Vegetarische moussaka
Voor niet-vegetariërs is het vaak best lastig om vegetarisch te koken als ze een keer vegetariërs te eten krijgen. Vandaag laat ik je zien dat niet moeilijk is om een recept met gehakt om te toveren tot een lekker vegetarisch gerecht. Vorige week deelde ik een heerlijke moussaka. Vandaag heb ik datzelfde recept omgezet naar een overheerlijke vegetarische moussaka.
De makkelijkste weg is natuurlijk een gehaktvervanger kopen in de supermarkt. Ik maak het liefst mijn eigen ‘vegetarische gehakt’ zodat ik precies weet wat erin zit. Rul gebakken gehakt is namelijk prima te vervangen door een mengsel van kastanjechampignons en walnoten. Klein gesneden, gebakken en geslonken champignons hebben een vergelijkbaar uiterlijk als rul gebakken gehakt. Voor een lekkere bite meng je er dan nog wat fijngehakte walnoten door. Breng het mengsel op smaak met kruiden naar keuze en gebruik het ter vervanging van gehakt. Niet moeilijk toch?
Vegetarische moussaka
Ingrediënten:
- 2 aubergines
- 350 gr aardappels geschild
- 50 gr jong belegen kaas geraspt
- paneermeel
Voor de tomatensaus:
- 500 gr kastanjechampignons
- 50 gr walnoten
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- kaneel
- gehaktkruiden
- oregano tijm (gedroogd of vers)
- olijfolie
Voor de kaassaus:
- 20 gr boter
- 20 gr bloem
- 260 ml halfvolle melk
- 70 gr jong belegen kaas geraspt
- zout en peper
Extra benodigdheden:
- ovenschaal
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
Voor de tomatensaus:
- Snij de champignons in kleine stukjes.
- Verwarm in een koekenpan wat olie, voeg de champignons toe en laat slinken. Laat al het vrijgekomen vocht verdampen en zet dan de pit zachtjes zodat de champignons nog wat verder kunnen slinken.
- Hak de walnoten tussen grof en fijn in en schep door de champignons. Warm het geheel even door en breng dan op smaak met gehaktkruiden en een beetje kaneel.
- Fruit in een pan met wat olijfolie de ui glazig, knijp de knoflook erbij, strooi er naar smaak kruiden over en schenk de inhoud van het blik met gepelde tomaten erbij. Voeg ook de tomatenpuree toe en roer even flink door en prak gelijk ook de tomaten in kleinere stukjes. Breng aan de kook en laat nog even zachtjes doorkoken.
- Roer tenslotte het champignonmengsel door de tomatensaus en proef. Breng indien nodig op smaak met wat extra (gehakt)kruiden. Laat de saus op een zacht pitje staan zodat de smaken goed door elkaar trekken.
De aardappels en aubergine:
- Snij de aardappels in plakjes (± ½ cm) en kook ze 6 à 7 minuten. Het is niet de bedoeling de aardappels gaar te koken maar wel net een eerste stukje gering te geven. De echte gering komt straks in de oven. Laat afkoelen.
- Was de aubergines en snij in plakken (± ½ cm). Bestrijk de plakken aan beide zijden licht met olijfolie en bestrooi met een beetje zout. Bak de plakken enkele minuten per zijde gaar en goudbruin in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Leg de plakjes gebakken aubergine op een bord met ruim keukenpapier en laat goed uitlekken en afkoelen.
Voor de kaassaus:
- Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe zodra de grootste bellen wegtrekken en roer flink zodat de bloem alle boter opneemt. Laat enkele minuten garen. Roer zo nu en dan om aanbranden te voorkomen.
- Voeg in porties de melk toe. Voeg pas weer nieuwe vloeistof toe als de vorige volledig is opgenomen. Blijf steeds goed roeren om klontjes te voorkomen.
- Roer 70 gr kaas door de saus en breng op smaak met zout en peper. Laat nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken tot je een mooi dikke saus hebt.
Opbouwen van de moussaka:
- Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal, leg daar de helft van de aubergines op en schep de helft van de tomatensaus over de aubergines. Bestrooi met een klein beetje kaas. Leg nogmaals een laag aubergine en tomatensaus in de schaal en verdeel tot slot de kaassaus erover. Bedek de moussaka met de laatste kaas strooi een beetje paneermeel over het geheel. Zet de moussaka in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin.
- Serveer met vers stokbrood en een lekkere (Griekse) salade. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Worcestersaus is niet vegetarisch!
Oh wat stom, er zit natuurlijk ansjovis in. Dank voor de attendering, ik ga het aanpassen…
Ik vond de champignons met walnoten een geweldige gehakt vervanger. Is er een manier om er een meer samenhangend geheel van te maken, zodat het niet uit elkaar valt als is het apart wilt serveren. Ik denk aan een souffléschaaltje o.i.d. doorsnede 6-8 cm.
Met een ei erbij in de oven? Dat zou een leuke vleesvervanger zijn en erg smakelijk.
Fijn te horen dat de combinatie goed in de smaak is gevallen. Leuk ook dat je nadenkt over een manier om het apart te kunnen serveren. Een ei bindt de walnoten en champignons inderdaad. Zeker in een souffléschaaltje is dat een prima optie. Wat je ook kunt doen is een soort bitterbal maken. Daarvoor maak je een dikke bechamel, champignons en walnoten erdoor, balletjes draaien, paneren en bakken in hete olie. Of maak puree van bonen, linzen, (zoete) aardappel en voeg daarvan een beetje bij de champignons en walnoten. Vegetarische burgers hebben ook zo’n puree als bindmiddel. Succes!