Veroudering vertragen, het langer jong-plan van Kris Verburgh
We kennen allemaal de schijf van vijf, hebben geleerd dat elk pondje door het mondje gaat en we doen massaal mee met de nieuwste trends en hypes op het gebied van fitness en superfoods. Maar hoe wetenschappelijk is dat allemaal en kloppen de gepresenteerde feiten wel? Vandaag aandacht voor Veroudering vertragen, het langer jong-plan van Kris Verburgh.
In Veroudering vertragen, het langer jong-plan gaat Kris Verburgh op zoek naar antwoorden op vragen als ‘Waarom zijn we sterfelijk, waarom worden we ouder en wat kunnen we hieraan doen. Wat is het verband tussen seks en veroudering, tussen kanker en onsterfelijkheid.’ Volgens een quote van Professor Hanno Pijl van het LUMC is het een ‘Briljant en belangrijk boek. Een aanrader voor iedereen die wil weten hoe wij moeten eten om zo gezond mogelijk oud te worden.’ Alle reden dus om dit boek nader te bekijken.
Op hypes, superfoods en commercieel gedoe heb ik het niet zo begrepen. Toen ik de titel zag had ik dan ook zoiets van ja natuurlijk, zal wel. Met zijn vorige boek, De voedselzandloper, heeft Kris Verburg echter laten zien dat hij voeding, gezondheid en wetenschap tot een fijn leesbaar boek kan maken. Dus toch maar het boek opgepakt en gelezen. Blij toe want wat een interessant boek is het! Het legt wetenschappelijk onderbouwd en in een brede context de relatie tussen gezondheid en de rol die voeding daarin speelt. Het is in heldere en begrijpelijke taal geschreven en leest als een trein. Of je het nu wilt of niet, je wordt onherroepelijk aangezet tot nadenken over je eigen voedingsgewoonten.
In de eerste helft van het boek lees je alles over eiwitten, koolhydraten en vetten. Wat het zijn, waarom we ze nodig hebben maar ook hoe ze onze gezondheid kunnen schaden. Naast nieuwe inzichten laat Kris Verburg zien waarom een aantal vertrouwde verklaringen en aanbevelingen eigenlijk genuanceerder liggen of zelfs niet kloppen. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe het komt dat mensen vanaf middelbare leeftijd vaak problemen met gewichtsbeheersing ondervinden. Veelal blijkt dat niet zozeer met de calorie-inname te maken te hebben maar eerder met de insuline-gevoeligheid van het lichaam. Op dieet gaan in de zin van minder eten (de reguliere aanpak) helpt dan inderdaad niet of onvoldoende maar het is te kort door de bocht om te stellen dat je er dus niets aan kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld heel goed je insuline-gevoeligheid verhogen door het aanpassen van je voedingspatroon.
Met de kennis die je in de eerste helft van het boek hebt opgedaan ben je beter in staat de invloed en het effect van voeding op onze gezondheid te begrijpen. De tweede helft van het boek geeft met ‘het langer jong-plan’ antwoord op de vraag hoe je met deze kennis je lichaam zo goed mogelijk kunt ondersteunen. Het plan wordt uitgelegd aan de hand van een trap met vier tredes. De eerste trede is het vermijden van tekorten, ofwel zorgen dat je lichaam voldoende essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. De tweede trede gaat over het stimuleren van het zelfherstellende vermogen van je lichaam.
De derde stap in het langer jong-plan is het verminderen van negatieve groeiprocessen in ons lichaam. Gewichtstoename, dichtslibben van bloedvaten (met als gevolg hart- en vaatziekten) en klontering van eiwitten in de hersenen (zoals bij Alzheimer, vasculaire dementie en parkinson gebeurt) zijn voorbeelden van ongewenste groeiprocessen. Bij deze trede komt ook de voedselzandloper aan de orde, een schematische en makkelijk toegankelijke weergave van alle eerder gegeven voedingsadviezen. Zie het als Kris Verburgh’s alternatief voor de schijf van vijf. De vierde en laatste trede van de trap, het omkeren van veroudering, gaat over methoden en therapieën die in ontwikkeling zijn en soms al op beperkte schaal (in laboratoria) worden toegepast.
Naast inzicht in de relatie tussen voeding en gezondheid geeft dit boek ook gerichte adviezen om de opgedane kennis in praktijk te brengen. Voor mij is Veroudering vertragen, het langer jong-plan dan ook een enorme inspiratiebron om gezonder en bewuster te leven. Niet eens zozeer om een hoge leeftijd te bereiken (al is dat natuurlijk wel een leuke bonus) maar veel meer nog om zo lang mogelijk jong, fit en gezond te blijven. Als je openstaat voor een andere kijk op voeding en bereid bent kritisch te kijken naar je eigen voedingspatroon dan is dit boek een echte aanrader.
Omdat Veroudering vertragen, het langer jong-plan nogal wat voedingsadviezen geeft ga ik in mijn volgende blogpost iets dieper in op het door Kris Verburgh voorgestelde model: De voedselzandloper. Aan het einde van het artikel geef ik je een recept dat helemaal past binnen dit model.
Informatie over het boek:
Titel: Veroudering vertragen, het langer jong-plan
Auteur: Kris Verburgh
Pagina’s: 328
Uitgever: Prometheus Bert Bakker.
ISBN: 978 90 351 4398 2
Prijs: € 19,95
Bestel via bol.com jouw exemplaar van Veroudering vertragen, het langer jong-plan