Uienkruier of kaas-uienstok - Zacht, licht zoetig witbrood afgebakken met een stevige laag uien en kaas. Dit lekkere brood wil je proeven!

Uienkruier of kaas-uienstok

Zacht, licht zoetig witbrood afgebakken met een stevige laag uien en kaas. Dit lekkere brood wil je proeven!
Direct naar het recept

Toen ik nog op school zat brachten we steevast de hele zomervakantie door op Texel. Mijn vader nam een paar weken vrij en de overige weken was hij doordeweeks aan het werk en in de weekends bij ons op Texel. Ook mijn opa en oma waren er de hele periode. Op vrijdag gingen we vaak in de haven van Oudeschild verse vis en Hollandse garnalen halen. En bij de bakker haalden we geregeld een heerlijke uienkruier of kaas-uienstok. Fijne herinneringen heb ik aan die zomers.

Vraag me niet waarom maar ik heb altijd gedacht dat uienkruier iets Texels was. Niet dus, toen ik het een keer op internet opzocht zag ik tot mijn verbazing dat de uienkruier zelfs op Wikipedia wordt genoemd. Waar het ook vandaan komt, ik ben er gek op en maak ze inmiddels zelf. En dan natuurlijk lekker dik belegd met uien en kaas. Heerlijk bij borrel, soep, barbecue of buffet. Maar ook als lunch of 4-uur snack gaat de uienkruier er bij mij prima in. Ook al is het niet specifiek Texels, voor mij blijft uienkruier onlosmakelijk verbonden met Texel!

Ook zo gek op kaasbrood of kaashapjes? Dan wil je deze recepten zeker niet missen:

Uienkruier of kaas-uienstok - Zacht, licht zoetig witbrood afgebakken met een stevige laag uien en kaas. Dit lekkere brood wil je proeven!

Uienkruier of kaas-uienstok

14 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 2 stuks

Ingrediënten: 

 • 250 gr bloem
 • 3,5 gr zout
 • 3,5 gr instant gist
 • 75 ml handwarm water
 • 75 ml handwarme halfvolle melk
 • 1,5 theelepel honing
 • 125 gr geraspte jong belegenkaas
 • 3 uien
 • roomboter

Aan de slag:

 • Verwarm de oven voor op 50°C, conventionele stand. Zet de oven uit zodra deze op temperatuur is.
 • Meng bloem en zout. Voeg gist, melk, water en honing toe en kneed een soepel deeg. Stort het deeg op je aanrecht en kneed het nog even flink door. Lijkt je deeg wat te plakken? Kneed dan gewoon nog ietsje langer want door het kneden wordt je deeg elastischer èn minder plakkerig. Voeg dus vooral niet te snel extra bloem toe. Leg het deeg in een kom en dek af met plasticfolie. Zet in de oven en laat gedurende een uur rijzen.
 • Maak ondertussen de uien schoon en snij in halve ringen. Verhit een koekenpan met een beetje roomboter. Zodra de roomboter is gesmolten voeg je de uien toe en fruit je ze heel zachtjes. Het is niet de bedoeling dat de uien kleuren, hou de vuur dus laag. Laat de uien in 10-15 minuten lekker zacht en licht zoetig worden. Zet de pan opzij.
 • Haal na een uur het deeg uit de kom, leg voorzichtig op het aanrecht, deel in tweeën en rol uit tot twee langwerpige lappen van ongeveer 30×10 cm. Leg de deeglappen op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat. Verdeel de uien over de deeglappen en bestrooi met de helft van de kaas. Druk de topping lichtjes aan zodat het goed plakt aan het deeg.
 • Dek de bakplaat af met een vel bakpapier en plaats terug in de nog enigszins warme oven en laat nog eens 30 minuten rijzen. Is de oven teveel afgekoeld? Warm dan nog heel even bij en zet weer uit.
 • Haal na de 2e rijs de bakplaat uit de oven en verwarm de oven op 200°C, conventionele stand. Strooi de overgebleven kaas over de broden en plaats de bakplaat terug zodra de oven op temperatuur is. Bak de broden in 20-25 minuten gaar en goudbruin.
 • Haal de broden uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Eet de uienkruiers koud of warm ze lichtjes op.
  Eet smakelijk!

Tips:

Koud vind ik uienkruier het lekkerst. En dan het liefst ook nog even een paar uur in bakpapier of een plastic zak bewaard zodat het brood goed doortrokken is van de uiensmaak.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
38 reacties

  1. Dank je wel, fijn om te horen. Is hier thuis een all-time grote favoriet. Altijd een succes als ik het maak.

 1. Simone schreef:

  Hoi Mariette, ik wil ze gaan maken voor een picknick en vroeg me af of ik ze een dag van te voren kan maken en zo ja hoe en waar ik ze dan het beste kan bewaren. Groetjes Simône

  1. Hoewel uienkruiers het lekkerst zijn op de dag dat je ze maakt kunnen ze zeker ook een dag tevoren worden gemaakt. Ik verpak ze meestal in bakpapier en dan met bakpapier en al in een pedaalemmerzak. Wat ik ook weleens heb gedaan is ze de dag tevoren maken maar 10 minuten korter bakken. Op de dag dat ik ze nodig heb bak ik ze af in ongeveer 15 minuten, laat afkoelen en je hebt uienkruiers die net zo lekker smaken als wanneer je ze helemaal op de dag zelf had gemaakt.

 2. Wat is dit een goed recept zeg! De enige toevoeging die ik heb gedaan was een snufje zout bij de uien. Verder was het perfect. Heb het deeg nauwelijks hoeven kneden en toch was het brood lekker zacht en luchtig. De uien waren lekker zoet en smaakten extra goed door de boter (zelf natuurlijk nooit aan gedacht om ze in boter te bakken).

  Deze houden we erin. Bedankt voor het recept!

  1. Nog een fan erbij, top om te horen! Geniet ervan en maak het nog vaak. Ik ben zelf ook zo enorm fan van dit recept: lukt altijd en waanzinnig lekker.

 3. Gerard schreef:

  Dit jaar weer rond deze tijd de uienkruier gemaakt met spekjes toegevoegd.
  heerlijk ,succes verzekerd.
  heerlijk in kleine stukjes als snack voor bij de borrel.

  1. Fatima schreef:

   Net gemaakt, de lekkerste!!!!!! Heerlijk, echt de heerlijkste uienslof en makkelijk te maken. Koud het lekkerst dankjewel ik heb genoten.

 4. Melissa schreef:

  Echt een heel goed recept! Vandaag gebakken hij was heerlijk!

 5. Ik doe de uien er rauw op, persoonlijk vind ik dat lekkerder en het brood loopt geen kans zompig te worden. De combi spek, kruiden en tomatenpuree zijn ook heerlijk, zoals ook door anderen genoemd. Dus nooit meer naar de bakker voor een uienkruier

  1. Rauwe ui kan natuurlijk prima. Ik hou van het zoete smaakje dat uien krijgen door ze eerst te fruiten. Spek, kruiden en tomatenpuree: heerlijke toevoegingen inderdaad!

 6. Rebecca schreef:

  Hij zit in de oven! Wij hebben nog een dun laagje tomatenpuree op het deeg gesmeerd.

 7. Ik weer aan het bakken… nu met meer spek kruiden en kaas… ben benieuwd🙏🏻😁

  1. Angelina schreef:

   Welke kruiden gebruik je Appoh? Lijkt me lekker

   1. Allerlei soorten kruiden kan je gebruiken. Verse kruiden zijn lekker maar ook gedroogde kruiden doen het goed. Denk bijvoorbeeld aan pizzakruiden maar ook Midden-Oosterse kruiden als ras el hanoet of een snuf za’atar zullen prima smaken.

 8. Sigrid schreef:

  Ook hier een hele grote fan. Het is ook heel erg lekker om wat gerookte spekjes te gebruiken voor de vulling. Om het geheel wat pittiger te maken doe ik er oude kaas op. Alles staat hier nu weer in de oven en het huis ruikt alweer zalig naar de uienkruier. Jammie. 🙂

 9. Vandaag voor het eerst gemaakt. Goed gelukt en erg lekker ook. Ik was helemaal vergeten de honing toe te voegen maar ik vond het zo ook lekker. Ik had nog wat chilipoeder over de kaas gedaan voor wat pit 😊
  Het enige dat ik denk ik de volgende keer anders doe, is de uien en kaas wat meer in het deeg drukken. Nu gleed de vulling er een beetje af bij het snijden.

  1. Zonder honing is zeker ook lekker. Het kleine zoetje dat het aan het brood geeft combineert overigens wel heel goed met de uien en de hartige kaas. Lekkere toevoeging die chilipoeder, ga ik volgende keer ook doen. Het aandrukken van de uien en kaas zal ik in het recept zetten, is inderdaad wel handig om te doen.

 10. Annethe schreef:

  Het leek me een heerlijk brood. Ik heb het recept en de aanwijzingen heel precies opgevolgd, maar het brood is totaal niet gerezen helaas. Wat een teleurstelling, je bent er best een tijd mee bezig.

  1. Ohh, dat is heel vervelend. Ik maak het recept geregeld want echt, het is een heerlijk brood. Heb eerlijk gezegd ook nog nooit problemen met rijzen gehad. Kan het zijn dat je oude gist of een open zakje hebt gebruikt?

 11. Esther schreef:

  Hier staat hij in de oven. Deeg gekneed in mijn planet kneder en heb 1000 gram Amerikaans patentbloem gebruikt en uiteraard alles vervierdubbeld. Zit nu in de oven en eenmaal afgekoeld gaat hij in plakken en deel ik het met mijn gezin.

  1. Zo dan, dat is gelijk een flinke hoeveelheid uienkruier. Geef je geen ongelijk, is ook zulk lekker brood. Geniet ervan!

 12. Aat Jan schreef:

  Smullen geblazen. Kant en klaar meelmix van Voogd. Rijzen in de oven. Heerlijk. Dank je wel voor het recept.

  1. Kant en klaar meelmix is natuurlijk ook prima en scheelt het afwegen van de ingrediënten. Fijn dat het brood heeft gesmaakt.

 13. Heerlijk met uien maar ik maak hem ook soms met pastasaus pepperoni en kaas om een pizzabroodje te maken

 14. Yvonne schreef:

  Wat een heerlijk brood, ik het deeg gemaakt in de broodbakmachine. Niet goed gelezen en alle kaas in 1 keer op het brood gedaan maar het was zalig, hele familie is fan! ook rest kaas opgemaakt dus lekker veel kaas, een blijvertje dit recept!

  1. Hallo Yvonne, leuk te horen dat de hele familie fan is. Wij genieten ook altijd weer van het brood als het op tafel staat.

 15. Ik krijg al trek als ik het lees, ben gek op uienkruiers, zalig. Recept ga ik bewaren en zeker keer maken