Veldsla met venkel, zoete aardappel en linzen
Maaltijdsalades met geroosterde of gegrilde groenten, peulvruchten en sla zijn echte favorieten hier in huis. Makkelijk, gezond en zo lekker. En nooit saai want je kunt volop variëren. Zo combineerde ik laatst veldsla met venkel, zoete aardappel en linzen. Was weer genieten. Vandaag geef ik je het easy peasy recept dat je ook prima kunt voorbereiden. Als je wilt kan je de salade dus ook prima in een lunchbox meenemen naar bijvoorbeeld je werk.
Om maaltijdsalades af te maken kies ik naast peulvruchten vaak nog een tweede eiwitbron. Geitenkaas en feta zijn ideaal daarvoor en heb ik daarom altijd in huis.
Veldsla met venkel, zoete aardappel en linzen
Ingrediënten:
- 1 zak veldsla, 85 gr
- 1 venkel
- 400 gr zoete aardappel
- 1 blik linzen, uitlekgewicht 240 gr
- geitenkaas, met knoflook en kruiden
- olijfolie
Voor de honing-mosterd dressing:
- 1 lepels (grove) mosterd
- 1 lepel honing
- scheutje witte wijnazijn
- snuf zout
- olijfolie
Voor de garnering:
- 1 biologische citroen, zeste
- paar takjes verse dille, fijngehakt
Aan de slag:
- Schil de zoete aardappel en snij in blokjes van ± 1cm. Leg in een ovenschaal, hussel er wat olijfolie door en plaats in het midden van een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven. Schep af en toe om en bak in ± 30 minuten gaar. Haal uit de oven en laat afkoelen op een bord.
- Snij de venkel in de lengte doormidden, verwijder de kern en snij in dunne reepjes. Hussel er wat olijfolie door en grill in een hete grillpan. Laatde venkel afkoelen op een bord.
Voor de honing-mosterd dressing:
- Roer de mosterd, honing, zout en witte wijnazijn door elkaar. Schenk dan al kloppend in een dun straaltje de olijfolie erbij. Stop af en toe even om de dressing flink door te kloppen en alle ingrediënten goed te mengen. Je zal zien dat dressing op deze manier een dikke, mayonaise achtige saus wordt. Naar smaak voeg je meer of minder olie toe. Proef en breng eventueel op smaak met extra honing, azijn en/of zout.Tip: ik klop de dressing het liefst met een mini garde. Heb je die niet dan kan je ook prima een vork gebruiken of maak de dressing net als een mayonaise met behulp van een staafmixer.
Samenstellen van de salade:
- Giet het blik linzen leeg in een zeef, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
- Verdeel de veldsla, linzen, zoete aardappel en venkel over 2 borden. Brokkel naar smaak geitenkaas over de salade, rasp er citroenzeste over en maak af met wat dille. Serveer met de dressing.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.