Veggiestan van Sally Butcher - Boekreview

Veggiestan van Sally Butcher

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten hou ik van kookboeken die net even een beetje anders zijn dan mainstream. Veggiestan van Sally Butcher is er zo eentje. De opvallende kaft met zwarte fluwelen vlakjes nodigt uit om het boek op te pakken en in te kijken. En dan wordt je meegenomen op een culinaire reis door het Midden-Oosten. In deze review vertel ik je er alles over.

Sally Butcher trouwde een Iraanse zakenman en runt in Peckham, Engeland een Perzisch/Iraanse delicatessenzaak. Via haar werk en schoonfamilie heeft ze zich de culinaire ins en outs van het Midden-Oosten eigen gemaakt. Inmiddels heeft ze meerdere boeken op haar naam staan, bijvoorbeeld Salades (eerder verschenen onder de naam Salmagundi).

Zoals de ondertitel beloofd neemt Sally Butcher je mee op een reis door het Midden-Oosten. Gerechten uit Afghanistan, Iran, Egypte, Turkije, Jordanië, Libanon en nog veel meer landen komen voorbij. Je hopt niet van land naar land maar via brood en gebak ga je naar kruiden en salades. Na een aantal tussenstops arriveer je bij de peulvruchten. De eindbestemming van deze mooie reis zijn de desserts.

Veggiestan van Sally Butcher - Boekreview

Elk hoofdstuk begint met een inleiding waarin je meer leest en leert over de (culinaire) gebruiken in het Midden-Oosten. Ook zijn veel recepten voorzien van extra informatie en achtergronden. Zo vertelt ze niet alleen over pistachenootjes, nigellazaad en pepers maar ook over Midden-Oosters winkelen: ruilen en afdingen. Kortom, liefhebbers van het Midden-Oosten kunnen hun hart ophalen.

Aan de opmaak is veel zorg en aandacht besteed, de ornamentale illustraties en het kleurgebruik zijn warm en gezellig. De foto’s in het boek zijn smaakvol en hebben een gezellig oosters tintje. Helaas heeft niet elk recept z’n eigen foto waardoor je misschien (te) snel aan een mooi gerecht voorbijgaat. Zien doet eten vind ik altijd en in het geval van een kookboek betekent een mooie foto gewoon dat je een gerecht sneller zult maken.

Veggiestan van Sally Butcher - Boekreview
Veggiestan van Sally Butcher - Boekreview

En last but not least: de recepten. Die zijn stuk voor stuk bijzonder en inspirerend en zonder dat je er erg in hebt allemaal vegetarisch. Om er enkele te noemen: tomaten-venkelsoep met arak (soort ouzo), veggie shawarma, artisjokharten met pistachesaus, Iraanse ingemaakte aubergines, hete saus uit Jemen, noedelrijst met rozijnen, mungbonenstoofpot, kruidige selderijknol-rodebietpuree, dadelmarmelade en halva-ijs met gekruide chocoladesaus. Niet alle ingrediënten zal je in de supermarkt kunnen vinden maar bij de Toko slaag je zeker.

Op de achterzijde staat geschreven: ‘Veggiestan laat zien dat het Midden-Oosten suddert, pruttelt en borrelt van de verrukkelijke vegetarische tradities en gerechten. Ontdek het zelf!’  Dat ga ik zeker doen en met dit boek bij de hand kun jij dat ook!

Update februari 2018: Sinds de nieuwe druk is Veggiestan verkrijgbaar als paperback.

Bestel via bol.com jouw exemplaar van Veggiestan, een vegetarische reis door het Midden-Oosten.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *