Verse spaghetti
Verse pasta, ik ben er verzot op. Toen ik jaren geleden een aanbieding voor een (hand)pastamachine voorbij zag komen hoefde ik niet lang na te denken. Die moest ik gewoon hebben. Maar ja, dan moet je ermee aan de slag. Dat bleek dan weer een heel ander verhaal.
Je ziet soms filmpjes over hoe simpel het is om pasta te draaien. Zal best, maar mij lukte het dus echt niet gelijk de eerste keer om mooie, rechte vellen deeg te krijgen en bleven de spaghettislierten ook nog eens aan elkaar plakken. Je moet je machine en het deeg toch echt eerst een beetje leren kennen. Zo trok bij mij het deeg er iet of wat scheef doorheen. Pas na een paar keer proberen wist ik wanneer ik het deeg wat moest helpen en wanneer het juist wat extra tegentrek nodig had. Ook wist ik niet dat het deeg soepeler wordt door het per stand meerdere keren door de rollers te draaien. Maar gelukkig is het echt niet moeilijk en zul je snel leren mooie pasta te maken. En dan gaat het ook echt makkelijk en snel!!
VOORAL NIET DOEN: bloem op de deegvellen strooien. Heb ik eens ergens gelezen en geprobeerd: nu kraken en piepen mijn rollers en snijders maar ik durf het apparaat niet zomaar te oliën. Gelukkig begint het nu langzaam wat minder te worden, maar toch baal ik ervan.
Onderstaand een uitgebreide beschrijving van hoe het voor mij werkt om volkoren spaghetti te maken. Probeer het, kijk wat voor jou goed werkt en ontwikkel je eigen manier van werken. Kies je voor gewone, witte bloem dan is het deeg een stuk soepeler en dus makkelijker te hanteren. Omdat volkoren deeg het lastigst te verwerken is, heb ik ervoor gekozen deze variant te beschrijven. Voor spaghetti van witte bloem volg je gewoon dezelfde stappen maar gaat het stukken soepeler. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!
Verse spaghetti
Ingrediënten:
- 200 gr volkoren meel
- 2 eieren (maat L), op kamertemperatuur
- pastamachine
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Klop de eieren in een schaaltje los.
- Voeg ¾ van het ei toe aan het volkoren meel. Begin met kneden en voeg zoveel ei toe dat het een stug, samenhangend, niet plakkerig geheel wordt. Meestal heb ik al het ei nodig. Op het laatst duw/plet ik het deeg dus met de muis van mijn hand door de kom.De precieze hoeveelheid ei is afhankelijk van de droogte van het meel en kan per keer verschillen. Heb je meer vocht nodig dan 2 eieren: voeg wat water toe. Is het te nat geworden: voeg wat extra meel toe. Als het heel licht plakkerig is, kan je het deeg ook een beetje extra 'door-elkaar-duwen/pletten' dan verdwijnt het plakkerige vaak vanzelf.Let op: het wordt een stug deeg maar hoeft gelukkig niet echt gekneed te worden. Voor echt kneden is het deeg mij te stug en hanteer ik dus vooral een soort van duw-maar-door-elkaar-met- de-muis-van-mijn-hand-methode. De soepelheid komt pas bij het rollen van de deegvellen.
- Pak het deeg strak in plasticfolie en laat zeker een uur rusten.
- Bevestig de pastamachine aan de rand van een aanrecht- of tafelblad. Bij mij kan dat helaas niet maar ik heb dat opgelost door een zware houten snijplank met de lange zijde net iets over de rand van het aanrecht te leggen. Voor alle zekerheid leg ik er wel altijd een stukje anti-slipmat onder. Zet de pastamachine op het begin van de plank en klem hem vast aan de plank. Doordat het grootste deel van de plank achter de machine zit kan de plank tijdens het draaien niet kieperen.
- Snijd de deegbal in 4 stukken en hou de stukken deeg bedekt onder plastic zodat ze niet uitdrogen.
- Pak een eerste stuk deeg en vorm het met je hand alvast in een soort plak. Zet je pastamachine op de wijdste stand (bij mij is dat stand 7) en rol het stuk deeg door de rollers. De eerste keer heb ik altijd brokken in plaats van vellen. De stukken gewoon op elkaar leggen en weer rollen. Vaak heb ik bij de 2e keer wel een vel. Nog niet mooi, maar het is tenminste een vel. Vouw het vel dubbel, draai een slag en haal opnieuw door de rollers. Herhaal dit een paar keer. Dit is voor mij de truc om mooie rechte randen te krijgen! Snij de onder- en bovenkanten recht af. Leg je deegvel op een schone theedoek. Herhaal met de 3 andere stukken deeg en maak van de afsnijdsels een 5e vel.
- Nadat je van alle stukken deeg mooie vellen hebt gemaakt, zet je de rollers een standje smaller. Vanaf nu hoeft het deeg ook niet meer afgedekt te blijven met plastic. Per stand draai je alle vellen er een paar keer doorheen. Door een vel meerdere keren door de rollers te draaien wordt je deeg steeds soepeler en elastischer en je uiteindelijke pasta dus mooier. Ga door tot en met stand 3. Vaak is bij mij na stand 4 het vel al zo lang geworden dat ik het doormidden snij. Anders krijg ik wel heel lange spaghettislierten.
- Snij een stukje van een vel af en draai dit door de spaghetti-snijder. Heb je losse slierten: ga door met alle vellen en je spaghetti is klaar. Plakken de slierten nog wat aan elkaar: laat de vellen nog even liggen om te drogen. Let op: laat de vellen vooral niet te droog worden want dan breekt het deeg en heb je vermicelli in plaats van spaghetti. Lekker voor in de soep, maar natuurlijk niet de bedoeling als je spaghetti aan het maken bent.
- Verpak je spaghetti losjes in de eerder gebruikte theedoek en leg tot gebruik in de koelkast.
- Breng water aan de kook en voeg de spaghetti toe. Kook enkele minuten tot de spaghetti al dente is. Giet af en je verse, home-made spaghetti is klaar! Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Bij het maken van tagliatelle rol ik de vellen deeg nog een standje dunner uit (bij mij dus tot en met stand 2 van de 7).
- Heerlijk met verse pesto. Spaghetti al pesto, een op en top Italiaanse maaltijd.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!