Verse ovenfriet - Overetengesproken.nl

Verse ovenfriet

Minder vet maar zeker zo lekker als uit de frituurpan.
Direct naar het recept

Soms heb ik gewoon zin ik een portie friet met mayonaise. Nou hebben wij geen frituurpan en naar de snackbar gaan vind ik vaak net even teveel moeite. Dan dus ovenfriet.

Om mijn lekkere trek te stillen heb ik zowel verse ovenfriet uit het koelschap op de groenteafdeling geprobeerd als de diepvries variant. Dat beviel me allebei dus niet. Wat je kan kopen, kan je meestal ook wel zelf maken. Dus ik ben maar aan de slag gegaan.

Onderstaand recept bevalt me erg goed. Ik ben alleen nog wel opzoek naar een manier om de frieten wat langer krokant te houden. Misschien is het een oplossing de frieten langer te laten drogen of net als bij frituren een eerste bakronde te geven? Als ik binnenkort weer eens een onbedwingbare zin heb in friet ga ik dat maar eens proberen. Hebben jullie ondertussen de gouden tip? Ik hoor hem graag!!

Verse ovenfriet - Minder vet maar zeker zo lekker als uit de frituurpan.

Verse ovenfriet

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 porties

Ingrediënten: 

 • 250 gr iets kruimige aardappels
 • olijfolie
 • bloem
 • zout

Aan de slag:

 • Schil de aardappels en snij in stevige repen. Hou er rekening mee dat ze in de oven nog een beetje slinken.
 • Doe de frieten in een pan en giet er zoveel koud water op dat ze net onder staan. Breng het water aan de kook en laat 3 tot maximaal 4 minuten zachtjes koken. Giet af en laat onder af en toe omschudden uitdampen tot ze goed droog zijn.
 • Besprenkel de frieten met olie, goed omschudden en bestrooi vervolgens met een beetje bloem en hussel alles goed door elkaar zodat de frieten allemaal een soort dof laagje hebben. Leg de frieten op een bakblik, zorg dat ze goed verdeeld liggen en schuif ze in een op 210°C hete lucht voorverwarmde oven.
 • Schep de frieten een paar keer om zodat ze aan alle kanten mooi bruin worden. Zorg er ook voor dat je zo af en toe de ovendeur even opendoet om het vocht te laten ontsnappen. Bij ovenfriet komt namelijk best wat vocht vrij. Laat je dat niet ontsnappen of waren je frieten te nat toen ze de oven ingingen dan worden ze niet krokant.
 • Afhankelijk van de dikte hebben de frieten ongeveer 15 minuten nodig om mooi bruin en krokant te worden. Zijn de frieten mooi bruin? Haal ze uit de oven, bestrooi met wat zout, leg in een ruime schaal en serveer de verse ovenfriet direct want ze worden vrij snel weer zacht.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Heb je veel ovenfriet nodig? Bak dan niet alles tegelijk maar in paar kleinere porties. Veel friet tegelijk geeft veel vocht en ligt te dicht op elkaar om mooie frieten te krijgen.
 2. Heerlijk met huisgemaakte mayonaise.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept