Vanilleroomijs - Het allerlekkerste ijs maak je natuurlijk zelf. Met dit recept voor vanilleroomijs lukt het jou ook!

Vanilleroomijs

Het allerlekkerste ijs maak je natuurlijk zelf. Met dit recept voor vanilleroomijs lukt het jou ook!
Direct naar het recept

Zelf ijs maken is superleuk om te doen en als beloning eindig je met een schaal vol met het allerlekkerste ijs. Vandaag vertel ik hoe je zelf vanilleroomijs maakt. Het makkelijkst is het met een ijsmachine maar ook zonder zo’n apparaat kan je heel goed zelf ijs maken.

IJsmachines heb je in 2 soorten: zelfvriezend of met een los vriesgedeelte dat tevoren moet worden ingevroren. Zelfvriezende ijsmachines zijn het allermakelijkst. Je maakt de basis voor je ijs, giet dat in de machine en laat die draaien tot het ijs klaar is. Heb je zin in homemade ijs? Dan kan je met zo’n machine gelijk aan de slag want hij vriest immers zelf. Is het ijs klaar dan maak je de ijsemmer schoon en kan je direct door met een andere ijssmaak.

IJsmachines met een los vrieselement vragen daarentegen enige planning. Het vrieselement moet 12-24 tevoren in de vriezer worden geplaatst om volledig te bevriezen. Is het vrieselement eenmaal bevroren dan plaats je het in de machine of je zet de deksel erop en je kunt ijs gaan draaien. Tijdens het draaien wordt het vrieselement langzaam minder koud en ontdooit het enigszins. Koud genoeg om één portie ijs te maken maar een tweede smaak er gelijk achteraan zit er niet in. Het vrieselement moet echt eerst opnieuw worden ingevroren.

Zelfvriezende machines zijn dus het meest ideaal. Op mijn wishlist staat de Magimix Gelato Expert. Tot die tijd maak ik mijn ijs met een simpele ijsmachine met losse vrieskom. Werkt prima en maakt ook heerlijk ijs.

Heb je helemaal geen ijsmachine? Ook dan kan je heerlijk vanilleroomijs maken maar het vraagt iets meer werk. Giet de ijsbasis in een lage ijsbak en zet in de vriezer. Zodra het begint te bevriezen mix je het ijs met een mixer goed door en vries je het opnieuw in. Eventueel kan je een vork gebruiken maar dan moet je echt stevig roeren. Afhankelijk van het soort ijs dat je maakt zal je dit nog een paar keer moeten herhalen. Heb je eenmaal een beetje ervaring dan voel je al snel aan wanneer en hoe vaak je het ijs moet mixen. Eerlijk gezegd vind ik dat best een gedoe en gebruik ik lekker mijn ijsmachine.

Vanilleroomijs - Het allerlekkerste ijs maak je natuurlijk zelf. Met dit recept voor vanilleroomijs lukt het jou ook!

Vanilleroomijs

Geef je waardering
Hoeveelheid: 400 ml ijs

Ingrediënten: 

 • 200 ml halfvolle melk
 • 150 ml slagroom
 • ½ vanillestokje
 • 3 eidooiers
 • 50-75 gr suiker

Aan de slag:

 • Snij het vanillestokje doormidden, schraap het merg eruit en doe stokje en merg samen met de melk en slagroom in een pan. Laat dit op matig vuur even trekken.
 • Klop ondertussen de eidooiers met de suiker in enkele minuten dik en schuimig. Hou je van erg zoet ijs dan gebruik je 75 gr suiker, voor wat minder zoet ijs gebruik je 50 of 60 gram suiker.
 • Verwijder het vanillestokje uit de pan en gooi weg. Schenk de melk en room al roerend voorzichtig bij de eidooiers en giet de massa terug in de pan en warm het geheel zachtjes door tot een mooie dikke vla. In het begin ligt er nog een flinke laag schuim op de massa, zodra het begint in te dikken trekt dit weg. Wanneer het schuim bijna geheel weg is, is de vla doorgaans ook goed. Laat de vla afkoelen en zet 30 minuten in de koelkast om echt goed koud te worden.
  N.B: verwarm de vla hooguit tot tegen de kook aan, als je de vla laat koken loop je het risico dat het te hard gaat en schift of dat er klontjes ontstaan.

Bereiding in ijsmachine met los vriesgedeelte:

 • Zet de kom van de ijsmachine klaar, giet de vla erin en laat de machine draaien. In ongeveer 25 minuten is het vanilleroomijs klaar. Schep in een diepvriesbak en plaats minimaal 30 minuten in de vriezer om nog wat steviger te worden.

Bereiding zonder ijsmachine:

 • Giet de vla in een lage, voorgekoelde diepvriesbak, dek af met plasticfolie om ijskristallen op de vla te voorkomen en zet in de vriezer. Haal na ongeveer 2 uur of zodra de randen hard beginnen te worden het ijs uit de vriezer, schep alles in de kom van je mixer en mix flink door. Hiermee maak je de ijskristallen kapot en krijg je mooi zacht en glad ijs. Zet het ijs weer in de vriezer en herhaal na 2 uur nog eens. Hierna laat je het ijs verder bevriezen.
 • Op de dag van bereiding is het vanilleroomijs meestal nog niet zo hard en kan je direct uit de vriezer mooie bolletje scheppen en opdienen. Heb je het ijs al eerder gemaakt, check dan hoe hard je ijs is en zet de bak met het vanilleroomijs eventueel iets tevoren in de koelkast om wat zachter te worden.
  Eet smakelijk!

Tips:

Extra lekker met of in een homemade oubliewafel!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept