen met pompoen en feta
Blokjes pompoen husselde ik door elkaar met za’atar en olijfolie en roosterde ze in de oven. De pompoen krijgt er zoveel smaak door. Voor extra bite en voedingswaarde voegde ik pompoenpitten toe en voor de hartige touch wat verbrokkelde feta. Sneetjes stokbrood erbij en genieten maar.
Witte bonen met pompoen en feta
Ingrediënten:
- 350 gr geschilde pompoen, in blokjes
- 1 rode ui, in partjes
- za'atar
- olijfolie
- zout
Voor de witte bonen puree:
- witte bonen
- 2 eetlepels tahin
- 1 eetlepel citroensap, flinke kneep
- zout en peper
- 1 teentje knoflook, optioneel
Voor de garnering:
- feta
- pompoenpitten
- peterselie
- stokbrood, plakjes
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Meng in een ovenschaal de gesneden pompoen met olie, za'atar en wat zout. Plaats in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven en hussel er na 10 minuten de gesneden ui en wat extra olie door. Rooster nog 20 minuten in de oven.
- Spoel ondertussen de witte bonen af, laat goed uitlekken en prak op een bord tot puree. Roer er de tahin, citroensap en twee eetlepels water door. Controleer de dikte en verdun eventueel met extra water. Breng op smaak met zout en peper.Tip: een geperst teentje knoflook door de puree is optioneel maar geeft de puree wel extra smaak.
- Schep de hummus van witte bonen op een bord of schaal en spreid iets uit. Verdeel er de (lauwwarme) pompoen en ui over en top af met verkruimelde feta, pompoenpitjes en verse peterselie. Geef er vers stokbrood bij en serveer.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- In plaats van za’atar kan je ook ras el hanout of bijvoorbeeld five spices/vijfkruidenpoeder gebruiken.
- Varieer met de geroosterde groenten en pas de gebruikte kruiden daar op aan. Denk aan geroosterde courgette, paprika, aubergine etc.
- De lekkerste peper om de bonenpuree mee te kruiden vind ik Voatsiperifery uit Madagascar. Deze peper heeft een duidelijke pepersmaak zonder dat scherpe van doorsnee peper. Voatsiperifery is een bijzondere pepersoort uit het premium peper assortiment van Peugeot. Deze peper wordt standaard meegeleverd met de Peugeot Maestro pepermolen. In mijn artikel over de Peugeot Maestro vertel ik meer over de pepermolen én de premium peper selectie.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat ontvangen producten.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.