Vanillevla - Echte, huisgemaakte vla met de pure smaken van melk, eidooier en vanillemerg. Niet moeilijk en binnen twintig minuten klaar!

Vanillevla

Echte, huisgemaakte vla met de pure smaken van melk, eidooier en vanillemerg. Niet moeilijk en binnen twintig minuten klaar!
Direct naar het recept

Wist je dat vanillevla maken helemaal niet moeilijk is? Kort door de bocht is het niet meer dan melk koken met wat eidooiers, suiker en een beetje maïzena voor de binding. Om er een echte vanillevla van te maken voeg je nog het merg van een vanillestokje toe. Natuurlijk, het is iets meer werk dan een pak vla meenemen tijdens het boodschappen doen. Maar heb je eenmaal de smaak van zelfgemaakte vanillevla geproefd dan heb je die twintig minuten er graag voor over.

Om de vla te binden kan je maïzena of bloem gebruiken. Omdat maïzena een iets sterkere bindingskracht heeft dan bloem gebruik ik liever maïzena. Voor onderstaand recept heb ik 15 gram maïzena gebruikt. De vla is dan stevig maar je kan er je lepel niet rechtop in laten staan. Wil je een dikkere vla gebruik dan gewoon iets meer maïzena. Maar let op: de uiteindelijke dikte van de vanillevla is niet alleen afhankelijk van de maïzena. Ook de grootte van de gebruikte eieren en de tijdsduur dat je de vla ‘kookt’ hebben invloed op de mate van binding.

Vanillevla - Echte, huisgemaakte vla met de pure smaken van melk, eidooier en vanillemerg. Niet moeilijk en binnen twintig minuten klaar!

Vanillevla

Geef je waardering
Hoeveelheid: 650 ml vanillevla

Ingrediënten: 

 • 2 eidooiers, eieren maat L
 • 20 gr suiker
 • 15-20 gr maïzena
 • 6 dl melk
 • ½ vanillestokje

Aan de slag:

 • Snij het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap de zaadjes eruit en voeg toe aan de melk. Verwarm de melk samen met de vanillezaadjes.
 • Roer ondertussen de eidooiers met de suiker los. Voeg dan de maïzena toe en roer er een gladde pap van.
 • Als de melk heet begint te worden schenk je deze langzaam en al roerende bij de eidooiers. Zet de pan terug op het vuur en doe het mengsel terug in de pan. Verwarm de vla zachtjes en al roerende tot ze begint te binden. Begint de vla te binden dan mag ze heel zachtjes koken maar beter nog hou je de vla net tegen de kook aan. Ga je te snel dan stollen de dooiers in plaats van te binden en krijg je klontjes in je vla. Hou de vla ongeveer een minuut of 10 tegen de kook aan tot ze mooi dik en lobbig is. Roer regelmatig om te voorkomen dat de vla ongelijkmatig indikt of aanbrandt.
 • Laat de vla volledig afkoelen -roer in het begin regelmatig anders ontstaat er een vel op de vla- en bewaar dan goed afgedekt in de koelkast.
  Eet smakelijk!

Tips:

Lekker over een schijf gebakken appel met een laagje kaneel.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
2 reacties

 1. Heel erg lekker deze zelfgemaakte vla! Een aanrader!