Header Overetengesproken.nl
Waldorfsalade

Waldorfsalade

 |  Geen reacties
231 Shares

Van oudsher is een waldorfsalade niets anders dan fijngesneden knolselderij, stukjes appel, fijngehakte walnoot en wat rozijnen aangemaakt met mayonaise. Super eenvoudig maar zó waanzinnig lekker. Zoals de naam al doet vermoeden is de waldorfsalade ontstaan in de keuken van het Waldorf Astoria Hotel in New York. Inmiddels, zo’n 125 jaar later, is het een niet meer weg te denken klassieker. En daarom deel ik vandaag het recept met je.

En zoals het met klassiekers vaker gaat zijn er inmiddels veel varianten ontstaan. Zo wordt de knolselderij regelmatig vervangen door bleekselderij of wordt er extra fruit toegevoegd. Bijvoorbeeld druiven. Om de salade vullender te maken kan je er ook stukjes vlees aan toevoegen. Het recept voor kipsalade dat ik eerder op de website deelde is in feite zo’n aangeklede variant van de waldorfsalade.

Waldorfsalade - Heerlijke salade van knolselderij, appel, walnoot en rozijnen. Super simpel maar o zo lekker. Met recht al meer dan 125 jaar een klassieker!

Ingrediënten

  • 200 gr knolselderij, julienne gesneden
  • 1 zoetzure appel, Elstar
  • 50 gr gepelde walnoten, gehakt
  • 50 gr rozijnen, gewassen en gedroogd
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel magere yoghurt
  • vers citroensap

Aan de slag

Zet een pan met water op en breng aan de kook. Blancheer de knolselderij gedurende 1½ minuut in het kokende water, giet in een zeef en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken en droog worden.

Was de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine dobbelsteentjes. Besprenkel met wat citroensap tegen het bruin worden.

Meng in een schaal de mayonaise met de yoghurt en voeg dan de reepjes knolselderij, blokjes appel, gehakte walnoot en de rozijnen toe. Schep goed door elkaar en proef. Breng eventueel op smaak met wat extra citroensap.

Bewaar de waldorfsalade goed afgedekt in de koelkast.

Eet smakelijk!

Tip: Het snijden van de knolselderij gaat het makkelijkst als je ‘m in stukken snijdt, schoonmaakt en dan op een mandoline in dunne plakjes schaaft. Die plakjes zijn vervolgens makkelijk in reepjes/julienne te snijden. Heb je een foodprocessor dan kan je natuurlijk ook de julienne-schijf gebruiken maar eerlijk gezegd doe ik dat zelf niet. Teveel afwas, ik snij de knolselderij liever op de beschreven manier.

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief