Vacherin Mont d'Or - Lekker bij de borrel, op een dessertplankje, verwerkt in warme gerechten of -zoals dit recept- geserveerd als een soort kaasfondue.

Vacherin Mont d’Or

Lekker bij de borrel, op een dessertplankje, verwerkt in warme gerechten of -zoals dit recept- geserveerd als een soort kaasfondue.
Direct naar het recept

Vacherin Mont d’Or is een kaasje dat zowel in Frankrijk als in Zwitserland wordt gemaakt. Doordat de kaasjes individueel rijpen in dennenhouten bakjes krijgen ze een heel eigen, beetje harsige, geur en smaak. Echt super lekker! En het leuke is dat je met dit kaasje alle kanten op kunt. Lekker bij de borrel, op een dessertplankje, verwerkt in (warme) gerechten of -zoals het recept van vandaag- warm geserveerd als een soort kaasfondue.

Wat is Vachrin mont d’Or?

Vacherin Mont d’Or is een echte seizoenskaas: de productie loopt van half augustus tot half maart. De reden daarvoor is heel praktisch. Zodra de eerste sneeuw valt (half augustus) gaan de koeien op stal en produceren ze minder melk. De productie van grote kazen als Emmentaler is dan niet langer mogelijk. Om de melk toch te benutten is men kleinere kaasjes gaan maken. Na een korte rijping van 3 weken is er een mooi licht beige korstje ontstaan en kan de kaas worden gegeten. Het AOP-keurmerk geeft aan dat de kaasjes onder streng toezicht worden geproduceerd.

Persoonlijk vind ik de Vacherin Mont d’Or warm het lekkerst. Gecombineerd met rozemarijn komt de harsige/houterige smaak extra goed naar voren. Wij eten het kaasje graag warm als avondmaaltijd voor 2 personen. Lekker met brood, rauwkost, groenten, ham en/of stukjes worst erbij. Maar voor een groter gezelschap is het een leuk voorgerecht of feestelijk onderdeel van een uitgebreide borrel.

Vacherin Mont d'Or - Lekker bij de borrel, op een dessertplankje, verwerkt in warme gerechten of -zoals dit recept- geserveerd als een soort kaasfondue.

Vacherin Mont d’Or

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 warme Vacherin Mont d’Or

Ingrediënten: 

 • 1 Vacherin Mont d’Or
 • paar takjes verse rozemarijn
 • 1 teen knoflook in 4-5 stukken gesneden
 • 75 ml droge witte wijn

Extra benodigdheden:

 • aluminiumfolie
 • brood, rauwkost, groenten, ham en/of worst

Aan de slag:

 • Verwarm de oven voor op 200°C hete lucht.
 • Verwijder de plastic verpakking van het kaasje. Let op: de wikkel met naam rond het houtenbakje is vaak hittebestendig, dit staat vermeld op de wikkel zelf dus check dat even voor de zekerheid. Zet het kaasje met bakje en al, maar zonder deksel, midden op een stuk aluminiumfolie en pak de zijkanten van het bakje goed in. Zo voorkom je dat het kaasje tijdens het bakken gaat lekken.
  Tip: Gebruik het dekseltje als onderzetter als het kaasje uit de oven komt.
 • Snij de bovenkant van de kaas kruislings diep in met een scherp mes. Steek de knoflook in de kaas, steek er 5 klein gemaakte takjes rozemarijn bij en schenk de wijn over de kaas. Het is niet erg als de wijn wegvloeit langs de randen van het bakje, door het aluminiumfolie kan het immers niet weg. Zet de kaas 45 minuten in de oven tot het kaasje door en door zacht en gesmolten is en de bovenkant goudbruin.
  Tip: als na 25-30 minuten de wijn nog niet is opgenomen door de kaas laat het dan voorzichtig langs de randen in het aluminiumfolie lopen. Zo kan het via de randen van het bakje alsnog in de kaas worden opgenomen en krijg je toch een krokante korst.
 • Neem de Vacherin Mont d'Or uit de oven en server met stukjes brood, rauwkost, groenten, ham en/of worst om te dippen.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Ook erg lekker met nacho’s of naturel chips.
 2. Tijdens het bakken zakken de stukjes knoflook en de takjes rozemarijn in de kaas. Tijdens het eten kom je ze vanzelf weer tegen en leg je ze gewoon opzij.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept