Uiensoep - Recept voor een klassieke uiensoep. Door de rode wijn, knoflook en verse tijm super vol van smaak.

Uiensoep

Recept voor een klassieke uiensoep. Door de rode wijn, knoflook en verse tijm super vol van smaak.
Direct naar het recept

Uiensoep, het klinkt zo simpel. En eigenlijk is het dat ook. Neem wat uien en bouillon en de basis is er. Maar die kenmerkende smaak met dat zoete randje zoals een goede uiensoep hoort te hebben, vraagt toch net even iets meer. Uien spelen natuurlijk de hoofdrol maar het meest smaakbepalende ingrediënt is toch wel tijd, véél tijd.

De perfecte basis voor uiensoep

Waarschijnlijk ken je het wel. Je bakt wat uien en er ontstaat aanbaksel in de pan. Als je het vuur dan niet snel terugdraait worden je uien zwart. Door uien echter op een zacht pitje heel langzaam te fruiten krijgen ze de tijd om te karameliseren en worden ze mooi glazig en goudbruin. En goudbruin gekarameliseerde uien zien er niet alleen heel mooi uit, ze smaken ook fantastisch. De scherpe smaak van rauwe ui is veranderd naar intens zacht en zoet. Heerlijk met gebakken champignons of over een biefstuk. Maar ook de enige echte basis voor een goede uiensoep. Perfect gekarameliseerde ui vraagt echter wel tijd. Je hebt er 30-50 minuten voor nodig en tussentijds moet je regelmatig de ui omscheppen. Voor het beste resultaat gebruik je een zware, gietijzeren pan. Maar je kan natuurlijk ook gewoon een koekenpan of een kookpan gebruiken. Ik gebruik bijvoorkeur een van mijn Le Creuset-braadpannen.

En schrik bij het snijden van de uien vooral niet van de hoeveelheid. Uien slinken enorm tijdens het karameliseren. Om toch een goed gevulde soep te krijgen heb je nou eenmaal een flinke berg rauwe ui nodig. Snel last van tranende ogen tijdens het snijden van ui? Helemaal voorkomen kan je het helaas niet maar gebruik in elk geval het scherpste mes dat je in huis hebt. Des te scherper het mes des te sneller en makkelijker je werkt maar ook krijg je een scherpere snijrand. Minder scherpe messen geven slordige snijranden waarbij de cellen aan de rand worden geplet in plaats van doorgesneden en daardoor komen er meer prikkelende stoffen vrij.

Het karameliseren van de uien is niet het enige dat tijd vraagt. Om de smaak volledig tot ontwikkeling te laten komen, zet je de soep het liefst nog een nachtje in de koelkast. En in het geval de soep niet in één keer opgaat, op dag drie is de soep zelfs nóg lekkerder. Dus: maak het jezelf gemakkelijk en maak uiensoep gewoon ruim van tevoren. De soep wordt er alleen maar lekkerder van.

Uiensoep - Recept voor een klassieke uiensoep. Door de rode wijn, knoflook en verse tijm super vol van smaak.

Uiensoep

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 kommen

Ingrediënten: 

 • 450 gr schoongemaakte ui
 • 2 tenen knoflook
 • 20 gr bloem
 • 150 ml rode wijn
 • 1 liter runderbouillon
 • 1 laurierblad
 • 3 takjes tijm
 • olijfolie
 • zout en peper
 • plakjes stokbrood
 • geraspte kaas

Aan de slag:

 • Snij de uien in kwart-ringen.
 • Verwarm olijfolie in een pan en fruit de uien een paar minuten aan. Roer goed zodat de uien niet aanbranden. Als na een paar minuten de uien licht glazig zien kan het vuur lager (je moet ze nog wel zachtjes horen fruiten) en laat je de uien gedurende tenminste 30 minuten zachtjes garen en bruinen. Vergeet niet zo nu en dan de uien om te scheppen.
 • Knijp de knoflook bij de uien, roer de bloem erdoor en laat het mengsel nog even garen.
 • Voeg de wijn toe, zet de pit wat hoger en laat alles flink binden en indikken. Voeg tot slot de bouillon, laurierblad en takjes tijm toe en kook de soep tenminste 30 minuten zachtjes door. Laat de deksel van de pan zodat de soep kan inkoken. Verwijder op het laatst het laurierblad en de kale takjes tijm. De meeste blaadjes zullen door het koken van de takjes zijn. Zitten er toch nog wat blaadjes aan de takjes? Maak ze dan vooral los en doe lekker terug in de soep. Laat afkoelen en zet weg in de koelkast.
 • Warm de soep op, kook nog even flink door en proef. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Is de soep teveel ingekookt? Vul dan gewoon aan met wat water of bouillon.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg daar wat plakjes stokbrood op en bestrooi dik met gestapte kaas. Schuif de bakplaat onder een gloeiend hete grill en gratineer de kaas.
 • Schep de soep in kommen en leg in iedere kom een stukje brood met gesmolten kaas. Vergeet vooral niet de gesmolten kaas van naast de plakjes stokbrood los te schrapen en over de soep te strooien. Dien gelijk op.
  Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept