Veldsla met venkel, zoete aardappel en linzen
Maaltijdsalades met geroosterde of gegrilde groenten, peulvruchten en sla zijn echte favorieten hier in huis. Makkelijk, gezond en zo lekker. En nooit saai want je kunt volop variëren. Zo combineerde ik laatst veldsla met venkel, zoete aardappel en linzen. Was weer genieten. Vandaag geef ik je het easy peasy recept dat je ook prima kunt voorbereiden. Als je wilt kan je de salade dus ook prima in een lunchbox meenemen naar bijvoorbeeld je werk.
Voor de dressing gebruikte ik Marne Groninger mosterd en biologische Italiaanse honing crème. De mosterd is wat grover en lekker pittig. Ik vind dat een heerlijke combi met de honing en de geroosterde zoete aardappel. Kies vooral ook voor de beste olijfolie die je in huis hebt. De kwaliteit van de olie kan de smaak van de dressing maken of breken. Een heerlijke olie voor dressings is de zachte Griekse Parnossos olijfolie. Serveer je ook wat brood bij de veldsla met venkel, zoete aardappel en linzen? Schenk dan wat olijfolie in een schaaltje en strooi er wat zout in. Heerlijk om je brood in te dippen.
Om maaltijdsalades af te maken kies ik naast peulvruchten vaak nog een tweede eiwitbron. Geitenkaas en feta zijn ideaal daarvoor en heb ik daarom altijd in huis. Dit keer gebruikte ik de nieuwe Bettine garlic & herbs. Ik was er heel nieuwsgierig naar en brokkelde een paar stukjes over de salade. Romig, vol van smaak en geeft door de kruiden net even een extra touch aan de salade. Heerlijke geitenkaas die ik zeker vaker ga gebruiken.
Veldsla met venkel, zoete aardappel en linzen
Ingrediënten:
- 1 zak veldsla (85 gr)
- 1 venkel
- 400 gr zoete aardappel
- 1 blik linzen, uitlekgewicht 240 gr
- geitenkaas met knoflook en kruiden
- olijfolie
Voor de honing-mosterd dressing:
- 1 lepels (grove) mosterd
- 1 lepel honing
- scheutje witte wijnazijn
- snuf zout
- olijfolie
Voor de garnering:
- 1 biologische citroen, zeste
- paar takjes verse dille, fijngehakt
Aan de slag:
- Schil de zoete aardappel en snij in blokjes van ± 1cm. Leg in een ovenschaal, hussel er wat olijfolie door en plaats in het midden van een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven. Schep af en toe om en bak in ± 30 minuten gaar. Haal uit de oven en laat afkoelen op een bord.
- Snij de venkel in de lengte doormidden, verwijder de kern en snij in dunne reepjes. Hussel er wat olijfolie door en grill in een hete grillpan. Laatde venkel afkoelen op een bord.
Voor de honing-mosterd dressing:
- Roer de mosterd, honing, zout en witte wijnazijn door elkaar. Schenk dan al kloppend in een dun straaltje de olijfolie erbij. Stop af en toe even om de dressing flink door te kloppen en alle ingrediënten goed te mengen. Je zal zien dat dressing op deze manier een dikke, mayonaise achtige saus wordt. Naar smaak voeg je meer of minder olie toe. Proef en breng eventueel op smaak met extra honing, azijn en/of zout.Tip: ik klop de dressing het liefst met een mini garde. Heb je die niet dan kan je ook prima een vork gebruiken of maak de dressing net als een mayonaise met behulp van een staafmixer.
Samenstellen van de salade:
- Giet het blik linzen leeg in een zeef, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
- Verdeel de veldsla, linzen, zoete aardappel en venkel over 2 borden. Brokkel naar smaak geitenkaas over de salade, rasp er citroenzeste over en maak af met wat dille. Serveer met de dressing.Eet smakelijk!
Tips:
- In plaats van geitenkaas met knoflook en kruiden kan je ook naturel of geitenkaas met honing gebruiken. Feta smaakt ook heel goed over de salade.
- Ik gebruik graag de blikjes biologische linzen van KoRo. Ze bevatten geen zout en het vocht waarin ze verpakt zitten is louter water. Afspoelen is bij deze linzen dus eigenlijk niet nodig.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat toegestuurde producten.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.