Wijnbar Oudeland Texel - De bediening, de opmaak van de gerechten, de smaken, de wijn-spijs combinaties, het klopt er allemaal. Pure klasse!

Wijnbar Oudeland Texel

Deel dit recept/artikel!

Als je op Texel bent, van lekker eten houdt en graag een goed glas wijn drinkt dan moet je echt bij Oudeland Texel langsgaan. En als je niet op Texel bent is het een goede reden om snel een tripje te boeken. Wij hebben onlangs bij Wijnbar Oudeland gegeten en een topavond gehad. Het was één groot feest voor onze zintuigen. De bediening, de opmaak van de gerechten, de smaken, de wijn-spijs combinaties, het klopte gewoon allemaal.

Wat we hebben gegeten, welke wijnen we hebben geproefd, ik vertel het je allemaal. Spoiler: samen met de chef en eigenaar Daan Kappert namen we na ons etentje nog even een kijkje bij zijn 2e passie Pommes Paul. Lees snel verder en zet een bezoek aan deze Texelse wijnbar hoog op je to go list. Ga je geen spijt van krijgen, dat verzeker ik je. Of nou ja, hooguit vraag je je af waarom je niet eerder bent gegaan ;-))

Wijnbar Oudeland Texel - De bediening, de opmaak van de gerechten, de smaken, de wijn-spijs combinaties, het klopt er allemaal. Pure klasse!

Wijnbar Oudeland Texel

Wijnbar Oudeland heeft een ambachtelijke keuken waarin het draait om eerlijke en pure gerechten met zo min mogelijk verspilling. Groenten uit eigen moestuin spelen de hoofdrol, vlees en vis worden gebruikt in de keuken maar spelen de tweede viool. Aanvullende ingrediënten worden zoveel mogelijk lokaal en biologisch ingekocht. De naam Oudeland is heel bewust gekozen en staat symbool voor de lokale drive van de wijnbar.

Van origine is het eiland Texel veel kleiner dan het nu is. Door inpoldering van de Eierlandse polder heeft het eiland de huidige vorm gekregen. Texel is dus deels van nature en deels door menselijk ingrijpen gevormd. Het natuurlijk gevormde deel van Texel beslaat grofweg de onderste helft van het eiland. Je raadt het misschien al, dit zeer vruchtbare deel van Texel staat nog altijd bekend als het oude land. Veel van de gebruikte ingrediënten komen van het oude land.

Oog voor detail

Oudeland is gevestigd in een pand aan de kop van de Dorpsstraat in De Koog. De Koog is niet groot, waar je ook parkeert, de wijnbar is op loopafstand. Bij het binnenlopen werden we hartelijk ontvangen. De aankleding en ambiance doen heel prettig aan en stralen ambitie uit. Je ziet en voelt dat men hier oog heeft voor detail. En dat blijkt al gelijk als we bij het aperitief (een heerlijk glas Parés Baltà cava) worden verrast met krakend vers desembrood en luchtig geslagen boter.

De boter is in de vorm van een champagne kurk en op smaak gebracht met een snufje zout en gedroogde en gemalen shiitake van de Texelse paddestoelen kwekerij. Het desembrood is gemaakt door de ambachtelijke bakker Wouter Bakker met zeewater. Dat zeewater haalt de chef zelf uit de Waddenzee, pasteuriseert en filtert het waarna hij het naar de bakker brengt om er brood voor Oudeland mee te laten bakken. De toon was gezet.

Wijnbar Oudeland Texel - De bediening, de opmaak van de gerechten, de smaken, de wijn-spijs combinaties, het klopt er allemaal. Pure klasse!

De gerechten

Bij de wijnbar ben je van woensdag t/m zondag van 15.00-23.00 uur welkom. Naast een gezellige borrel met bites van de kaart kan je er ook genieten van een steeds wisselend verrassingsmenu. Of stel met de bites van de kaart je eigen shared dining menu samen. Ook een aanrader is de High Wine die je tussen 15.00 uur en 17.00 uur kunt bestellen. Tijdens de High Wine krijg je dezelfde vier gangen geserveerd als bij het verrassingsmenu. Maar dan als kleine hapjes en begeleid door passende wijnen. Super leuk om ’s middags van te genieten. Zoals je wellicht al hebt begrepen genoten wij van het verrassingsmenu.

Amuse

Na het heerlijke zeewaterbrood was het tijd voor de amuse: panna cotta van wortel, zoetzure wortelspaghetti, sorbet van piccalilly en saffraan, Kalamata-crumble en een krokante waddenkokkel. Omdat ik allergisch ben voor schelpdieren kreeg ik een alternatief voor de kokkel. Holy moly, wat een smaakexplosie. De toon voor de avond was gezet en we keken reikhalzend uit naar het voorgerecht.

Voor- en tussengerechten

Als je de amuse al geniaal vindt en het voorgerecht gaat daar met het grootste gemak nog eens over heen, dan kom je woorden te kort. Ik laat de superlatieven dus maar even voor wat ze zijn en vertel je gewoon wat het was. Hangop van Hollandse rabarber en tomaten, dumpling van huisgemaakte coppa van Livar varken en huisgemaakte olijven focaccia met Skeapswit en kruidenvinaigrette. Skeapswit blijkt een Amsterdamse feta te zijn. Had er nog niet eerder van gehoord maar wat een prachtige kennismaking. De opmaak was ook zo mooi, net een eetbaar schilderij.

Het tussengerecht van gebakken Noordzee vis, spelt met doperwten en petit legumes, daslookschuim, ingelegde bosui en mosterdblad van Jacky was voortreffelijk. Prachtige kleuren, super zachte vis.

Bij het voorgerecht dronken we een Newton Johnson Resonance 2019 uit Zuid-Afrika. Een blend van Sauvignon Blanc en Semillon druiven met een lichte houtrijping. Prachtig lichtgeel van kleur, fruitig en zacht van smaak met een heerlijke afdronk. Bij het tussengerecht genoten we van een Elena Walch Pinot Grigio 2022 uit Alto Adige. Na een zachte persing bij 18°C is de wijn gerijpt in roestvrijstalen tanks. Een aromatische, steviger wijn dan de vorige maar nog wel heerlijk fruitig.

Hoofdgerecht

Texels lam, baidy van witte asperges, tomaat, courgette, sjalottencompote, Nicola aardappel en oude schapenkaas, coulis van spinazie, coulis van gepofte paprika en jus met tijm. Geserveerd op een donker bord was het een lust voor het oog. En niet alleen voor het oog, de smaken waren weer on point. Het Texels lam was boterzacht, de 2 soorten coulis gaven het zoveel smaak en de baidy, tja, wat zal ik daarover zeggen. Ik had eigenlijk wel willen vragen of ze nog een extra stukje voor me hadden. Wat een voorzetting van het menu!

In afwachting van het hoofdgerecht waren onze glazen alvast gevuld met een Feudo Montoni Nero d’Avola Lagnusa uit Sicilië. Een mooie, stevige rode wijn met een verrassend zachte afdronk en hinten van specerijen. Bleek een geweldige combinatie met het lamsvlees en de oude schapenkaas.

Wijnbar Oudeland Texel - De bediening, de opmaak van de gerechten, de smaken, de wijn-spijs combinaties, het klopt er allemaal. Pure klasse!

Desserts

Michel is altijd wel te porren voor een kaasplankje, ik voor een zoet dessert. Tegenwoordig combineren we dat graag. Eerst delen we met z’n tweetjes een kaasplankje, daarna delen we het zoete dessert. Zo overeten we ons niet en proeven we toch alles.

Na een heerlijk kaasplankje met 5 verschillende kazen variërend van jong en romig tot brokkelig oud en een blauwe kaas was het tijd voor het zoete dessert. Texelse bluf compote van cranberry, sorbet van champagne, krokante van Terschellinger zuurtjes, espuma van cranberry, amandelcrunch en hangop van TX yoghurt en vanille. Een perfecte combinatie van zoet, een fris zuurtje en een heerlijke crunch. Een fenomenale afsluiting van een heerlijk etentje.

Het glas Parés Baltà Pink cava maakte het helemaal af. Mooi van kleur met een fijne en zachte bubbel. We begonnen met een Parés Baltà als aperitief en sloten af met de pink variant. Had ik al gezegd dat ze oog voor detail hebben?

Haute Frituur Pommes Paul

Toen we op het punt stonden naar huis te gaan nodigde de chef ons uit om nog even mee naar achter te lopen. Vol passie en vuur vertelde hij over zijn tweede zaak: haute frituur Pommes Paul. De keuken van Pommes Paul grenst aan de keuken van Oudeland en we liepen even naar binnen. Zag er spik en span en tot in de puntjes verzorgd uit.

De menukaart van Pommes Paul doet je watertanden. Ambachtelijke friet van Texelse aardappels, huisgemaakte runderstoof en hamburgers van Texelse Black Angus runderen, kroketten en bitterballen van kroketmakerij Oudeland, verse falafel gemaakt van Texelse lupinebonen. Alles wordt vers, met zorg en aandacht voor textuur en smaken klaargemaakt. Daar kan je toch geen weerstand aan bieden? Michel en ik keken elkaar aan: dat gaan we tijdens onze volgende Texel vakantie proeven….

Wijnbar Oudeland Texel - De bediening, de opmaak van de gerechten, de smaken, de wijn-spijs combinaties, het klopt er allemaal. Pure klasse!

Onze ervaringen

Waarschijnlijk heb je het wel gemerkt: wij zijn razend enthousiast en kunnen niet wachten om terug te gaan. De bediening is een geolied team waar de passie, ambitie en het plezier van afspat. Met z’n allen dragen ze het restaurant. Er wordt snoeihard gewerkt en toch worden de gerechten in alle rust geserveerd. Bij zowel de gerechten als de wijnen krijg je uitgebreide uitleg. Wijnbar Oudeland Texel zet de punten op i. Pure klasse die ze nog ver gaat brengen.

Onze volgende Texel vakantie is al geboekt. Naast een proeverij bij Pommes Paul gaan we ook zeker terug naar wijnbar Oudeland. Wij kijken er al naar uit, wanneer ga jij?

Oudeland Texel
Dorpsstraat 175
1796 CC De Koog
0222 – 56 00 00

Ons etentje bij Oudeland Texel was op uitnodiging.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *