Header Overetengesproken.nl
Walnootkoekjes

Walnootkoekjes

 |  Geen reacties
526 Shares

Als winnaar van Heel Holland Bakt mag je je eigen bakboek uitbrengen. Supertof natuurlijk. Onlangs was het zover en lanceerde Anna Yilmaz, winnaar van Heel Holland Bakt 2019, het 6e winnaarsboek uit. Onlangs vertelde ik je al over de lancering in het ministerie van Defensie, vandaag vertel ik je meer over Anna’s bakboek en deel ik één van de recepten. Tijdens de boeklancering proefde ik onder meer de walnootkoekjes uit het boek. Ik vond ze zó lekker dat ik gelijk wist dat ik die zou maken.

Het bakboek

Veel lekkers van Anna is echt een persoonlijk boek geworden: in de recepten combineert ze haar Turkse en Nederlandse roots. Ze geeft heerlijke recepten voor boterkoek met zelf gekonfijte gember, oma’s appeltaart, eclairs met advocaat en slagroom en een kruidkoek met sinaasappeljam. Maar ook Turkse recepten als baklava, dadel-hazelnoottaart, notenkoekjes, pides, en gevulde broodjes vind je in het boek. En voor de koffie met de collega’s heeft ze lekkernijen als kruimelcake met blauwe bessen,carrot cake met toffeecrème en koffie-karamel triflecake. Kortom, in dit bakboek vind je voor elke gelegenheid wel wat lekkers. En wil je echt uitpakken waag je dan aan de tulpentaart waarmee Anna de finale op haar naam schreef.

 

Veel lekkers van Anna - Boek winnares Heel Holland Bakt 2019Veel lekkers van Anna - Boek winnares Heel Holland Bakt 2019Veel lekkers van Anna - Boek winnares Heel Holland Bakt 2019Veel lekkers van Anna - Boek winnares Heel Holland Bakt 2019
Naast de duidelijke receptuur en vele instructiefoto’s staat bij elk recept aangegeven of het best makkelijk, goed te doen of WoW! wel moeilijk is. Ook staat precies aangegeven welke apparatuur en bakgerei je nodig hebt. Heel overzichtelijk allemaal, daar hou ik van. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen sfeer en dat onderstreept ze met privéfoto’s en de herinneringen die ze erbij heeft. Je krijgt echt een inkijkje in haar bakwereld.

Een recept

Ik kon niet wachten om aan de bak te gaan met de walnootkoekjes. Ze staan omschreven als goed te doen maar ik vond ze verrassend makkelijk te maken. Sterker: het lijkt me ook een heel leuk recept om samen met je (klein)kinderen te maken. Bij het roosteren van de walnoten en het fijnhakken moet je ze misschien even helpen maar het maken van het deeg en de koekjes is niet meer werk dan de ingrediënten door elkaar roeren, laten rusten en balletjes rollen. De koekjes zijn wat mij betreft dus echt super simpel en zo gemaakt. En ze waren zo lekker dat ik de volgende dag bij het boodschappen doen alvast een paar extra zakken walnoten in mijn karretje legde.

Ten opzichte van het originele recept heb ik veel minder poedersuiker gebruikt om de balletjes in te rollen en ook het oranjebloesemwater was aan de ruime kant opgegeven. Onderstaand staan de hoeveelheden zoals ik ze heb gebruikt. Om de koekjes helemaal snel te maken rooster je de walnoten een dag tevoren zodat je op de dag zelf direct aan de bak kan. En wacht daar vooral niet te lang mee want echt, ze zijn heerlijk!

Koop bij bol.com

Walnootkoekjes - Super smaakvolle en makkelijk te maken koekjes met een sticky binnenkant. Uit het bakboek van Anna, winnares Heel Holland Bakt 2019.

Walnootkoekjes

Super smaakvolle en makkelijk te maken koekjes met een sticky binnenkant. Uit het bakboek van Anna, winnares Heel Holland Bakt 2019.

Hoeveelheid 16 walnootkoekjes

Ingrediënten

  • 250 gr walnoten
  • 65 gr kristalsuiker
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 1 ei (M), losgeklopt
  • 50 gr poedersuiker
  • 25 ml oranjebloesemwater

Voor de garnering:

  • 16 halve walnoten

Extra benodigdheden:

  • 1 vel bakpapier

Aan de slag

  1. Spreid de walnoten voor de koekjes uit over een bakblik en rooster 10 minuten in een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven. Neem de walnoten uit de oven, laat helemaal afkoelen en maal in een foodprocessor grof. Let op dat je er geen poeder van maakt, het is de bedoeling dat je nog wel stukjes walnoot proeft.

  2. Doe de gemalen walnoten met de suiker, vanillesuiker en jam in een kom, roer met een vork door elkaar en voeg beetje bij beetje het ei toe. Roer nog een paar keer goed door en plaats 30 minuten in de koelkast om te rusten.

  3. Giet de oranjebloesemwater in een schaaltje en vul een diep bord met de poedersuiker.
  4. Rol van het walnotendeeg 16 balletjes en bevochtig voor elk bolletje je handen met oranjebloesemwater. Rol de balletjes door de poedersuiker, leg op een met bakpapier bekleden bakplaat en duw in elk balletje en halve walnoot. Bak de koekjes in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven in 10-15 minuten gaar.

  5. Laat de koekjes afkoelen en serveer bij een kop vers gezette koffie of thee.

    Eet smakelijk!

Tips

Oranjebloesemwater heeft een uitgesproken smaak maar in deze koekjes is het slechts subtiel aanwezig, ik vind het een fijne toevoeging. Ben jij niet zo’n fan van de smaak laat het dan gerust achterwege.

Dit artikel bevat een affiliate link en ontvangen product (Veel lekkers van Anna).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie