Venkel-preisoep
Soep smaakt altijd. Als tussendoortje of als maaltijd: het hele jaar door word ik er blij van. In de zomer met een frisse salade erbij, in de winter met een warm stuk versgebakken kaas-uien breekbrood of uienkruier. Echt, ik ben er gek op. Toen ik het boek Oma’s soep zag liggen was ik gelijk verkocht. Het is niet alleen een kookboek vol heerlijke soepen, het is ook een boek met een boodschap. Met de aankoop ervan steun je de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen. In deze blogpost vertel ik je meer over Oma’s soep, wat de Stichting Oma’s soep doet en deel ik het heerlijke recept voor venkel-preisoep van opa Sjaak.
Oma’s soep – Irene Fritschy
Soep is niet alleen lekker, voedzaam en verwarmend, soep is ook nostalgie en soep verbindt. Want hoe gezellig is het om een pan soep op tafel te zetten en er met z’n allen van te genieten. De állerlekkerste soep eet je natuurlijk met z’n allen bij oma thuis. Je hebt vast goede herinneringen aan dat soort momenten van samenzijn.
In Oma’s soep delen de oma’s en een paar opa’s hun favoriete recepten en de persoonlijke verhalen achter de recepten. Naast kippenbouillon, tomatensoep, snert, uiensoep en goulashsoep staan er ook heel verrassende soepen in. Pindasoep, pistousoep, mulligatawny soep, rode bieten gazpacho, siemelemiesoep, Surinaamse kokossoep en gritibanasoep. Soep van opa en oma was nog nooit zo hip.
Van elk verkocht boek wordt 1 euro gedoneerd aan Stichting Oma’s Soep! De stichting heeft als doel jong en oud door heel Nederland samen te brengen en zo de strijd tegen eenzaamheid aan te gaan. Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem. Bijna de helft van de ouderen (1,4 miljoen mensen) voelt zich regelmatig eenzaam. Wekelijks organiseert Stichting Oma’s Soep daarom kookdagen waarop studenten en ouderen samen de heerlijkste soepen maken. Een vaste club vrijwilligers en studenten brengt deze verse soep vervolgens langs bij meer dan 450 ouderen. Mooi toch? Dat alleen is al een goede reden om een exemplaar van Oma’s soep te bestellen. Als bonus zet jij voortaan met het grootste gemak de lekkerste soepen op tafel.
Venkel-preisoep
Venkel is typisch zo’n groente waar ik te weinig mee doe. Toen ik zag dat de venkel-preisoep een recept van opa Sjaak was wist ik dat ik deze soep zou maken. Want hoe leuk is het dat er ook opa’s recepten delen in oma’s soep!
Omdat ik dat weekend meerdere soepen en een uitgebreide borrelplank in de planning had maakte ik het mezelf gemakkelijk en plaatste een bestelling bij De Lokalist. Shoppen bij lokale winkeliers en boeren maar wel met het gemak van thuisbezorgen. En als extra service krijg ik de boodschappen (deels) in een papieren ‘recycle tas’ geleverd. Bij de volgende bestelling geef ik de met lege flessen/potten, batterijen en statiegeldflessen gevulde recycle tas mee terug. De Lokalist zorgt voor de recycling en het statiegeld wordt in mijn account teruggestort. Ideaal!
De soep was snel gemaakt en verrassend lekker. De citroen en mosterd geven de soep en heel eigen karakter. In de verte proef je nog een heel lichte anijssmaak van de venkel maar dat is totaal niet overheersend. Aanvankelijk dacht ik de slagroom achterwege te laten maar een klein scheutje maakt de soep stukken zachter en rijker. Wij zijn enthousiast en kan je alleen maar aanraden deze venkel-preisoep ook snel op tafel te zetten.
Venkel-preisoep
Ingrediënten:
- 1 prei, in ringen
- 1 venkelknol, in stukken
- 1 teen knoflook, grof gehakt
- 1 sjalotje, gesneden
- zeste van ½ citroen
- groentebouillon
- 3 takjes verse peterselie
- 1 eetlepel (grove) mosterd, ik gebruikte milde Franse mosterd
- scheutje vers citroensap
- scheutje slagroom
- scheutje olijfolie
- zeezout en zwarte peper
Voor de garnering:
- peterselie, grofgehakt
- pompoenpitten
- citroenzeste
- versgemalen peper
Aan de slag:
- Verwarm de olie in een soeppan fruit de sjalot en knoflook zachtjes aan. Voeg prei, venkel en citroenrasp toe, fruit even mee en schenk dan zoveel groentebouillon in de pan dat de groente precies onder staat. Laat gedurende een kwartier zachtjes doorkoken.
- Voeg de mosterd, peterselie en een klein scheutje citroensap toe. Kook een paar minuten door en pureer dan met een staafmixer.
- Proef de soep en breng op smaak met wat zout, versgemalen peper en een klein scheutje slagroom. Schep in kommen, garneer met peterselie, pompoenpitten, citroenzeste en een beetje versgemalen peper. Serveer direct.Eet smakelijk!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat een affiliatie link en toegestuurd boek.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.