Vruchtenschelpjes - Krokant bladerdeeg gevuld met Zwitserse room en vers fruit.

Vruchtenschelpjes

Krokante bladerdeegbakjes gevuld met Zwitserse room en vers fruit.
Direct naar het recept

Bakken, geef mij tijd en ruimte en je hebt aan mij geen kind. Verjaardagstaarten, bruidstaarten of 3D-taarten: ik leef me er helemaal op uit. De allermooiste die ik heb gemaakt was toch wel de Lightning McQueen-taart voor de 6e verjaardag van mijn neefje. Ruim 2,8 kilo zwaar en meer dan 30 mensen hebben ervan genoten.

Lightning McQueen taart - www.overetengesproken.nl

Minder ingewikkeld maar ook erg lekker zijn vruchtenschelpjes. Je kent ze vast wel: krokante bladerdeegbakjes gevuld met Zwitserse room (een mengsel van banketbakkersroom en geklopte slagroom) en afgetopt met vers fruit. Omdat ik nog Hollandse aardbeien aardbeien had liggen gebruikte ik deze keer vooral veel aardbei voor de topping. Maar met gemengd fruit zijn de vruchtenschelpjes ook onweerstaanbaar.

Vruchtenschelpjes - Krokant bladerdeeg gevuld met Zwitserse room en vers fruit.

Vruchtenschelpjes

Geef je waardering
Hoeveelheid: 8 vruchtenschelpjes

Ingrediënten: 

Voor de schelpjes:

  • 8 ontdooide plakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 losgeklopt ei
  • suiker om te bestrooien
  • boter
  • pure chocolade om te smelten

Voor de vulling:

  • 2 eidooiers
  • 250 ml melk
  • 1/2 vanillestokje
  • 35 gr suiker
  • 25 gr maïzena
  • 75 ml slagroom
  • naar smaak: suiker om de slagroom te zoeten

Voor de garnering:

  • verse vruchten naar keuze
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 1 eetlepel water

Extra benodigdheden:

  • muffintray
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

Voor de banketbakkersroom:

  • Doe de melk in een pannetje. Snij het vanillestokje middendoor, schraap het merg eruit en voeg merg èn stokje toe aan de melk. Breng de melk aan de kook en laat 20 minuten zachtjes trekken.
  • Klop met een vork de dooiers samen met de suiker los zodat de suiker enigszins oplost. Roer vervolgens de (gezeefde) maïzena er voorzichtig door zonder dat er klontjes ontstaan.
  • Haal het vanillestokje uit de melk en giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf goed roeren om te voorkomen dat de eidooiers stollen. Giet het eimengsel terug in de pan en breng dit al roerende met een garde weer aan de kook. Laat het mengsel in 5-6 minuten gaar worden en indikken tot het bijna pudding is. Blijf steeds roeren om te voorkomen dat de vulling aanbakt. Haal de vulling van het vuur en giet in een schaal. Dek de room strak af met een stuk plasticfolie zodat er geen vel kan ontstaan en laat afkoelen.

Voor de Zwitserse room:

  • Klop de slagroom met een klein beetje suiker stijf.
  • Roer de afgekoelde banketbakkersroom voorzichtig los, schep door de slagroom en vul er een spuitzak mee.

Voor de schelpjes/bladerdeegbakjes:

  • Leg de muffintray omgekeerd op een bakblik, dus met de cupjes omhoog. Vet lichtjes in met boter.
  • Snij of steek 8 rondjes van ø 9 cm uit het bladerdeeg. Bestrijk de lapjes deeg met losgeklopt ei en bestrooi met suiker. Leg de plakjes over de cupjes van de omgekeerde muffintray en druk aan zodat ze de cupjes mooi omsluiten. Schuif de bakplaat in het midden van een op 210°C hete lucht voorverwarmde oven. Zet na 8 minuten de temperatuur terug naar 180°C hete lucht en bak nog eens 5 minuten. Worden de schelpjes te bruin? Zet de temperatuur dan gewoon nog ietsje lager.
  • Haal de schelpjes van de muffintray en laat op een rooster afkoelen.
  • Als de schelpjes zijn afgekoeld smelt je au bain-marie wat chocolade en besmeer hiermee de binnenkant van de schelpjes. Door het chocoladelaagje kan het vocht uit de vulling niet in het bladerdeeg trekken en blijft het lekker knapperig.
  • Vul de schelpjes met de Zwitserse room en garneer met verse vruchten naar keuze.
  • Wrijf voor de gelei de abrikozenjam door een zeef en verwarm met een eetlepel water in een pannetje en bestrijk de vruchten voorzichtig met een beetje gelei. Zet de vruchtenschelpjes op een mooi bord of plateau en serveer met koffie of thee.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Liever een taart in plaats van gebakjes? Plak de deeglapjes aan elkaar en drapeer over een ovenvaste schaal.
  2. In plaats van ronde deeglapjes kan je ook vierkantjes gebruiken. Je krijgt dan mooie punten aan je bladerdeegbakjes.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept