Vegetarische kapsalon - Zoete aardappelfrietjes, oesterzwamshoarma, frisse salade en afgetopt met een heelijke srirachasaus. Deze kapsalon wil je proeven!

Vegetarische kapsalon

Zoete aardappelfrietjes, oesterzwamshoarma, frisse salade en afgetopt met een heelijke srirachasaus. Deze kapsalon wil je proeven!
Direct naar het recept

Omdat Michel en ik weinig vlees eten ben ik op zoek gegaan naar vegetarische varianten van shoarma. Eerder maakte ik al eens een broodje shoarma van oesterzwammen. Vandaag ga ik aan de vegetarische kapsalon. Voor het bereiden van de shoarma gebruikte ik dit keer geen koekenpan maar een loeihete gietijzeren schaal in de oven. Blijkt nog makkelijker te gaan met als bonus heerlijk aanbaksel op de shoarma. Echt, deze kapsalon wil je proeven…

Rotterdamse kapsalon

Wist jij dat Rotterdam de bakermat is van de inmiddels legendarische kapsalon? Wees gerust, tot een tijdje terug wist ik dat ook niet hoor. Maar goed, nu ik dat weet wilde ik de Rotterdamse roots van dit gerecht eer aan doen en gebruikte ik voor de shoarma 100% duurzaam gekweekte oesterzwammen van Rotterzwam. Voor de kaastopping raspte ik er flink wat De Rotterdamsche Oude van 36 weken oud over. Het lichte zoetje in de kaas combineert mooi met de zoete aardappel, het zilte trekt dan weer fijn naar de shoarma. Kortom, de kaas smeedt de frietjes en de shoarma echt tot een geheel. Om het helemaal af te maken serveer ik er graag een sausje van mayonaise en Tabasco sriracha bij. Tabasco is dan weliswaar niet Rotterdams maar wel net zo puur en fijn van smaak als de oesterzwammen en de kaas.

De oesterzwammen die ik voor dit recept gebruikte komen nog bij Rotterzwam vandaan. Binnenkort hoop ik echter zelf een flinke oogst oesterzwammen te hebben. Afgelopen weekend volgde ik namelijk een workshop om thuis oesterzwammen te kweken. In mijn Instagram stories heb je kunnen zien hoe ik experimenteerde met een growkit. Tijdens de workshop maakten we kweekzakken, een soort growkit 2.0 maar dan met een serieuze omvang. Als alles goed gaat kan ik komende weken tot wel € 30,- aan oogst verwachten. In deze video heb ik een samenvatting van de middag gemaakt. Binnenkort vertel ik je meer over de workshop want echt, het was zo’n inspirerende en leerzame middag. Dikke aanrader om eens te volgen dus!

Vegetarische kapsalon - Zoete aardappelfrietjes, oesterzwamshoarma, frisse salade en afgetopt met een heelijke srirachasaus. Deze kapsalon wil je proeven!

Vegetarische kapsalon

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

 • 500 gr zoete aardappel
 • 500 gr oesterzwammen
 • shoarmakruiden, naar smaak
 • mayonaise
 • tabasco srirachasaus
 • Rotterdamsche Oude kaas, 36 weken oud
 • gerookt paprikapoeder
 • gemengde sla
 • tomaat
 • komkommer
 • olijfolie

Extra benodigdheden:

 • gietijzeren ovenschaal
 • bakplaat, bekleed met bakppapier

Aan de slag:

 • Verwarm de oven voor op 210ºC hete lucht. Plaats het rooster net boven het midden met een gietijzeren schaal erop zodat de schaal door en door (loei)heet kan worden.
 • Snij of scheur de oesterzwammen in de lengte in reepjes. Doe alles in een schaal, bestrooi met shoarmakruiden, voeg een scheut olijfolie toe en hussel door elkaar. Dek af en zet opzij.
  Tip: Hou er bij het snijden/scheuren van de oesterzwammen rekening mee dat de reepjes flink slinken.
 • Schil de zoete aardappel en snij in dunne frietjes. Spoel de frietjes met ruim koud water, laat goed uitlekken en dep tot slot helemaal droog. Leg de frietjes op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met gerookt paprikapoeder en drizzle er wat olijfolie over. Hussel goed door elkaar zodat elk frietje volledig bedekt is. Verdeel zodanig over de bakplaat dat de frietjes elkaar niet raken.
 • Plaats de bakplaat in de onderste richel en neem de hete gietijzeren schaal uit de oven. Vul de schaal met de oesterzwammen, hoor hoe ze gelijk al worden aangebraden, schep een keer om en plaats terug op het rooster in de oven. Bak de frietjes en shoarma in 35-45 minuten. Schep regelmatig de shoarma om zodat de reepjes rondom drogen en mooi bruin kleuren. Met het openen van de ovendeur laat je het vocht uit de oven ontsnappen, daar worden zowel de frietjes als de shoarma lekkerder van. Hussel ook af en toe de frietjes door elkaar.
  Tip: Afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de oesterzwammen en het formaat van de schaal zal je meer of minder tijd nodig hebben om de vega shoarma te maken. Als ik deze kapsalon voor mij alleen maak is de shoarma al met een minuut of 25 klaar. Voor twee personen is de schaal voller en duurt het langer eer alles klaar is. Ook zit er verschil in de hoeveelheid water die de oesterzwammen bevatten.
 • Meng in een schaaltje wat mayonaise met Tabasco sriracha zodat je een lekker pittige saus krijgt.
 • Als de shoarma en de frietjes klaar zijn leg ze in een schaal, schep de shoarma erop en top af met vers geraspte Rottredamsche Oude. De kaas zal door de warmte van de shoarma heel zachtjes smelten. Maak de vegetarische kapsalon af met een handje sla, wat komkommer en tomaatjes. Serveer direct en geef er het schaaltje sriracha saus bij.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Koop goede oesterzwammen, dat komt de smaak echt ten goede. De oesterzwammen van Rotterzwam bijvoorbeeld zijn beduidend vleziger en smaakvoller dan degene die ik in de supermarkt koop. Bij het bereiden houd ik ook meer shoarma over omdat de zwammen minder slinken. Ik rijd er graag een stukje voor om. Bestellen via Rechtstreex kan natuurlijk ook.
 2. Zoete aardappel frietjes worden in de oven doorgaans niet zo krokant als traditionele frietjes. Ik vind dat totaal geen probleem. In combinatie met de shoarma en sriracha saus is de smaak zo lekker dat je het krokante totaal niet mist.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept