Header Overetengesproken.nl
Verse mayonaise

Verse mayonaise

 |  2 reacties
22 Shares

Na het lang voor me uit te hebben geschoven, ben ik nu dan toch maar eens zelf mayonaise gaan maken: dat had ik veel eerder moeten doen. Ik dacht altijd dat het lastig zou zijn. Dus echt niet! En zo veel lekkerder dan kant en klaar uit een potje. Heb je overigens het etiket weleens gelezen: verdikkingsmiddelen, conserveringsmiddelen, smaakmakers. Het zit er allemaal in. Nee, dan voortaan toch maar de homemade versie.

Gouden regel bij het mayonaise maken: zorg dat alle ingrediënten maar tenminste je eidooiers op kamertemperatuur zijn. Mocht je mayonaise toch gaan schiften. Gooi het niet gelijk weg maar voeg een beetje warm water toe en klop goed door. Vaak bindt de mayonaise dan weer.

De smaak van je mayonaise wordt voor een flink deel bepaald door de olie die je gebruikt. Zorg dus voor een goede, smaakvolle olie. Als basis gebruik ik vaak een neutrale olie en voor de smaak voeg ik een scheut notenolie toe.Verse mayonaise - Niet te vergelijken met mayonaise uit een potje!

Verse mayonaise

Niet te vergelijken met mayonaise uit een potje!
Hoeveelheid 1 pot mayonaise

Ingrediënten

 • 2 eidooiers op kamertemperatuur
 • 1 ruime eetlepel mosterd
 • 250-300 ml goede olie
 • azijn
 • citroensap
 • zout

Aan de slag

 1. Klop de eidooiers los. Voeg de mosterd toe en klop weer even los.

 2. Voeg dan , al kloppend, de olie in een heel dun straaltje toe. Als het goed is, zie je vrij snel dat de mayonaise pakt en de saus bindt. De olie kan vanaf dat moment sneller worden toegevoegd. Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker je mayonaise.

  Tip: Om het mezelf wat makkelijker te maken zet ik de kom doorgaans schuin op een handdoek of theedoek. Zo schuift de kom niet weg en kan ik tegelijkertijd de mixer vasthouden en de olie erbij gieten.

 3. Breng op smaak met azijn, citroensap en zout. Ik hou wel van een frisse mayonaise en gebruik dus rijkelijk azijn en/of citroensap. De mayonaise wordt hierdoor wel dunner. Wil je toch een dikkere mayo? Gewoon wat extra olie erdoor kloppen en je mayo dikt weer in. Speel met de verhoudingen om je eigen smaak en textuur te vinden.
 4. In de koelkast is verse mayonaise maximaal een week houdbaar.

  Eet smaakelijk!

Tips

 1. Roer eens wat kruiden door de verse mayonaise om het een verrassende smaak te geven. Bijvoorbeeld kerriepoeder, verse knoflook of bieslook.
 2. Lekker bij homemade ovenfriet.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

2 Reacties

 1. Ilona
  | Beantwoorden

  Wat voor soort olie gebruik je? Sla olie? Zonnebloem of olijf??

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Bijvoorkeur gebruik ik een neutrale olie zoals rijstolie of koolzaadolie (de bak en braad variant). Voor het lekkere voeg ik op dan het laatst nog wat notenolie toe. Als ik de mayonaise een mediterraans tintje wil geven gebruik ik een zachte olijfolie. Het is maar net wat je zelf het lekkerst vindt.

Geef een reactie