Veg! - Hugh Fearnley-Whittingstall - Boekreview

Veg! – Hugh Fearnley-Whittingstall

Als ik heel eerlijk ben moet ik bekennen dat ik nog nooit van de beste man had gehoord tot ik Veg! van mijn ouders cadeau kreeg. Waarschijnlijk hebben meer mensen dat want het kookboek opent met een korte introductie. Hugh Fearnley-Whittingstall blijkt een bekende Engelse tv-kok. Op Channel 4 presenteert hij het programma River Cottage maar hij schrijft ook artikelen voor The Guardian en The Observer, schrijft kookboeken, organiseert evenementen en geeft les.

Hoe ziet het boek eruit?

De vormgeving en samenstelling van Veg! is modern en eigentijds. Op de cover opvallende kleuren met binnenin donkerpaarse schutbladen, een zacht groene colofon en enkele zacht beige pagina’s achterin. Door het hele boek zijn passende, kleurrijke illustraties verwerkt en elk recept is voorzien van een mooie, paginavullende foto.

Veg! is hardcover gebonden met soepele pagina’s waardoor het mooi open blijft liggen. Niet alleen in het midden maar ook aan het begin en het eind van het boek. Hoewel het een dik boek is, 416 pagina’s, is het door zijn formaat toch heel handzaam. Het ligt prettig in de hand als je het snel doorbladert op zoek naar een recept of foto. Alles bij elkaar is het een mooi en verzorgd boek. Je ziet dat het met veel zorg en aandacht is gemaakt.

Veg! - Hugh Fearnley-Whittingstall - Boekreview

Hoe zijn de recepten?

Hugh toont zich meester in het combineren van meerdere groenten, vaak op heel verassende wijze. Zonder uitzondering zijn de recepten overzichtelijk en duidelijk beschreven. Er worden ook geen moeilijk verkrijgbare of bijzondere ingrediënten gebruikt. Echt iedereen kan de gerechten maken.

Leuk detail is dat elk recept wordt voorafgegaan door een korte toelichting. De ene keer lees je over de achtergrond van het gerecht, dan weer krijg je tips over variatie of extra’s maar ook aanwijzingen over de bereiding komen voorbij.

Veg! - Hugh Fearnley-Whittingstall - Boekreview
Veg! - Hugh Fearnley-Whittingstall - Boekreview

De openingszin van Veg! is: Dit is een groentekookboek. Hugh is geen vegetariër en wil ook niemand daartoe te willen bekeren. Wel is hij groot voorstander van biologische seizoensproducten en een bewuste productkeuze. In zijn eigen woorden probeert hij met Veg! ‘je ertoe aan te zetten om meer groente te eten. Veel meer groente. Misschien zelfs om groente de hoofdmoot van je dagelijkse maaltijd te maken. … Vlees is zo gewoon, zo handig: het is de makkelijkste manier om iets als een ‘goede maaltijd’ te herkennen. Ik wil je laten zien hoe simpel het is om groente op dezelfde manier te omarmen.’

Wat mij betreft is hij in die missie volledig geslaagd. Veg! is een mooi kookboek met inspirerende groentegerechten. En dat is precies wat ik in de meeste kookboeken mis. We worden aangemoedigd minstens 200 gram groente per dag te eten maar in de meeste kookboeken vind je groenten in het hoofdstuk bijgerechten. Veg! gaat volledig over groente en het is geheel aan jezelf om al dan niet te kiezen voor een stukje vlees erbij. Een aanrader voor iedereen die graag gevarieerde en/of vegetarische maaltijden op tafel zet.

Bestel via bol.com jouw exemplaar van Veg! Gratis verzending!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *