Wat is een passeerzeef?
Met een passeerzeef pureer je soepen en sauzen. Een must have om in huis te hebben en hét duurzame alternatief voor een keukenmachine, staafmixer of blender. Maar hoe werkt het, wat doe je ermee en heb je ‘m echt nodig? Ik leg het je uit.
Wat is een Passeerzeef?
Een passeerzeef is een roestvrijstalen kom met onderin verwisselbare zeven. Met behulp van een handbediende zwengel draait een roer over de gekozen zeef en wordt de inhoud door de zeef geduwd. Afhankelijk van de gebruikte zeef pureer of maal je de inhoud meer of minder fijn. Velletjes, pitten en harde stukken blijven achter en zijn makkelijk te verwijderen.
Fijn malen of pureren door een zeef wordt ook wel passeren genoemd, vandaar de naam passeerzeef. Door de manier van zeven, je draait een roer over de zeef, wordt het ook wel een roerzeef of draaizeef genoemd. In Frankrijk en België noemen ze het heel toepasselijk een passe-vite. Passe-vite is de franse vertaling voor snel passeren.
Waar gebruik je een passeerzeef voor?
Een passeerzeef gebruik je om groenten en fruit -al dan niet gekookt- te pureren en tegelijk te zeven. Denk aan gladde soepen, sauzen en babyvoeding maar ook jam, appelmoes, gnocchi en aardappelpuree maak je fijn met een roerzeef. Een heel bekende toepassing is gezeefde tomatensaus of passata. Crumble voor een cheesecake of no-bake taart nodig? Haal de koekjes door de roerzeef en klaar ben je.
In onderstaande video laat ik zien hoe een passeerzeef werkt. Ook maak ik er gelei van blauwe bessen, appel en kaneel mee.
Het duurzame alternatief voor een blender, staafmixer of keukenmachine
Onze oma’s -en wellicht je moeder ook nog- hadden een passeerzeef in huis. Sinds de opkomst van elektrische keukenapparatuur zoals blenders, staafmixers en keukenmachines is de passeerzeef in de vergetelheid geraakt. Gelukkig is dat inmiddels aan het veranderen. Een roerzeef is stil, energiezuinig -er zit geen stekker aan- en gaat een leven lang mee. Kortom, het duurzame alternatief voor een blender, staafmixer of keukenmachine.
Heb je een passeerzeef echt nodig?
Ja, zeker weten! In keukenmachines, staafmixers en blenders kan je prima voedsel malen maar je krijgt het nooit zo fijn en glad als door een pureerzeef. Daarbij gaan elektrische keukenapparaten vroeg of laat een keer stuk. Aanschaf en vervanging zijn duur. Een handbediende roerzeef is qua aanschaf stukken goedkoper, gaat levenslang mee en verbruikt geen energie. In alle opzichten een duurzame en goedkope keuze.
Waar koop je een passeerzeef?
Passeerzeven zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen. Zowel online als in fysieke winkels is een passeerzeef op veel plekken verkrijgbaar. Denk aan kookwinkels en winkels voor huishoudelijke artikelen zoals bijvoorbeeld Xenos. In Frankrijk en Italië vaak zelfs in de supermarkt. Zo ver is het hier nog niet maar dat komt nog wel denk ik.
Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.