Header Overetengesproken.nl
Vegetarische cottage pie

Vegetarische cottage pie

 |  Geen reacties
6 Shares

Nadat ik onlangs het recept voor jachtschotel op de site plaatste kreeg ik de vraag of er ook vegetarische varianten van dit soort ovenschotels zijn. Nou, die zijn er zeker. Bijvoorbeeld de vegetarische cottage pie van vandaag. Een heerlijk gerecht van linzen en wortel in een tomaten-groentesaus met een kleur en structuur die doet denken aan een gehaktschotel. Ik zette deze schotel bij mij op tafel zonder te zeggen dat het een vegetarisch gerecht was. Toen ik vroeg of er iets aan opviel: nou, nee, hoezo? Pas later viel het op dat er geen gehakt maar linzen in zaten.

Omdat linzen voedzaam, vezel- en eiwitrijk zijn en ook nog eens een lekker bite hebben zijn het perfecte vervangers voor vlees. Vanwege de voedingswaarde, makkelijke verkrijgbaarheid en gebruiksgemak is het van oudsher een peulvrucht die vooral door de armen werd gebruikt. Jaren terug is er een tijd geweest dat ze een geitenwollensokken-imago maar tegenwoordig is de linze een breed gewaardeerde peulvrucht met een vaste plek in de gezonde keuken. Linzen zijn er in alle soorten en maten dus je kan er enorm mee variëren. Bijvoorbeeld bruine linzen in de cottage pie van vandaag of rode linzen in een tomaten-linzensoep of een lekkere Indiase dahl. Hoe dan ook met linzen kan je alle kanten op.

Vegetarische cottage pie - Kleurrijk en heerlijk voedzaam gerecht met linzen, wortel, tomaten-groentesaus en aardappelpuree.

Ingrediënten voor 2-3 personen

  • 1 ui
  • 1 flinke prei
  • 150 gr schoongemaakte winterwortel
  • 1 blikje linzen (uitlekgewicht 265 gr)
  • enkele takjes verse tijm
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 500 gr geschilde, iets kruimige aardappels
  • 150 gr halfvolle melk
  • nootmuskaat
  • blokje runder- of groentebouillon
  • worcestershire sauce
  • olijfolie
  • roomboter
  • paneermeel

Aan de slag

Doe de linzen in een zeef, spoel ruim met koud water en laat goed uitlekken.

Maak de ui, prei en knoflook schoon. Halveer de ui en snij in halve ringen. Snij vervolgens de prei in dunne ringen en de winterwortel in kleine dobbelsteentjes.

Verhit wat olie in een braadpan en fruit daarin de ui aan. Als de ui glazig is voeg je de prei toe en warm je het geheel door tot de prei gaar is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Schep de wortel door het ui-preimengsel, doe de deksel op de pan en warm nog eens 10 minuten door om de wortel (een beetje) zacht te laten worden. Als je denkt dat het groentemengsel te droog is voeg je een klein scheutje water toe.

Knijp de knoflook bij het groentemengsel, ris de blaadjes van de tijm en voeg de gepelde tomaten toe. Schep alles goed door elkaar en laat 15 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan. Is de wortel nog niet gaar en zacht? Laat dan gewoon nog wat langer stoven.

Snij ondertussen de aardappels klein, kook gaar, giet af en laat droogstomen.

Breng de melk met een klontje boter aan de kook. Zodra de melk heet is stamp je de aardappels fijn en giet je er beetje bij beetje de hete melk bij. Roer stevig zodat je een gladde en luchtige puree krijgt. Breng op smaak met wat (versgeraspte) nootmuskaat en zout.

Schep de linzen door het groentemengsel, proef en breng op smaak met wat druppels worcestershire sauce en stukjes van het bouillonblokje.

Schep het groentemengsel in een ovenschaal en dek af met de aardappelpuree. Verdeel er enkele klontjes boter over de aardappelpuree en bestrooi met wat paneermeel. Zet de schaal in het midden van op 220ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in 15-20 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief