Waldorfsalade
Van oudsher is een waldorfsalade niets anders dan fijngesneden knolselderij, stukjes appel, fijngehakte walnoot en wat rozijnen aangemaakt met mayonaise. Super eenvoudig maar zó waanzinnig lekker. Zoals de naam al doet vermoeden is de waldorfsalade ontstaan in de keuken van het Waldorf Astoria Hotel in New York. Inmiddels, zo’n 125 jaar later, is het een niet meer weg te denken klassieker. En daarom deel ik vandaag het recept met je.
En zoals het met klassiekers vaker gaat zijn er inmiddels veel varianten ontstaan. Zo wordt de knolselderij regelmatig vervangen door bleekselderij of wordt er extra fruit toegevoegd. Bijvoorbeeld druiven. Om de salade vullender te maken kan je er ook stukjes vlees aan toevoegen. Het recept voor kipsalade dat ik eerder op de website deelde is in feite zo’n aangeklede variant van de waldorfsalade.
Waldorfsalade
Ingrediënten:
- 200 gr knolselderij, julienne gesneden
- 1 zoetzure appel, Elstar
- 50 gr gepelde walnoten, gehakt
- 50 gr rozijnen, gewassen en gedroogd
- 3 eetlepels
mayonaise - 1 eetlepel volle yoghurt
- vers citroensap
Aan de slag:
- Zet een pan met water op en breng aan de kook. Blancheer de knolselderij gedurende 1½ minuut in het kokende water, giet in een zeef en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken en droog worden.
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine dobbelsteentjes. Besprenkel met wat citroensap tegen het bruin worden.
- Meng in een schaal de mayonaise met de yoghurt en voeg dan de reepjes knolselderij, blokjes appel, gehakte walnoot en de rozijnen toe. Schep goed door elkaar en proef. Breng eventueel op smaak met wat extra citroensap.
- Bewaar de waldorfsalade goed afgedekt in de koelkast.Eet smakelijk!
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!