Header Overetengesproken.nl
Uienkruier of kaas-uienstok

Uienkruier of kaas-uienstok

met 38 reacties
5K Shares

Toen ik nog op school zat brachten we steevast de hele zomervakantie door op Texel. Mijn vader nam een paar weken vrij en de overige weken was hij doordeweeks aan het werk en in de weekends bij ons op Texel. Ook mijn opa en oma waren er de hele periode. Op vrijdag gingen we vaak in de haven van Oudeschild verse vis en Hollandse garnalen halen. En bij de bakker haalden we geregeld een heerlijke uienkruier of kaas-uienstok. Fijne herinneringen heb ik aan die zomers.

Vraag me niet waarom maar ik heb altijd gedacht dat uienkruier iets Texels was. Niet dus, toen ik het een keer op internet opzocht zag ik tot mijn verbazing dat de uienkruier zelfs op Wikipedia wordt genoemd. Waar het ook vandaan komt, ik ben er gek op en maak ze inmiddels zelf. En dan natuurlijk lekker dik belegd met uien en kaas. Heerlijk bij borrel, soep, barbecue of buffet. Maar ook als lunch of 4-uur snack gaat de uienkruier er bij mij prima in. Ook al is het niet specifiek Texels, voor mij blijft uienkruier onlosmakelijk verbonden met Texel!

Zin in nog meer lekker met kaasbrood of kaashapjes? Maak eens kaas-uien breekbrood, kaaswafels, pao de queijo (Braziliaanse kaasballetjes) of kaaskoekjes van bladerdeeg.

Uienkruier of kaas-uienstok - Zacht, licht zoetig witbrood afgebakken met een stevige laag uien en kaas. Dit lekkere brood wil je proeven!
Uienkruier of kaas-uienstok - Zacht, licht zoetig witbrood afgebakken met een stevige laag uien en kaas.
4.6 van 15 stemmen
Print dit recept

Uienkruier of kaas-uienstok

Zacht, licht zoetig witbrood afgebakken met een stevige laag uien en kaas. Dit lekkere brood wil je proeven!

Hoeveelheid 2 stuks

Ingrediënten

 • 250 gr bloem
 • 3,5 gr zout
 • 3,5 gr instant gist
 • 75 ml handwarm water
 • 75 ml handwarme halfvolle melk
 • 1,5 theelepel honing
 • 125 gr geraspte jong belegenkaas
 • 3 uien
 • roomboter

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 50°C, conventionele stand. Zet de oven uit zodra deze op temperatuur is.
 2. Meng bloem en zout. Voeg gist, melk, water en honing toe en kneed een soepel deeg. Stort het deeg op je aanrecht en kneed het nog even flink door. Lijkt je deeg wat te plakken? Kneed dan gewoon nog ietsje langer want door het kneden wordt je deeg elastischer èn minder plakkerig. Voeg dus vooral niet te snel extra bloem toe. Leg het deeg in een kom en dek af met plasticfolie. Zet in de oven en laat gedurende een uur rijzen.

 3. Maak ondertussen de uien schoon en snij in halve ringen. Verhit een koekenpan met een beetje roomboter. Zodra de roomboter is gesmolten voeg je de uien toe en fruit je ze heel zachtjes. Het is niet de bedoeling dat de uien kleuren, hou de vuur dus laag. Laat de uien in 10-15 minuten lekker zacht en licht zoetig worden. Zet de pan opzij.

 4. Haal na een uur het deeg uit de kom, leg voorzichtig op het aanrecht, deel in tweeën en rol uit tot twee langwerpige lappen van ongeveer 30×10 cm. Leg de deeglappen op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat. Verdeel de uien over de deeglappen en bestrooi met de helft van de kaas. Druk de topping lichtjes aan zodat het goed plakt aan het deeg.

 5. Dek de bakplaat af met een vel bakpapier en plaats terug in de nog enigszins warme oven en laat nog eens 30 minuten rijzen. Is de oven teveel afgekoeld? Warm dan nog heel even bij en zet weer uit.
 6. Haal na de 2e rijs de bakplaat uit de oven en verwarm de oven op 200°C, conventionele stand. Strooi de overgebleven kaas over de broden en plaats de bakplaat terug zodra de oven op temperatuur is. Bak de broden in 20-25 minuten gaar en goudbruin.

 7. Haal de broden uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Eet de uienkruiers koud of warm ze lichtjes op.

  Eet smakelijk!

Tips

Koud vind ik uienkruier het lekkerst. En dan het liefst ook nog even een paar uur in bakpapier of een plastic zak bewaard zodat het brood goed doortrokken is van de uiensmaak.

Volg mij ook via Instagram, Facebook of Pinterest

Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.

Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!

38 Antwoorden

 1. Wanda
  | Beantwoorden

  Vandaag gemaakt, echt super lekker!!

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Dank je wel, fijn om te horen. Is hier thuis een all-time grote favoriet. Altijd een succes als ik het maak.

 2. Simone
  | Beantwoorden

  Hoi Mariette, ik wil ze gaan maken voor een picknick en vroeg me af of ik ze een dag van te voren kan maken en zo ja hoe en waar ik ze dan het beste kan bewaren. Groetjes Simône

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Hoewel uienkruiers het lekkerst zijn op de dag dat je ze maakt kunnen ze zeker ook een dag tevoren worden gemaakt. Ik verpak ze meestal in bakpapier en dan met bakpapier en al in een pedaalemmerzak. Wat ik ook weleens heb gedaan is ze de dag tevoren maken maar 10 minuten korter bakken. Op de dag dat ik ze nodig heb bak ik ze af in ongeveer 15 minuten, laat afkoelen en je hebt uienkruiers die net zo lekker smaken als wanneer je ze helemaal op de dag zelf had gemaakt.

 3. Bo
  | Beantwoorden

  Wat is dit een goed recept zeg! De enige toevoeging die ik heb gedaan was een snufje zout bij de uien. Verder was het perfect. Heb het deeg nauwelijks hoeven kneden en toch was het brood lekker zacht en luchtig. De uien waren lekker zoet en smaakten extra goed door de boter (zelf natuurlijk nooit aan gedacht om ze in boter te bakken).

  Deze houden we erin. Bedankt voor het recept!

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Nog een fan erbij, top om te horen! Geniet ervan en maak het nog vaak. Ik ben zelf ook zo enorm fan van dit recept: lukt altijd en waanzinnig lekker.

 4. Gerard
  | Beantwoorden

  Dit jaar weer rond deze tijd de uienkruier gemaakt met spekjes toegevoegd.
  heerlijk ,succes verzekerd.
  heerlijk in kleine stukjes als snack voor bij de borrel.

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Met spekjes is zo lekker. Leuk dat je de uienkruier bij de borrel serveert.

  • Fatima
   | Beantwoorden

   Net gemaakt, de lekkerste!!!!!! Heerlijk, echt de heerlijkste uienslof en makkelijk te maken. Koud het lekkerst dankjewel ik heb genoten.

   • Mariette
    | Beantwoorden

    Dank je wel voor je enthousiasme! Wij eten het brood inderdaad ook graag koud.

 5. Melissa
  | Beantwoorden

  Echt een heel goed recept! Vandaag gebakken hij was heerlijk!

 6. Amina
  | Beantwoorden

  Ik doe de uien er rauw op, persoonlijk vind ik dat lekkerder en het brood loopt geen kans zompig te worden. De combi spek, kruiden en tomatenpuree zijn ook heerlijk, zoals ook door anderen genoemd. Dus nooit meer naar de bakker voor een uienkruier

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Rauwe ui kan natuurlijk prima. Ik hou van het zoete smaakje dat uien krijgen door ze eerst te fruiten. Spek, kruiden en tomatenpuree: heerlijke toevoegingen inderdaad!

 7. Rebecca
  | Beantwoorden

  Hij zit in de oven! Wij hebben nog een dun laagje tomatenpuree op het deeg gesmeerd.

 8. Appoh
  | Beantwoorden

  Ik weer aan het bakken… nu met meer spek kruiden en kaas… ben benieuwd🙏🏻😁

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Klinkt goed om kruiden en spek toe te voegen. Is vast erg lekker geworden…

  • Angelina
   | Beantwoorden

   Welke kruiden gebruik je Appoh? Lijkt me lekker

   • Mariette
    | Beantwoorden

    Allerlei soorten kruiden kan je gebruiken. Verse kruiden zijn lekker maar ook gedroogde kruiden doen het goed. Denk bijvoorbeeld aan pizzakruiden maar ook Midden-Oosterse kruiden als ras el hanoet of een snuf za’atar zullen prima smaken.

 9. Appoh
  | Beantwoorden

  Ik ben ook aan het bakken! Ik ben benieuwd

 10. Sigrid
  | Beantwoorden

  Ook hier een hele grote fan. Het is ook heel erg lekker om wat gerookte spekjes te gebruiken voor de vulling. Om het geheel wat pittiger te maken doe ik er oude kaas op. Alles staat hier nu weer in de oven en het huis ruikt alweer zalig naar de uienkruier. Jammie. 🙂

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Ohhh spekjes erover, dat vind ik een top aanvulling. Dank voor de tip.

 11. Anja
  | Beantwoorden

  Vandaag voor het eerst gemaakt. Goed gelukt en erg lekker ook. Ik was helemaal vergeten de honing toe te voegen maar ik vond het zo ook lekker. Ik had nog wat chilipoeder over de kaas gedaan voor wat pit 😊
  Het enige dat ik denk ik de volgende keer anders doe, is de uien en kaas wat meer in het deeg drukken. Nu gleed de vulling er een beetje af bij het snijden.

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Zonder honing is zeker ook lekker. Het kleine zoetje dat het aan het brood geeft combineert overigens wel heel goed met de uien en de hartige kaas. Lekkere toevoeging die chilipoeder, ga ik volgende keer ook doen. Het aandrukken van de uien en kaas zal ik in het recept zetten, is inderdaad wel handig om te doen.

 12. Annethe
  | Beantwoorden

  Het leek me een heerlijk brood. Ik heb het recept en de aanwijzingen heel precies opgevolgd, maar het brood is totaal niet gerezen helaas. Wat een teleurstelling, je bent er best een tijd mee bezig.

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Ohh, dat is heel vervelend. Ik maak het recept geregeld want echt, het is een heerlijk brood. Heb eerlijk gezegd ook nog nooit problemen met rijzen gehad. Kan het zijn dat je oude gist of een open zakje hebt gebruikt?

 13. Esther
  | Beantwoorden

  Hier staat hij in de oven. Deeg gekneed in mijn planet kneder en heb 1000 gram Amerikaans patentbloem gebruikt en uiteraard alles vervierdubbeld. Zit nu in de oven en eenmaal afgekoeld gaat hij in plakken en deel ik het met mijn gezin.

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Zo dan, dat is gelijk een flinke hoeveelheid uienkruier. Geef je geen ongelijk, is ook zulk lekker brood. Geniet ervan!

 14. Aat Jan
  | Beantwoorden

  Smullen geblazen. Kant en klaar meelmix van Voogd. Rijzen in de oven. Heerlijk. Dank je wel voor het recept.

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Kant en klaar meelmix is natuurlijk ook prima en scheelt het afwegen van de ingrediënten. Fijn dat het brood heeft gesmaakt.

 15. Stijn
  | Beantwoorden

  Heerlijk met uien maar ik maak hem ook soms met pastasaus pepperoni en kaas om een pizzabroodje te maken

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Dat klinkt ook goed! Ga ik ook maar eens doen, dank voor de tip.

 16. Yvonne
  | Beantwoorden

  Wat een heerlijk brood, ik het deeg gemaakt in de broodbakmachine. Niet goed gelezen en alle kaas in 1 keer op het brood gedaan maar het was zalig, hele familie is fan! ook rest kaas opgemaakt dus lekker veel kaas, een blijvertje dit recept!

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Hallo Yvonne, leuk te horen dat de hele familie fan is. Wij genieten ook altijd weer van het brood als het op tafel staat.

 17. Alexandra
  | Beantwoorden

  Ik krijg al trek als ik het lees, ben gek op uienkruiers, zalig. Recept ga ik bewaren en zeker keer maken

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Ja lekker hè! Deel je het resultaat als je de uienkruier hebt gemaakt?

Laat een reactie achter

Recept waardering