Header Overetengesproken.nl
Walnootkoekjes

Walnootkoekjes

met 33 reacties
5K Shares

Als winnaar van Heel Holland Bakt mag je je eigen bakboek uitbrengen. Supertof natuurlijk. Onlangs was het zover en lanceerde Anna Yilmaz, winnaar van Heel Holland Bakt 2019, het 6e winnaarsboek uit. Onlangs vertelde ik je al over de lancering in het ministerie van Defensie, vandaag vertel ik je meer over Anna’s bakboek en deel ik één van de recepten. Tijdens de boeklancering proefde ik onder meer de walnootkoekjes uit het boek. Ik vond ze zó lekker dat ik gelijk wist dat ik die zou maken.

Veel lekkers van Anna

Veel lekkers van Anna is echt een persoonlijk boek geworden: in de recepten combineert ze haar Turkse en Nederlandse roots. Ze geeft heerlijke recepten voor boterkoek met zelf gekonfijte gember, oma’s appeltaart, eclairs met advocaat en slagroom en een kruidkoek met sinaasappeljam. Maar ook Turkse recepten als baklava, dadel-hazelnoottaart, notenkoekjes, pides, en gevulde broodjes vind je in het boek. En voor de koffie met de collega’s heeft ze lekkernijen als kruimelcake met blauwe bessen,carrot cake met toffeecrème en koffie-karamel triflecake. Kortom, in dit bakboek vind je voor elke gelegenheid wel wat lekkers. En wil je echt uitpakken waag je dan aan de tulpentaart waarmee Anna de finale op haar naam schreef.

Veel lekkers van Anna - Boek winnares Heel Holland Bakt 2019Veel lekkers van Anna - Boek winnares Heel Holland Bakt 2019Veel lekkers van Anna - Boek winnares Heel Holland Bakt 2019Veel lekkers van Anna - Boek winnares Heel Holland Bakt 2019

Naast de duidelijke receptuur en vele instructiefoto’s staat bij elk recept aangegeven of het best makkelijk, goed te doen of WoW! wel moeilijk is. Ook staat precies aangegeven welke apparatuur en bakgerei je nodig hebt. Heel overzichtelijk allemaal, daar hou ik van. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen sfeer en dat onderstreept ze met privéfoto’s en de herinneringen die ze erbij heeft. Je krijgt echt een inkijkje in haar bakwereld.

Walnootkoekjes

Ik kon niet wachten om aan de bak te gaan met de walnootkoekjes. Ze staan omschreven als goed te doen maar ik vond ze verrassend makkelijk te maken. Sterker: het lijkt me ook een heel leuk recept om samen met je (klein)kinderen te maken. Bij het roosteren van de walnoten en het fijnhakken moet je ze misschien even helpen maar het maken van het deeg en de koekjes is niet meer werk dan de ingrediënten door elkaar roeren, laten rusten en balletjes rollen. De koekjes zijn wat mij betreft dus echt super simpel en zo gemaakt. En ze waren zo lekker dat ik de volgende dag bij het boodschappen doen alvast een paar extra zakken walnoten in mijn karretje legde.

Ten opzichte van het originele recept heb ik veel minder poedersuiker gebruikt om de balletjes in te rollen en ook het oranjebloesemwater was aan de ruime kant opgegeven. Onderstaand staan de hoeveelheden zoals ik ze heb gebruikt. Om de koekjes helemaal snel te maken rooster je de walnoten een dag tevoren zodat je op de dag zelf direct aan de bak kan. En wacht daar vooral niet te lang mee want echt, ze zijn heerlijk!

Walnootkoekjes - Makkelijk te maken met een chewy binnenkant. Doet denken aan amandelkoekjes maar dan met walnoot en oranjebloesemwater.
Walnootkoekjes - Makkelijk te maken met een chewy binnenkant. Doet denken aan amandelkoekjes maar dan met walnoot en oranjebloesemwater.
4.5 van 8 stemmen
Print dit recept

Walnootkoekjes

Makkelijk te maken met een chewy binnenkant. Doet denken aan amandelkoekjes maar dan met walnoot en oranjebloesemwater.

Hoeveelheid 16 walnootkoekjes

Ingrediënten

  • 250 gr walnoten
  • 65 gr kristalsuiker
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 1 ei (M), losgeklopt
  • 50 gr poedersuiker
  • 25 ml oranjebloesemwater

Voor de garnering:

  • 16 halve walnoten

Extra benodigdheden:

  • 1 vel bakpapier

Aan de slag

  1. Spreid de walnoten voor de koekjes uit over een bakblik en rooster 10 minuten in een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven. Neem de walnoten uit de oven, laat helemaal afkoelen en maal in een foodprocessor grof. Let op dat je er geen poeder van maakt, het is de bedoeling dat je nog wel stukjes walnoot proeft.

  2. Doe de gemalen walnoten met de suiker, vanillesuiker en jam in een kom, roer met een vork door elkaar en voeg beetje bij beetje het ei toe. Roer nog een paar keer goed door en plaats 30 minuten in de koelkast om te rusten.

  3. Giet de oranjebloesemwater in een schaaltje en vul een diep bord met de poedersuiker.
  4. Rol van het walnotendeeg 16 balletjes en bevochtig voor elk bolletje je handen met oranjebloesemwater. Rol de balletjes door de poedersuiker, leg op een met bakpapier bekleden bakplaat en duw in elk balletje en halve walnoot. Bak de koekjes in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven in 10-15 minuten gaar.

  5. Laat de koekjes afkoelen en serveer bij een kop vers gezette koffie of thee.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Oranjebloesemwater heeft een uitgesproken smaak maar in deze koekjes is het slechts subtiel aanwezig, ik vind het een fijne toevoeging. Ben jij niet zo’n fan van de smaak laat het dan gerust achterwege.
  2. De lekkerste walnoten zijn blanke walnoten. Als het velletje wat donkerder is kunnen ze bitter smaken, zeker wanneer je ze bakt.
  3. Blanke walnoten bestel ik bij KoRo, die zijn wat mij betreft het lekkerst. Ik heb ze echt altijd op voorraad liggen. Gebruik code MARIETTE5 bij het afrekenen voor korting op je gehele bestelling in de KoRo webshop.

Dit artikel bevat een affiliate link en ontvangen product (bakboek).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Volg mij ook via Instagram, Facebook of Pinterest

Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.

Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!

33 Antwoorden

  1. Anna
    | Beantwoorden

    Lekker recept, echte authentieke marokkaanse ghribia koekjes. Overal in Marokko bij de koekjesbakker te koop. Eer dus aan wie ere toe komt 🙂

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Oh echt? Ik ken ghribia koekjes niet, ga het snel opzoeken. Dank voor de tip.

  2. Orhan
    | Beantwoorden

    Apart dat dit recept wordt aangemerkt als Turkse koekjes, dit zijn namelijk Marokkaanse koekjes. Ik ben zelf Turks en ben met mijn vrouw vaak naar Marokko geweest waar deze koekjes tot het standaard assortiment van een bakkerij behoren. In Turkije heb je dit soort koekjes niet. Daarnaast maakt mijn Marokkaanse schoonmoeder deze koekjes ook altijd met het Suikerfeest.

    Over de koekjes zelf, in één woord: verrukkelijk! Zeker een aanrader om te maken vandaar ook 5 sterren!

  3. Sara
    | Beantwoorden

    Heerlijke Marokkaanse walnotenkoekjes. Mijn favoriet uit de Marokkaanse keuken: de Walnoot Ghriba! Kan er geen genoeg van krijgen! Gisteren met mijn moeder 2 ladingen gemaakt voor het Suikerfeest.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Wat leuk dat jullie ze voor het Suikerfeest maken. Geniet ervan!

  4. annette
    | Beantwoorden

    hoe lang kan je ze bewaren als je ze voor een paar(4) dagen moet bewaren.
    en in open schaal, trommel, plastic doos of?

  5. Francis
    | Beantwoorden

    Ze zijn heerlijk! Net gebakken. Goed gelukt.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Wat fijn dat ze in de smaak zijn gevallen. Ik heb ze laatst nog gemaakt, blijf ze zo lekker vinden.

  6. Petra
    | Beantwoorden

    Ik experimenteer er lustig op los. Verkocht vanaf het eerste probeersel. Vanalles erbij en erdoor als de verhoudingen maar blijven kloppen. Gemberjam i.p.v. abrikozenjam, stukjes gedroogde abrikozen, citroenrasp, pistaches, amandelen. Alleen met pecannoten waren ze op de een of andere manier niet zo lekker. Bedankt voor het delen van dit recept.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Wow, wat een enthousiasme. Superleuk dat je dit deelt! Met gemberjam, ohhh, dat klinkt echt super. Ga ik ook eens doen…

    • Sandy
      | Beantwoorden

      Ik heb de koekjes gemaakt, maar zien er echt niet uit als voorbeeld. Het is bij mij een ingezakte hoopje geworden. Hoort er echt geen meel bij?

      • Mariette
        | Beantwoorden

        Hmmm, een ingezakt hoopje. Dat klinkt alsof het deeg te nat/vochtig is geweest dan wel te weinig ei bevatte. In het eerste geval vloeit het uit, in het tweede geval mis je dat kleine beetje rijskracht van het ei. Bloem of meel is echt niet nodig, dat maakt er een heel ander koekje van. Deze walnootkoekjes zijn in feite een variatie van amandelkoekjes zoals bitterkoekjes, weespermoppen of de Italiaanse amaretti morbidi.

  7. Willem
    | Beantwoorden

    Ik mis in dit recept het gebruik van meel, maar niemand schrijft daar ook over in de reacties. Hoeft er dus ook geen meel bij?

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Hallo Willem, er hoeft inderdaad geen bloem in het deeg van de koekjes. Het deeg is een soort spijs van walnoten. Wij vinden ze echt heerlijk!

  8. Hugo Vandenabeele
    | Beantwoorden

    Ik heb dit recept gemaakt en het was OK. Koekjes heel lekker. Ik had wel de volgende aanpassingen gedaan, wegens andere ingrediënten niet in huis.

    Noten waren gedroogd, niet geroosterd. wellicht komt dit de smaak ten goede (geheel niet bitter) Ik denk trouwens dat de bittere smaak van de pel komt, die hadden we deels al verwijderd na het drogen, dus…

    Had geen abrikozenjam… dan maar 2 gedroogde abrikozen uit een zakje in zeer fijne stukjes gehakt en toegevoegd aan de noten/suiker mengeling.

    Had geen jam, dus om iets meer vocht te hebben en kleverig te maken heb ik een deftige scheut esdoornstroop toegevoegd. Dit heeft zeker ook bijgedragen tot een nog diepere smaak.

    Nadat het deeg klaar was had ik 400 g deeg. Dus netjes 16 koekjes van 25 gram in soeplepels rondgedraaid – zonder het oranjebloesemwater (weet niet wat het is) – dan in bloemsuiker gewenteld en dan op de bakplaat. Die 10-15 minuten leek me wat weinig, heb ze dus 16/17 minuten op 180/185 laten bakken. Dat was prima. Koekjes zien er net uit als op uw foto.

    Leuk recept ! en een persoonlijke toets toevoegen moet ook steeds kunnen. Ik weet niet waarom je, Mariette, zo defensief overkomt als iemand een verbetering voorstelt, zoals de banketbakker die je iets wilde meegeven. Zelf improviseer ik ook steeds, met kleine veranderingen aan het voorgestelde, en vaak loopt het lekker omdat er ook iets van “jezelf” in zit dus hé…Mvg. Hugo. 66 jaar…en nog steeds open voor iets nieuws en om bij te leren.

    PS: in m’n walnoten – een zakje van 250 g dat ik gekregen had van iemand met een grote tuin en notenboom, die ze voor mij had gedroogd en gepeld – zaten wel wat harde stukjes van de schaal. Daarom mijn vraag : welk is de goede / beste manier om walnoten te kraken zonder er stukjes schaal in zitten (want als je daar je tanden op zet is het gedaan met de vulling) … of wat kan je doen om na te gaan of er stukjes schaal in zitten – want puur visueel is het me niet gelukt…

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Fijn dat ze goed hebben gesmaakt. Leuk ook dat u aanpassingen heeft gedaan op basis van hetgeen u in huis had. Dat is ook precies waar recepten wat mij betreft voor zijn bedoeld. Een eerste opstap om naar eigen inzicht mee te variëren. Komen vaak de leukste nieuwe recepten uit.

      Wat betreft het kraken van noten. Moet heel eerlijk zeggen dat ik daar geen tips voor heb. Ik koop noten eigen altijd gekraakt/gepeld. Die enkele keer dat ik ze wel zelf kraak kijk ik heel secuur of er geen stukjes schaal tussen zitten.

    • Francis
      | Beantwoorden

      Waar de 2 helften van de walnoot aan elkaar zitten, zit een hard stukje soort “hoefijzervorm” met een uitsteekseltje eraan, wat veel mensen niet eraf halen, als ze zelf walnoten pellen. Je ziet het ook bijna niet. Ik weet niet, of dit het probleem zal oplossen? Ik laat me maar liever niet meer helpen met walnoten kraken, omdat ik dan harde stukjes nadien erin heb zitten, terwijl als ik het zelf doe, ik daar geen last van heb.

      • Mariette
        | Beantwoorden

        Oh ja, dat is een goede! Heb dat inderdaad zelf ook weleens ervaren. Lijkt wel of dat een beetje is ingedroogd of zo.

  9. Gepensioneerd banketbakker Henny
    | Beantwoorden

    walnootkoekjes

    hieronder staat jou beschrijving ( zonder bloem en bakpoeder)

    2. Doe de gemalen walnoten met de suiker, vanillesuiker en jam in een kom, roer met een vork door elkaar en voeg beetje bij beetje het ei toe. Roer nog een paar keer goed door en plaats 30 minuten in de koelkast om te rusten.

    Hieronder staat mijn beschrijving zoals je hoort een deeg te zetten

    meng de boter met de suiker’s door elkaar
    meng het ei en jam erdoor
    meng en zeef de bloem met bakpoeder
    meng bloem en gehakte walnoten erdoor tot een deeg
    laat het afgedekt 30 min rusten in de koeling

    Groetjes Banketbakker Henny

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Het door u beschreven deeg is op basis van bloem en boter en geeft een wezenlijk ander deeg. De koekjes zullen een soort zandkoekjes worden. Het deeg in bovenstaand recept doet denken aan deeg voor amandelkoekjes zoals bijvoorbeeld bitterkoekjes: amandelspijs dat zonder bloem erin wordt gebakken tot koekjes.

      Het recept heb ik uit het boek van de winnares van Heel Holland Bakt. Omdat de koekjes mij heerlijk smaakten, ik het recept heb overgenomen (met bronvermelding) en er geen fouten in de receptuur zitten hou ik het bij het recept zoals Anna het heeft opgeschreven.

  10. M de Nijs
    | Beantwoorden

    Walnoten worden bitter van smaak, wanneer ze te lang geroosterd worden. Ik doe veel met walnoten, omdat ik een walnotenboom heb.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Verse walnoten, zo van de boom zijn echt heerlijk! Als kind liep ik op de route naar school altijd langs een walnotenboom. In het seizoen raapte ik er elke dag wel een paar op. Koken en bakken met walnoten doe ik veel maar heb nog nooit last gehad van een bittere smaak. Wellicht komt dat doordat de noten die in de winkels worden verkocht niet zo krakend vers zijn als de walnoten van jouw eigen boom.

    • Laura
      | Beantwoorden

      Heerlijke koekjes! Super makkelijk te maken en heel lekker. Iets langer moeten bakken, bijna 20 minuten.

      • Mariette
        | Beantwoorden

        Wat fijn om te horen. Je brengt me gelijk weer op een idee. Ga ze dit weekend ook maar weer eens bakken…

  11. Nadia
    | Beantwoorden

    Al twee keer gemaakt. Zijn echt super lekker! Dank je wel voor het recept!

  12. Divake
    | Beantwoorden

    Ik heb ze gemaakt en ik kon geen balletjes maken was veel te plat heb er vanalles bij gedaan om vaster te maken maar dan waren de koekjes hard.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Wat jammer om te horen dat het niet goed lukte om balletjes van het deeg te maken. Om de balletjes te kunnen maken is het echt belangrijk je handen vooraf te bevochtigen met oranjebloesemwater anders lukt het niet. Wellicht dat je een volgende keer iets meer oranjebloesemwater kunt gebruiken.

  13. Sanne
    | Beantwoorden

    Ik vond ze niet zo lekker helaas. Erg bitter ook.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ahh wat jammer! Wij vinden ze echt superlekker, maar ja, smaken verschillen. Kan gebeuren. Een bittere smaak aan de koekjes herken ik echter niet. Heb jij ze met oranjebloesemwater gemaakt? Wellicht is dat de oorzaak. Hoewel het heel subtiel aanwezig is, is dat mogelijk een smaak waar jij niet van houdt.

    • Francis
      | Beantwoorden

      Ik heb de walnoten eerst in water gelegd, 24 uur lang. Daarna heb ik ze even in een doek wat gedroogd, en vervolgens ongeveer 20 minuten lang in een voorverwarmde oven gelegd. Daarna heb ik ze uitgespreid op een blad, want ik wist niet zeker of ze anders zouden gaan schimmelen. Als je dit doet, is de bittere smaak grotendeels weg.

    • Francis
      | Beantwoorden

      O ja, oven op 150 graden Celsius

    • Francis
      | Beantwoorden

      Sorry, nog iets vergeten te vermelden: Ik spoelde de walnoten af, nadat ze geweekt waren.

Laat een reactie achter

Recept waardering