Wijngaard de Kroon van Texel - Eén van de noordelijkst gelegen wijndomeinen in NL en de enige op een waddeneiland. Aanrader eens te bezoeken!

Wijngaard de Kroon van Texel

Als we op Texel zijn proberen we altijd weer nieuwe plekjes te ontdekken. Zo bezochten we onlangs Wijngaard de Kroon van Texel. Jarenlang reden we eraan voorbij en zeiden we tegen elkaar dat we toch echt eens langs moesten gaan. En nu hebben we dan eindelijk de koe bij de horens gevat. Wat een ontdekking! We hoorden niet alleen het verhaal achter de wijngaard, we kregen ook een rondleiding en proeverij van de wijnen. Super leuk en een regelrechte aanrader om langs te gaan als je op Texel bent.

Wijngaard op de Wadden

Wijngaard de Kroon van Texel bestaat inmiddels een kleine 20 jaar. In 2005 ging wijnboer Jan-Jaap Kroon het experiment aan, lukt het om wijn te verbouwen op een waddeneiland? De eerste stokken werden aangeplant. Met de jaren groeide de omvang, werden keuzes gemaakt in de te verbouwen duivenrassen en ontstond een bloeiende wijngaard.

De Kroon is één van de noordelijkst gelegen wijndomeinen in ons land en verbouwt momenteel 3 druivensoorten: Sauvignon Gris, Johanniter en Riesel. Jaarlijks maakt de wijngaard zo’n 6.000 liter Texelse wijn. De wijn zijn uiteraard verkrijgbaar op het domein.

Wijngaard de Kroon van Texel - Eén van de noordelijkst gelegen wijndomeinen in NL en de enige op een waddeneiland. Aanrader eens te bezoeken!

Rondleiding en wijnproeverij

Tijdens de rondleiding vertelde Jan-Jaap vol passie over het ontstaan en de ontwikkeling van de wijngaard. Ook kregen we uitleg over het werk dat in de wijngaard moet gebeuren. Nieuwe wijnstokken aanplanten, bestaande wijnstokken verzorgen, snoeien, weghalen van wilde scheuten en alles wat nodig is om de druiven optimaal te laten groeien. Op zich wisten we het allemaal wel maar om het echt in de wijngaard te zien, dat geeft wel een extra dimensie. Eens te meer realiseer je je wat een werk er wordt verricht voordat je kunt genieten van een glas wijn.

Wijngaard de Kroon van Texel - Eén van de noordelijkst gelegen wijndomeinen in NL en de enige op een waddeneiland. Aanrader eens te bezoeken!

In april start het seizoen, begin oktober wordt er geoogst. Wist je dat het moment waarop de druiven geoogst kunnen worden redelijk goed te voorspellen is? Ongeveer 110 dagen na de bloei van de wijnstokken zijn de druiven klaar om geoogst te worden. In juni, als de wijngaard in volle bloei staat, weet de wijnbouwer rond welke datum hij kan gaan oogsten. Wist ik niet, jij wel?

Na de oogst worden de druiven op de wijngaard verwerkt tot wijn. Jan-Jaap nam ons mee naar de schuur met de wijnmakerij en legde precies uit hoe wijn wordt gemaakt. Kort door de bocht: kneuzen van de druiven, vergisten, aftappen, overhevelen, filteren en bottelen. Op de Kroon wordt de wijn op ambachtelijke wijze gemaakt. Als de wijn aan het eind van het proces voldoende is gerijpt, wordt de wijn gebotteld.

Wijnproeverij Texelse wijnen

Na afloop van de rondleiding was het tijd voor een wijnproeverij. We begonnen met de Jorik. Jorik is gemaakt van 100% Johaniter druiven. Het is een droge, fruitige en volle witte wijn die doet denken aan een Riesling. Jan-Jaap liet ons niet 1 maar 2 verschillende jaargangen proeven. Wat een bijzondere ervaring was dat!

Wijn van dezelfde druif, uit dezelfde wijngaard en op dezelfde wijze gemaakt. En toch proefden we 2 totaal verschillende wijnen. Kijk, dat is dus precies waarin een ambachtelijke wijnmakerij zich onderscheidt van de grote commerciële partijen. Die blenden wijnen van meerdere jaargangen zodat de wijn altijd hetzelfde smaakt. Bij een ambachtelijke wijnmakerij is de wijn elk jaar anders. De condities waaronder de druif zich ontwikkeld zijn immers nooit hetzelfde. De wijnmaker creëert zo gunstig mogelijke omstandigheden maar heeft nou eenmaal niet alles in de hand. Het geeft wijnproeven een extra dimensie.

Wijngaard de Kroon van Texel - Eén van de noordelijkst gelegen wijndomeinen in NL en de enige op een waddeneiland. Aanrader eens te bezoeken!

De Secco Skitterend is een halfdroge bubbel en net als de Jorik gemaak van 100% Johanniter. De Secco is een halfdroge rosé blend van Regent en Cabernet Sauvignon druiven en heeft een fijne bubbel. Wist je dat een rosé met bubbels ook wel rosecco wordt genoemd? Beiden erg lekker maar de Secco Skitterend had licht mijn voorkeur. Tof om de wijnen naast elkaar te proeven. Vooraf dacht ik dat de Secco mijn favoriet zou zijn. Zo zie je, probeer altijd de wijn te proeven voor je ‘m koopt of een wijn-spijs combinatie maakt. Je kan afgaan op de beschrijving maar je weet het als echt nadat je geproefd hebt.

De Texelse wijnen smaakten naar meer. Na afloop kochten alle bezoekers de nodige flessen om thuis (of gelijk al tijdens de vakantie op Texel) van te genieten. Wij namen de Secco Skitterend en Jorik mee naar huis. De Secco Skitterend gebruikte ik in en bij burrata met aardbeien. Het recept ben ik nog aan het uitwerken, de link voeg ik komende dagen in. Romig, zacht en zoet, echt dit wil je proeven…

Bed & Breakfast De Kroon

Wij bezochten Wijndomein De Kroon tijdens ons verblijf in Prins Hendrik. Heb je nog geen verblijf geboekt, kijk dan zeker eens naar de bed & breakfast van de wijngaard. De Kroon is prachtig gelegen aan de rand van de Dennen. Ik ken deze plek goed, op steenworp afstand van de wijngaard heb ik als kind vele heerlijke zomers op Texel doorgebracht. En nog altijd verblijven we graag in en om de Dennen. Op het terras een boek lezen, uitkijken over de wijngaard en in alle rust wakker worden met het geluid van de vogeltjes. Een verblijf in de B&B van wijngaard De Kroon lijkt ons heerlijk!

Tip: ook zonder rondleiding of verblijf in de B&B kan je op de wijngaard terecht om de wijnen te kopen. Check de website voor de openingstijden.

Wijngaard de Kroon van Texel - Eén van de noordelijkst gelegen wijndomeinen in NL en de enige op een waddeneiland. Aanrader eens te bezoeken!

Wijngaard de Kroon van Texel
Rozendijk 32
1791 PD Den Burg
06 – 51808386

Onze rondleiding was op uitnodiging.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *