Vanille-ijs met warme druiven en PX sherry siroop - Warme vruchten, romig ijs en de verwarmende smaak van PX: dit toetje is echt hemels!

Vanille-ijs met warme druiven en PX sherry siroop

Warme vruchten, romig ijs en de verwarmende smaak van PX: dit toetje is echt hemels!
Direct naar het recept

Nooit gedacht dat sherry zo lekker kan zijn… Buiten een glaasje PX bij de borrel was ik geen fan van sherry. Boy was I wrong: met de juiste foodpairing valt er zoveel te proeven! Tijdens een masterclass sherry wijnen en azijnen in Mevrouw Hamersma kookboekwinkel ging er een wereld voor me open. Zo ontzettend lekker allemaal. Het zette mij aan tot experimenteren en zo ontstond dit heerlijke vanille-ijs met warme druiven en PX sherry siroop.

Masterclass sherry wijnen

Tijdens de masterclass kregen we uitleg over de verschillende sherry’s en mochten we ze uiteraard proeven. Om de smaken extra goed tot hun recht te laten komen werden de verschillende sherry’s voorzien van fijne foodpairings. Man, man, wat was het lekker. Ik vroeg me gelijk af waarom er niet vaker een glas sherry wijn wordt geschonken in restaurants.

Wat proefde ik allemaal: een amuse van gazpacho, ingemaakte komkommer en haring met Gran Reserva sherry azijn en een glas Manzanilla sherry. Het voorgerecht was tostado met jamón Serrano, groene asperge, olijf en kappertjes met Reserva sherry azijn en een glas Fino sherry. Als hoofdgerecht werd eendenborstfilet met honing en Moscatel sherry azijn, salade met Gran Reserva sherry azijn en ovengebakken krieltjes geserveerd. Dit keer proefde we twee sherry’s bij het gerecht. Een Amontillado en Oloroso sherry.

Als afsluiting kregen we een proeverij van Spaanse en Hollandse kazen met gedroogd fruit in PX sherry azijn. Glazen cream en Pedro Ximénez sherry maakten de paring compleet. Als je ooit de kans krijgt om zo uitgebreid sherry te proeven moet je die vooral aangrijpen. Het verandert voorgoed je beeld over sherry!

Sherry wijnenSherry wijnenSherry wijnenSherry wijnen

Zelfkoelende ijsmachine

De proeverij zette aan tot een experiment met PX sherry en azijn. Door ze samen licht in te koken ontstaat een heerlijk zoete, bijna port-achtige siroop die door de azijn niet te zoet wordt. De snuf kaneel geeft de siroop net dat beetje extra waardoor het onweerstaanbaar lekker wordt. De combinatie met vanille-ijs en warme druiven is echt hemels!

Het vanille-ijs draaide ik in de Magimix Gelato Expert. Nadat je de ijsbasis (soort vanillevla) hebt gemaakt laat je die door en door koud worden in de koelkast. Zet de ijsmachine aan, giet de ijsbasis in de gekoelde emmer en na een minuut of 15 heb je het lekkerste ijs dat je je kunt wensen. Als je niet uitkijkt lepel je zo de ijsemmer leeg. Want echt, wat een lekker ijs maak je met de Gelato Expert.

Vanille-ijs met warme druiven en PX sherry siroop - Warme vruchten, romig ijs en de verwarmende smaak van PX: dit toetje is echt hemels!

Een zelfkoelende ijsmachine stond al jaren hoog op mijn wensenlijstje. Onlangs kreeg ik de kans de Gelato Expert te testen. Ik weet het inmiddels zeker: deze ijsmachine komt in mijn Magimix collectie. Al jaren heb ik een blender, Nespresso apparaat, foodprocessor en mini foodprocessor van Magimix op het aanrecht staan. Alleen de ijsmachine en Cook Expert ontbreken nog. Note to the husband: de feestdagen komen er weer aan, bij deze heb ik mijn verlanglijstje ingediend ;-))….

Vanille-ijs met warme druiven en PX sherry siroop - Warme vruchten, romig ijs en de verwarmende smaak van PX: dit toetje is echt hemels!

Vanille-ijs met warme druiven en PX sherry siroop

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

 • 200 ml PX sherry
 • 30 ml PX sherry azijn
 • 1 tros rode druiven, pitloos
 • snuf kaneel
 • vanille-ijs
 • roomboter

Aan de slag:

 • Schenk de PX sherry en PX azijn in een pannetje en voeg een snuf kaneel toe, breng aan de kook en laat ietsjes indikken. Schenk in een beugelflesje, sluit de beugel en laat afkoelen.
  Tip: Tijdens het afkoelen dikt de siroop nog in dus kook 'm niet te lang.
 • Was de druiven, snij doormidden en karameliseer samen met een klontje roomboter in een hete koekenpan.
  Tip: De druiven worden extra lekker als je een klein scheutje PX siroop toevoegt tijdens het karameliseren.
 • Schep bolletjes vanille-ijs in de schaaltjes, garneer met de warme druiven en schenk er wat PX siroop over.
  Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat toegestuurde producten (PX azijn).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
2 reacties

  1. Oops, je hebt helemaal gelijk ik ben vergeten het te vermelden in het recept. Inmiddels heb ik het aangepast.