Vegetarische cottage pie - Kleurrijk en heerlijk voedzaam gerecht met linzen, wortel, tomaten-groentesaus en aardappelpuree.

Vegetarische cottage pie

Kleurrijk en heerlijk voedzaam gerecht met linzen, wortel, tomaten-groentesaus en aardappelpuree.
Direct naar het recept

Nadat ik onlangs het recept voor jachtschotel op de site plaatste kreeg ik de vraag of er ook vegetarische varianten van dit soort ovenschotels zijn. Nou, die zijn er zeker. Bijvoorbeeld de vegetarische cottage pie van vandaag. Een heerlijk gerecht van linzen en wortel in een tomaten-groentesaus met een kleur en structuur die doet denken aan een gehaktschotel. Ik zette deze schotel bij mij op tafel zonder te zeggen dat het een vegetarisch gerecht was. Toen ik vroeg of er iets aan opviel: nou, nee, hoezo? Pas later viel het op dat er geen gehakt maar linzen in zaten.

Omdat linzen voedzaam, vezel- en eiwitrijk zijn en ook nog eens een lekker bite hebben zijn het perfecte vervangers voor vlees. Vanwege de voedingswaarde, makkelijke verkrijgbaarheid en gebruiksgemak is het van oudsher een peulvrucht die vooral door de armen werd gebruikt. Jaren terug is er een tijd geweest dat ze een geitenwollensokken-imago maar tegenwoordig is de linze een breed gewaardeerde peulvrucht met een vaste plek in de gezonde keuken. Linzen zijn er in alle soorten en maten dus je kan er enorm mee variëren. Bijvoorbeeld bruine linzen in de cottage pie van vandaag of rode linzen in een tomaten-linzensoep of een lekkere Indiase dahl. Hoe dan ook met linzen kan je alle kanten op.

Vegetarische cottage pie - Kleurrijk en heerlijk voedzaam gerecht met linzen, wortel, tomaten-groentesaus en aardappelpuree.
Vegetarische cottage pie - Kleurrijk en heerlijk voedzaam gerecht met linzen, wortel, tomaten-groentesaus en aardappelpuree.

Vegetarische cottage pie

Waardeer dit recept
Hoeveelheid: 2 -3 personen

Ingrediënten: 

  • 1 ui
  • 1 flinke prei
  • 150 gr schoongemaakte winterwortel
  • 1 blikje linzen (uitlekgewicht 265 gr)
  • enkele takjes verse tijm
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 500 gr geschilde, iets kruimige aardappels
  • 150 gr halfvolle melk
  • nootmuskaat
  • blokje runder- of groentebouillon
  • tamari of Kikkoman sojasaus
  • olijfolie
  • roomboter
  • paneermeel

Aan de slag:

  • Doe de linzen in een zeef, spoel ruim met koud water en laat goed uitlekken.
  • Maak de ui, prei en knoflook schoon. Halveer de ui en snij in halve ringen. Snij vervolgens de prei in dunne ringen en de winterwortel in kleine dobbelsteentjes.
  • Verhit wat olie in een braadpan en fruit daarin de ui aan. Als de ui glazig is voeg je de prei toe en warm je het geheel door tot de prei gaar is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Schep de wortel door het ui-preimengsel, doe de deksel op de pan en warm nog eens 10 minuten door om de wortel (een beetje) zacht te laten worden. Als je denkt dat het groentemengsel te droog is voeg je een klein scheutje water toe.
  • Knijp de knoflook bij het groentemengsel, ris de blaadjes van de tijm en voeg de gepelde tomaten toe. Schep alles goed door elkaar en laat 15 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan. Is de wortel nog niet gaar en zacht? Laat dan gewoon nog wat langer stoven.
  • Snij ondertussen de aardappels klein, kook gaar, giet af en laat droogstomen.
  • Breng de melk met een klontje boter aan de kook. Zodra de melk heet is stamp je de aardappels fijn en giet je er beetje bij beetje de hete melk bij. Roer stevig zodat je een gladde en luchtige puree krijgt. Breng op smaak met wat (versgeraspte) nootmuskaat en zout.
  • Schep de linzen door het groentemengsel, proef en breng op smaak met een drupje tamari of Kikkoman sojasaus en stukjes van het bouillonblokje.
  • Schep het groentemengsel in een ovenschaal en dek af met de aardappelpuree. Verdeel er enkele klontjes boter over de aardappelpuree en bestrooi met wat paneermeel. Zet de schaal in het midden van op 220ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in 15-20 minuten goudbruin.
    Eet smakelijk!

Tips:

In plaats van tamari of Kikkoman sojasaus gebruik ik ook graag worcestershire sauce. Dat is alleen niet vegetarisch omdat het gemaakt is van ansjovis.

Bewaar dit recept op Pinterest:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




6 reacties

  1. Nathalie schreef:

    Worcestershiresauce is helaas niet vega, heb je een alternatief ?

    1. Excuus, Worcestershiresauce is uiteraard niet vegetarisch en had niet op deze manier in de receptuur terecht mogen komen. Ik heb het recept inmiddels aangepast voor het alternatief dat ik daar graag voor gebruik: tamari of Kikkoman sojasaus.

      1. Nathalie schreef:

        Dank je wel voor je snelle reactie, ik had er zoete sojasaus in gedaan, net gegeten, erg lekker!

        1. Zoete sojasaus, ja dat is ook een prima optie. Fijn dat het goed heeft gesmaakt!

  2. In je nieuwsbrief heb je het over cottage pie met linzen en pompoen maar in je recept komt geen pompoen voor!
    Vergeten toe te voegen?
    Gerecht lijkt mij heerlijk hoor en zal ipv wortel de pompoen er in doen😄
    Groetjes en fijn weekend,
    Joys

    1. Mariette schreef:

      Excuus, je hebt helemaal gelijk!! Ik ben in m’n hoofd bezig met een gerecht met linzen en pompoen. De cottage pie is inderdaad met linzen en wortel. De wortel kan je prima vervangen door pompoen lijkt me. Pompoen is wel wat zachter dan wortel, zou het iets minder lang laten stoven denk ik.