Toen ik nog op school zat brachten we steevast de hele zomervakantie door op Texel. Mijn vader nam een paar weken vrij en de overige weken was hij doordeweeks aan het werk en in de weekends bij ons op Texel. Ook mijn opa en oma waren er de hele periode. Op vrijdag gingen we vaak in de haven van Oudeschild verse vis en Hollandse garnalen halen. En bij de bakker werd nog weleens een heerlijke uienkruier of kaas-uienstok meegenomen. Fijne herinneringen heb ik aan die zomers.
Powered by Adsense
Vraag me niet waarom maar ik heb altijd gedacht dat uienkruier iets Texels was. Niet dus, toen ik het een keer op internet opzocht zag ik tot mijn verbazing dat de uienkruier zelfs op Wikipedia wordt genoemd. Waar het ook vandaan komt, ik ben er gek op en maak ze inmiddels ook zelf. En dan natuurlijk lekker dik belegd met uien en kaas. Heerlijk bij borrel, soep, barbecue of buffet. Maar ook als lunch of 4-uur snack gaat de uienkruier er bij mij prima in.
Powered by Adsense


Uienkruier of kaas-uienstok
Zacht, licht zoetig witbrood afgebakken met een stevige laag uien en kaas. Dit lekkere brood wil je proeven!
Ingrediënten
- 250 gr bloem
- 3,5 gr zout
- 3,5 gr instant gist
- 75 ml handwarm water
- 75 ml handwarme halfvolle melk
- 1,5 theelepel honing
- 125 gr geraspte jong belegenkaas
- 3 uien
- roomboter
Aan de slag
-
Verwarm de oven voor op 50°C, conventionele stand. Zet de oven uit zodra deze op temperatuur is.
-
Meng bloem en zout. Voeg gist, melk, water en honing toe en kneed een soepel deeg. Stort het deeg op je aanrecht en kneed het nog even flink door. Lijkt je deeg wat te plakken? Kneed dan gewoon nog ietsje langer want door het kneden wordt je deeg elastischer èn minder plakkerig. Voeg dus vooral niet te snel extra bloem toe.
-
Leg het deeg in een kom en dek af met plasticfolie. Zet in de oven en laat gedurende een uur rijzen.
-
Maak ondertussen de uien schoon en snij in halve ringen. Verhit een koekenpan met een beetje roomboter. Zodra de roomboter is gesmolten voeg je de uien toe en fruit je ze heel zachtjes. Het is niet de bedoeling dat de uien kleuren, hou de vuur dus laag. Laat de uien in ongeveer 10 minuten lekker zacht worden. Zet de pan opzij.
-
Haal na een uur het deeg uit de kom, leg voorzichtig op het aanrecht, deel in tweeën en rol uit tot twee langwerpige lappen van ongeveer 30×10 cm. Leg de deeglappen op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat. Verdeel de uien over de deeglappen en bestrooi met de helft van de kaas. Druk de topping lichtjes aan zodat het goed plakt aan het deeg.
-
Dek de bakplaat af met een vel bakpapier en plaats terug in de nog enigszins warme oven en laat nog eens 30 minuten rijzen. Is de oven teveel afgekoeld? Warm dan nog heel even bij en zet weer uit.
-
Haal na de 2e rijs de bakplaat uit de oven en verwarm de oven op 200°C, conventionele stand. Strooi de overgebleven kaas over de broden en plaats de bakplaat terug zodra de oven op temperatuur is. Bak de broden in ongeveer 20 minuten gaar en bruin.
-
Haal de broden uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Eet de uienkruiers koud of warm ze lichtjes op.
Eet smakelijk!
Tips
Persoonlijk vind ik uienkruier koud het lekkerst. En dan het liefst ook nog even een paar uur in bakpapier of een plastic zak bewaard zodat het brood goed doortrokken is van de uiensmaak.
Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.
Powered by Adsense
18 Reacties
Appoh
Ik ben ook aan het bakken! Ik ben benieuwd
Mariette
Dat wordt genieten, eet smakelijk alvast!
Sigrid
Ook hier een hele grote fan. Het is ook heel erg lekker om wat gerookte spekjes te gebruiken voor de vulling. Om het geheel wat pittiger te maken doe ik er oude kaas op. Alles staat hier nu weer in de oven en het huis ruikt alweer zalig naar de uienkruier. Jammie. 🙂
Mariette
Ohhh spekjes erover, dat vind ik een top aanvulling. Dank voor de tip.
Anja
Vandaag voor het eerst gemaakt. Goed gelukt en erg lekker ook. Ik was helemaal vergeten de honing toe te voegen maar ik vond het zo ook lekker. Ik had nog wat chilipoeder over de kaas gedaan voor wat pit 😊
Het enige dat ik denk ik de volgende keer anders doe, is de uien en kaas wat meer in het deeg drukken. Nu gleed de vulling er een beetje af bij het snijden.
Mariette
Zonder honing is zeker ook lekker. Het kleine zoetje dat het aan het brood geeft combineert overigens wel heel goed met de uien en de hartige kaas. Lekkere toevoeging die chilipoeder, ga ik volgende keer ook doen. Het aandrukken van de uien en kaas zal ik in het recept zetten, is inderdaad wel handig om te doen.
Annethe
Het leek me een heerlijk brood. Ik heb het recept en de aanwijzingen heel precies opgevolgd, maar het brood is totaal niet gerezen helaas. Wat een teleurstelling, je bent er best een tijd mee bezig.
Mariette
Ohh, dat is heel vervelend. Ik maak het recept geregeld want echt, het is een heerlijk brood. Heb eerlijk gezegd ook nog nooit problemen met rijzen gehad. Kan het zijn dat je oude gist of een open zakje hebt gebruikt?
Esther
Hier staat hij in de oven. Deeg gekneed in mijn planet kneder en heb 1000 gram Amerikaans patentbloem gebruikt en uiteraard alles vervierdubbeld. Zit nu in de oven en eenmaal afgekoeld gaat hij in plakken en deel ik het met mijn gezin.
Mariette
Zo dan, dat is gelijk een flinke hoeveelheid uienkruier. Geef je geen ongelijk, is ook zulk lekker brood. Geniet ervan!
Aat Jan
Smullen geblazen. Kant en klaar meelmix van Voogd. Rijzen in de oven. Heerlijk. Dank je wel voor het recept.
Mariette
Kant en klaar meelmix is natuurlijk ook prima en scheelt het afwegen van de ingrediënten. Fijn dat het brood heeft gesmaakt.
Stijn
Heerlijk met uien maar ik maak hem ook soms met pastasaus pepperoni en kaas om een pizzabroodje te maken
Mariette
Dat klinkt ook goed! Ga ik ook maar eens doen, dank voor de tip.
Yvonne
Wat een heerlijk brood, ik het deeg gemaakt in de broodbakmachine. Niet goed gelezen en alle kaas in 1 keer op het brood gedaan maar het was zalig, hele familie is fan! ook rest kaas opgemaakt dus lekker veel kaas, een blijvertje dit recept!
Mariette
Hallo Yvonne, leuk te horen dat de hele familie fan is. Wij genieten ook altijd weer van het brood als het op tafel staat.
Alexandra
Ik krijg al trek als ik het lees, ben gek op uienkruiers, zalig. Recept ga ik bewaren en zeker keer maken
Mariette
Ja lekker hè! Deel je het resultaat als je de uienkruier hebt gemaakt?