Header Overetengesproken.nl
Uienkruier of kaas-uienstok

Uienkruier of kaas-uienstok

 |  2 reacties
680 Shares

Toen ik nog op school zat brachten we steevast de hele zomervakantie door op Texel. Mijn vader nam een paar weken vrij en de overige weken was hij doordeweeks aan het werk en in de weekends bij ons op Texel. Ook mijn opa en oma waren er de hele periode. Op vrijdag gingen we vaak in de haven van Oudeschild verse vis en Hollandse garnalen halen. En bij de bakker werd nog weleens een heerlijke uienkruier meegenomen. Fijne herinneringen heb ik aan die zomers.

Vraag me niet waarom maar ik heb altijd gedacht dat uienkruier iets Texels was. Niet dus, toen ik het een keer op internet opzocht zag ik tot mijn verbazing dat de uienkruier zelfs op Wikipedia wordt genoemd. Waar het ook vandaan komt, ik ben er gek op en maak ze inmiddels ook zelf. En dan natuurlijk lekker dik belegd met uien en kaas. Heerlijk bij borrel, soep, barbecue of buffet. Maar ook als lunch of 4-uur snack gaat de uienkruier er bij mij prima in.

Uienkruier of kaas-uienstok - Zacht, licht zoetig witbrood afgebakken met een stevige laag uien en kaas. Dit brood moet je gewoon een keer geproefd hebben!

Uienkruier of kaas-uienstok

Uienkruier of kaas-uienstok - Zacht, licht zoetig witbrood afgebakken met een stevige laag uien en kaas. Dit brood moet je gewoon een keer geproefd hebben!

Hoeveelheid 2 stuks

Ingrediënten

 • 250 gr bloem
 • 3,5 gr zout
 • 3,5 gr instant gist
 • 75 ml handwarm water
 • 75 ml handwarme halfvolle melk
 • 1,5 theelepel honing
 • 125 gr geraspte jong belegenkaas
 • 3 uien
 • roomboter

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 50°C, conventionele stand. Zet de oven uit zodra deze op temperatuur is.
 2. Meng bloem en zout. Voeg gist, melk, water en honing toe en kneed een soepel deeg. Stort het deeg op je aanrecht en kneed het nog even flink door. Lijkt je deeg wat te plakken? Kneed dan gewoon nog ietsje langer want door het kneden wordt je deeg elastischer èn minder plakkerig. Voeg dus vooral niet te snel extra bloem toe.
 3. Leg het deeg in een kom en dek af met plasticfolie. Zet in de oven en laat gedurende een uur rijzen.
 4. Maak ondertussen de uien schoon en snij in halve ringen.
 5. Verhit een koekenpan met een beetje roomboter. Zodra de roomboter is gesmolten voeg je de uien toe en fruit je ze heel zachtjes. Het is niet de bedoeling dat de uien kleuren, hou de vuur dus laag. Laat de uien in ongeveer 10 minuten lekker zacht worden. Zet de pan opzij.
 6. Haal na een uur het deeg uit de kom, leg voorzichtig op het aanrecht, deel in tweeën en rol uit tot twee langwerpige lappen van ongeveer 30x10 cm. Leg de deeglappen op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat. Verdeel de uien over de deeglappen en bestrooi met de helft van de kaas.
 7. Dek de bakplaat af met een vel bakpapier en plaats terug in de nog enigszins warme oven en laat nog eens 30 minuten rijzen. Is de oven teveel afgekoeld? Warm dan nog heel even bij en zet weer uit.
 8. Haal na de 2e rijs de bakplaat uit de oven en verwarm de oven op 200°C, conventionele stand.
 9. Strooi de overgebleven kaas over de broden en plaats de bakplaat terug zodra de oven op temperatuur is. Bak de broden in ongeveer 20 minuten gaar en bruin.
 10. Haal de broden uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
 11. Eet de uienkruiers koud of warm ze lichtjes op.

  Eet smakelijk!

Tips

Persoonlijk vind ik uienkruier koud het lekkerst. En dan het liefst ook nog even een paar uur in bakpapier of een plastic zak bewaard zodat het brood goed doortrokken is van de uiensmaak.

2 Reacties

 1. Alexandra
  | Beantwoorden

  Ik krijg al trek als ik het lees, ben gek op uienkruiers, zalig. Recept ga ik bewaren en zeker keer maken

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Ja lekker hè! Deel je het resultaat als je de uienkruier hebt gemaakt?

Geef een reactie