Als winnaar van Heel Holland Bakt mag je je eigen bakboek uitbrengen. Supertof natuurlijk. Onlangs was het zover en lanceerde Anna Yilmaz, winnaar van Heel Holland Bakt 2019, het 6e winnaarsboek uit. Onlangs vertelde ik je al over de lancering in het ministerie van Defensie, vandaag vertel ik je meer over Anna’s bakboek en deel ik één van de recepten. Tijdens de boeklancering proefde ik onder meer de walnootkoekjes uit het boek. Ik vond ze zó lekker dat ik gelijk wist dat ik die zou maken.
Powered by Adsense
Het bakboek
Veel lekkers van Anna is echt een persoonlijk boek geworden: in de recepten combineert ze haar Turkse en Nederlandse roots. Ze geeft heerlijke recepten voor boterkoek met zelf gekonfijte gember, oma’s appeltaart, eclairs met advocaat en slagroom en een kruidkoek met sinaasappeljam. Maar ook Turkse recepten als baklava, dadel-hazelnoottaart, notenkoekjes, pides, en gevulde broodjes vind je in het boek. En voor de koffie met de collega’s heeft ze lekkernijen als kruimelcake met blauwe bessen,carrot cake met toffeecrème en koffie-karamel triflecake. Kortom, in dit bakboek vind je voor elke gelegenheid wel wat lekkers. En wil je echt uitpakken waag je dan aan de tulpentaart waarmee Anna de finale op haar naam schreef.
Powered by Adsense
Een recept
Ik kon niet wachten om aan de bak te gaan met de walnootkoekjes. Ze staan omschreven als goed te doen maar ik vond ze verrassend makkelijk te maken. Sterker: het lijkt me ook een heel leuk recept om samen met je (klein)kinderen te maken. Bij het roosteren van de walnoten en het fijnhakken moet je ze misschien even helpen maar het maken van het deeg en de koekjes is niet meer werk dan de ingrediënten door elkaar roeren, laten rusten en balletjes rollen. De koekjes zijn wat mij betreft dus echt super simpel en zo gemaakt. En ze waren zo lekker dat ik de volgende dag bij het boodschappen doen alvast een paar extra zakken walnoten in mijn karretje legde.
Ten opzichte van het originele recept heb ik veel minder poedersuiker gebruikt om de balletjes in te rollen en ook het oranjebloesemwater was aan de ruime kant opgegeven. Onderstaand staan de hoeveelheden zoals ik ze heb gebruikt. Om de koekjes helemaal snel te maken rooster je de walnoten een dag tevoren zodat je op de dag zelf direct aan de bak kan. En wacht daar vooral niet te lang mee want echt, ze zijn heerlijk!

Walnootkoekjes
Super smaakvolle en makkelijk te maken koekjes met een sticky binnenkant. Uit het bakboek van Anna, winnares Heel Holland Bakt 2019.
Ingrediënten
- 250 gr walnoten
- 65 gr kristalsuiker
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 1 eetlepel abrikozenjam
- 1 ei (M), losgeklopt
- 50 gr poedersuiker
- 25 ml oranjebloesemwater
Voor de garnering:
- 16 halve walnoten
Extra benodigdheden:
- 1 vel bakpapier
Aan de slag
-
Spreid de walnoten voor de koekjes uit over een bakblik en rooster 10 minuten in een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven. Neem de walnoten uit de oven, laat helemaal afkoelen en maal in een foodprocessor grof. Let op dat je er geen poeder van maakt, het is de bedoeling dat je nog wel stukjes walnoot proeft.
-
Doe de gemalen walnoten met de suiker, vanillesuiker en jam in een kom, roer met een vork door elkaar en voeg beetje bij beetje het ei toe. Roer nog een paar keer goed door en plaats 30 minuten in de koelkast om te rusten.
-
Giet de oranjebloesemwater in een schaaltje en vul een diep bord met de poedersuiker.
-
Rol van het walnotendeeg 16 balletjes en bevochtig voor elk bolletje je handen met oranjebloesemwater. Rol de balletjes door de poedersuiker, leg op een met bakpapier bekleden bakplaat en duw in elk balletje en halve walnoot. Bak de koekjes in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven in 10-15 minuten gaar.
-
Laat de koekjes afkoelen en serveer bij een kop vers gezette koffie of thee.
Eet smakelijk!
Tips
Oranjebloesemwater heeft een uitgesproken smaak maar in deze koekjes is het slechts subtiel aanwezig, ik vind het een fijne toevoeging. Ben jij niet zo’n fan van de smaak laat het dan gerust achterwege.
Dit artikel bevat een affiliate link en ontvangen product (Veel lekkers van Anna).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.
Powered by Adsense
16 Reacties
Willem
Ik mis in dit recept het gebruik van meel, maar niemand schrijft daar ook over in de reacties. Hoeft er dus ook geen meel bij?
Mariette
Hallo Willem, er hoeft inderdaad geen bloem in het deeg van de koekjes. Het deeg is een soort spijs van walnoten. Wij vinden ze echt heerlijk!
Hugo Vandenabeele
Ik heb dit recept gemaakt en het was OK. Koekjes heel lekker. Ik had wel de volgende aanpassingen gedaan, wegens andere ingrediënten niet in huis.
Noten waren gedroogd, niet geroosterd. wellicht komt dit de smaak ten goede (geheel niet bitter) Ik denk trouwens dat de bittere smaak van de pel komt, die hadden we deels al verwijderd na het drogen, dus…
Had geen abrikozenjam… dan maar 2 gedroogde abrikozen uit een zakje in zeer fijne stukjes gehakt en toegevoegd aan de noten/suiker mengeling.
Had geen jam, dus om iets meer vocht te hebben en kleverig te maken heb ik een deftige scheut esdoornstroop toegevoegd. Dit heeft zeker ook bijgedragen tot een nog diepere smaak.
Nadat het deeg klaar was had ik 400 g deeg. Dus netjes 16 koekjes van 25 gram in soeplepels rondgedraaid – zonder het oranjebloesemwater (weet niet wat het is) – dan in bloemsuiker gewenteld en dan op de bakplaat. Die 10-15 minuten leek me wat weinig, heb ze dus 16/17 minuten op 180/185 laten bakken. Dat was prima. Koekjes zien er net uit als op uw foto.
Leuk recept ! en een persoonlijke toets toevoegen moet ook steeds kunnen. Ik weet niet waarom je, Mariette, zo defensief overkomt als iemand een verbetering voorstelt, zoals de banketbakker die je iets wilde meegeven. Zelf improviseer ik ook steeds, met kleine veranderingen aan het voorgestelde, en vaak loopt het lekker omdat er ook iets van “jezelf” in zit dus hé…Mvg. Hugo. 66 jaar…en nog steeds open voor iets nieuws en om bij te leren.
PS: in m’n walnoten – een zakje van 250 g dat ik gekregen had van iemand met een grote tuin en notenboom, die ze voor mij had gedroogd en gepeld – zaten wel wat harde stukjes van de schaal. Daarom mijn vraag : welk is de goede / beste manier om walnoten te kraken zonder er stukjes schaal in zitten (want als je daar je tanden op zet is het gedaan met de vulling) … of wat kan je doen om na te gaan of er stukjes schaal in zitten – want puur visueel is het me niet gelukt…
Mariette
Fijn dat ze goed hebben gesmaakt. Leuk ook dat u aanpassingen heeft gedaan op basis van hetgeen u in huis had. Dat is ook precies waar recepten wat mij betreft voor zijn bedoeld. Een eerste opstap om naar eigen inzicht mee te variëren. Komen vaak de leukste nieuwe recepten uit.
Wat betreft het kraken van noten. Moet heel eerlijk zeggen dat ik daar geen tips voor heb. Ik koop noten eigen altijd gekraakt/gepeld. Die enkele kee dat ik ze wel zelf kraak kijk ik heel secuur of er geen stukjes schaal tussen zitten.
Gepensioneerd banketbakker Henny
walnootkoekjes
hieronder staat jou beschrijving ( zonder bloem en bakpoeder)
2. Doe de gemalen walnoten met de suiker, vanillesuiker en jam in een kom, roer met een vork door elkaar en voeg beetje bij beetje het ei toe. Roer nog een paar keer goed door en plaats 30 minuten in de koelkast om te rusten.
Hieronder staat mijn beschrijving zoals je hoort een deeg te zetten
meng de boter met de suiker’s door elkaar
meng het ei en jam erdoor
meng en zeef de bloem met bakpoeder
meng bloem en gehakte walnoten erdoor tot een deeg
laat het afgedekt 30 min rusten in de koeling
Groetjes Banketbakker Henny
Mariette
Het door u beschreven deeg is op basis van bloem. Het deeg in bovenstaand recept lijkt op deeg voor amandelkoekjes zoals bijvoorbeeld bitterkoekjes. In feite een soort amandelspijs dat zonder bloem erin wordt gebakken tot koekjes. Dit keer alleen met walnoten ipv amandelen. Het recept komt uit het boek van de winnares van Heel Holland Bakt. Omdat ik het recept heb overgenomen (met bronvermelding), er geen fouten in de receptuur zitten en de koekjes heerlijk smaken vind ik het niet nodig om het recept aan te passen.
M de Nijs
Walnoten worden bitter van smaak, wanneer ze te lang geroosterd worden. Ik doe veel met walnoten, omdat ik een walnotenboom heb.
Mariette
Verse walnoten, zo van de boom zijn echt heerlijk! Als kind liep ik op de route naar school altijd langs een walnotenboom. In het seizoen raapte ik er elke dag wel een paar op. Koken en bakken met walnoten doe ik veel maar heb nog nooit last gehad van een bittere smaak. Wellicht komt dat doordat de noten die in de winkels worden verkocht niet zo krakend vers zijn als de walnoten van jouw eigen boom.
Laura
Heerlijke koekjes! Super makkelijk te maken en heel lekker. Iets langer moeten bakken, bijna 20 minuten.
Mariette
Wat fijn om te horen. Je brengt me gelijk weer op een idee. Ga ze dit weekend ook maar weer eens bakken…
Nadia
Al twee keer gemaakt. Zijn echt super lekker! Dank je wel voor het recept!
Mariette
Fijn om te horen dank je wel!
Divake
Ik heb ze gemaakt en ik kon geen balletjes maken was veel te plat heb er vanalles bij gedaan om vaster te maken maar dan waren de koekjes hard.
Mariette
Wat jammer om te horen dat het niet goed lukte om balletjes van het deeg te maken. Om de balletjes te kunnen maken is het echt belangrijk je handen vooraf te bevochtigen met oranjebloesemwater anders lukt het niet. Wellicht dat je een volgend keer iets meer oranjebloesemwater kunt gebruiken.
Sanne
Ik vond ze niet zo lekker helaas. Erg bitter ook.
Mariette
Ahh wat jammer! Wij vinden ze echt superlekker, maar ja, smaken verschillen. Kan gebeuren. Een bittere smaak aan de koekjes herken ik echter niet. Heb jij ze met oranjebloesemwater gemaakt? Wellicht is dat de oorzaak. Hoewel het heel subtiel aanwezig is, is dat mogelijk een smaak waar jij niet van houdt.