Wijting met peterseliestamp - Zachte witvis met een smaakvolle peterseliepuree, peterselie olie en een frisse vinaigrette.

Wijting met peterseliestamp

Zachte witvis met een smaakvolle peterseliepuree, peterselie olie en een frisse vinaigrette.
Direct naar het recept

Begin december vertelde ik al was gevraagd naar mijn mening over Zero waste van Jeroen De Pauw en Pepeat Studio. Ik vertelde je toen al summier over mijn eerste indruk van het boek. Vandaag ga ik dieper in op dit mooie en verrassende boek. Ook neem ik de proef op de som met een recept uit het boek: wijting met peterseliestamp.

Zero waste van Jeroen de Pauw en Pepeat Studio

Zero waste is een bijzonder kookboek. Om verspilling tegen te gaan worden ingrediënten zo volledig mogelijk gebruikt. Dus niet alleen de mooie en lekkere delen van een ingrediënt maar ook de schillen, stelen, klokhuizen en/of blaadjes ervan. Daarnaast wordt elk recept voorafgegaan door achtergond- en productinformatie over het hoofdingrediënt. En als bonus krijg je bij veel recepten ook nog eens tips over wijn-spijs pairings. Klinkt goed toch? Maar dit is nog niet alles. Het meest bijzondere vind ik de toepassing van Augmented Reality. Bij veel recepten staat een speciaal pictogram afgebeeld. Scan dat pictogram met behulp van je smartphone of tablet en je gaat naar de bijbehorende receptvideo. Zo waanzinnig leuk gedaan.

Een kookboek zonder foto’s is voor mij geen kookboek. Ik wil graag zien wat ik ga maken. Zero waste staat boordevol foto’s: naast elk recept staat een paginagrote foto. En ze zien er allemaal even smakelijk en aantrekkelijk uit. Blader door het boek en het water loopt je in de mond: moëlleux met vijgen en amandelgranité, koude courgettesoep met basilicum en amandelpesto, broodpudding met cranberry’s en karamelsaus, gestoofde wintergroenten met koffiedik en hazelnotensaus, sinaasappelcake met amandelen en chocolade, risotto met mozzarella en basilicum of blini’s met wortelloof en waorteltapenade met gember en cashewnoten.

Zero waste - Jeroen De Pauw, Pepeat StudioZero waste - Jeroen De Pauw, Pepeat StudioZero waste - Jeroen De Pauw, Pepeat StudioZero waste - Jeroen De Pauw, Pepeat StudioZero waste - Jeroen De Pauw, Pepeat Studio

Wijting met peterseliestamp

Mijn voorliefde gaat uit naar zoete lekkernijen maar de foto voor de kabeljauwrug met peterseliestoemp zag er zo lekker uit dat ik toch maar voor een complete maaltijd koos. Ik paste het recept alleen wel iets aan. In het kader van zero waste gebruikte ik de wijtingfilet die nog in mijn viezer lag en de platte peterselie verving ik door krulpeterselie.

Hoewel het op het eerste gezicht lijkt of er veel werk in de maaltijd gaat zitten valt dat reuze mee. De puree en olie van peterselie zijn zo gemaakt, de peterseliestamp is ook kinderspel. Als alles klaarstaat bak je op je gemak de vis en kan je de borden opmaken. De puree en olie van peterseliestamp en de vinaigrette zijn prima geschikt om eerder klaar te maken. De peterseliestamp kan je eventueel voorafgaand aan een etentje klaarmaken en in de oven of op een zachte pit warm houden.

Het gerecht zag er mooi en aantrekkelijk uit, perfect om te serveren tijdens een etentje. Ik was blij dat ik voor wijtingfilet met huid heb gekozen. Wijting heeft heerlijk stevig visvlees en bakt daardoor makkelijk goudbruin. Kabeljauw valt bij mij vaak sneller uit elkaar. Het frisse van de citroenrasp haalt de aardappelpuree enorm op en maakt er samen met de peterselie puree een bijzondere stamp van. De garnering en de vinaigrette maken het plaatje echt helemaal af. Michel en ik hebben zitten smullen. Kortom: een echte aanrader dit gerecht!

Wijting met peterseliestamp - Zachte witvis met een smaakvolle peterseliepuree, peterselie olie en een frisse vinaigrette.

Wijting met peterseliestamp

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 250 gr wijting
  • 450 gr kruimige aardappels, geschild
  • 10 gr krulpeterselie
  • 75 ml olijfolie
  • 35 gr roomboter
  • 1 lente-ui
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 3 theelepels citroensap, plus extra naar smaak
  • citroenrasp, naar smaak
  • boter, olie om de vis in te bakken
  • zout, peper

Extra benodigdheden:

  • theezeefje
  • hakmolentje van een staafmixer
  • aardappelstamper

Aan de slag:

Voor de peterselie olie en puree:

  • Pluk de blaadjes van het bosje peterselie en leg de steeltjes apart
  • Breng in een pan wat water en zout aan de kook en plaats een kom met koud water onder handbereik. Blancheer de peterseliesteeltjes gedurende 30 seconden in het kokende en schep direct over in het koude water. Door het koude water koelen de steeltjes snel af en stopt het kookproces. Bewaar het kookvocht.
  • Neem de peterseliesteeltjes uit het koude water, knijp goed uit en doe in een hakmolentje van een staafmixer. Voeg de olijfolie toe en mix tot een gladde, groene olie. Giet de olie een paar keer door een fijn theezeefje en vang op in een kommetje. Schep de peterselie puree steeds in een apart kommetje voor later gebruik.
    Tip: Draai de olie niet langer dan nodig is om de peterselie heel fijn te hakken. Draai je oonnodig lang dan loop je het risico dat de peterselie wat bitter wordt.

Voor de garnering en vinaigrette:

  • Roer een sausje van de mosterd, 2 theelepels citroensap en de peterselie olie. Proef en breng op smaak met zout, peper eventuel wat extra citroensap. De vinaigrette moet lekker fris van smaak worden.
  • Snij de lente-ui en peterselie blaadjes fijn.

Voor de peterseliestamp:

  • Snij de aardappels klein, kook gaar, giet af en laat even droog stomen.
  • Stamp de aardappels met een stamper fijn en voeg de boter, geraspte citroenschil, 1 theelepel citroensap en een deel van de peterselie puree toe. Stamp goed door elkaar en breng op smaak met zout, peper en eventueel wat extra peterseliepuree en citroensap.

Voor de wijting en opmaak:

  • Verhit wat boter samen met wat olijfolie in een koekenpan. Dep de vis goed droog, bestrooi met zout en peper en bak gaar en bruin.
  • Schep de peterseliestamp op de borden, leg er een stuk vis op en garneer met de lent-ui, peterselie en vinaigrette.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Wijting heeft lekker stevig visvlees. Mocht je geen wijting kunnen vinden gebruik dan gewoon een lekker stukje kabeljauw. Let bij het kopen van vis op het blauwe MSC keurmerk, zo weet je zeker dat je duurzaam gevangen vis eet. Wijting koop je vooral bij de visspecialist en daar wordt nog weinig gewerkt met MSC en ASC keurmerken. Check vooraf even de viswijzer zodat je weet wat de kenmerken zijn van verantwoorde wijting. Lees voor meer informatie over de viswijzer en de MSC en ASC keurmerken mijn blogpost over duurzame vis.
  2. Voor extra zero waste schil je de aardappels lekker dik en bak je van de schillen chips. Meng hiervoor de schillen met wat olijfolie, bestrooi met zout en verspreidt over een bakplaat. Bak in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven goudbruin en krokant. Let op: bak ze niet te lang en eet ze krakend vers anders kunnen ze een licht bittere nasmaak krijgen. Eventueel kan je de schillen ook frituren.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat een affiliate link en een gekregen kookboek.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept