Uienchutney met bier - Heerlijk zachte en zoete uien met een lichte ondertoon van bier. Heerlijk in combinatie met oude kaas.

Uienchutney met bier

Deel dit recept/artikel!

Eigenlijk elke zondagmiddag komt er een borrelplank(je) bij ons op tafel. De laatste tijd bij voorkeur minimalistische plankjes. Een paar blokjes oude Beemster kaas en een schaaltje uienchutney erbij is meer dan voldoende. De smaken zijn zo rijk en vol dat je niet veel extra’s nodig hebt. Nou ja, oké, een handje amandelen erbij vinden wij lekker voor de bite maar daar laten we het dan ook echt bij.

CONO kaasmakerij

Voordat ik jullie het recept voor de uienchutney geef vertel ik graag nog iets meer over Beemster kaas. Onlangs had ik het voorrecht om de CONO kaasmakerij te mogen bezoeken. Ik keek mijn ogen uit!

Beemster koeien
Beemster koeien

Dagelijks komt er een miljoen liter melk binnen die verwerkt wordt tot verschillende producten. Waaronder dus Beemster kaas. Als enige grote kaasmaker maakt CONO de kaas nog altijd ambachtelijk en dus deels met de hand. Precies zoals kaas ook op de kaasboerderij wordt gemaakt maar dan in het groot.

Uniek pekelbad

Het ambachtelijke proces wordt gecombineerd met moderne technieken. Zo is het volledige traject van koe tot kaas traceerbaar. Elke kaas heeft in de korst een merkje voorzien van een code. Aan de hand van die code kan bijvoorbeeld worden achterhaald welke koe op welk moment de melk heeft geleverd voor de betreffende kaas.

Ondergaande zon in de Beemster polder
Ondergaande zon in de Beemster polder

Voordat de kazen op de planken mogen rijpen gaan ze door een pekelbad met unieke samenstelling. Er zitten nog sporen in van de allereerste pekel die CONO ooit gebruikte. Alle kazen liggen even lang in het pekelbad. De rijpingstijd maakt het grote verschil. Belegen kaas ligt bijvoorbeeld 4 maanden op de plank, XO maar liefst 26 maanden.

Echte kaas komt uit de Beemster

Die slogan wordt niet voor niets gebruikt. CONO is een coöperatie van ruim 400 boeren. Allemaal gevestigd in de historische Beemster. In 1612 is de Beemster onder toezicht van Leeghwater drooggelegd. Na de drooglegging is de polder (72 km² groot) verkaveld en opnieuw geordend in gelijke vierkanten. As je door de polder rijdt is dat duidelijk zichtbaar. Sinds 1999 heeft de Beemster polder de status van beschermd werelderfgoed.

Ben je een keer in de Beemster, ga dan zeker ook langs bij één van de boerderijwinkels of bezoek de CONO kaaswinkel. Je koopt er kazen die je niet in de supermarkt treft. Nadat je de polder met eigen ogen hebt gezien en de verhalen erachter kent smaakt Beemster kaas nóg een stukje lekkerder.

Uienchutney met bier - Heerlijk zachte en zoete uien met een lichte ondertoon van bier. Heerlijk in combinatie met oude kaas.

Uienchutney met bier

Geef jouw waardering
Heerlijk zachte en zoete uien met een lichte ondertoon van bier. Heerlijk in combinatie met oude kaas.
Hoeveelheid: 1 weckpotje

Ingrediënten: 

 • 225 gr rode uien, schoongemaakt
 • 175 ml bier
 • 75 ml agavesiroop, of meer naar smaak
 • 1 eetlepel azijn
 • 1 teen knoflook
 • blaadjes verse tijm, naar smaak
 • zout
 • olijfolie
HelloFresh logo

Bespaar tot €85,- op de eerste 4 boxen!

Korting is geldig voor nieuwe en oude-HelloFresh’ers (als je meer dan 1 jaar geleden je lidmaatschap hebt opgezegd)
Ja, die korting wil ik hebben…
Klik op de knop om de korting te verzilveren of gebruik code HFMARIETTE85
*advertentie

Aan de slag:

 • Snij de uien doormidden en vervolgens in halve ringen.
 • Verwarm in een pannetje een klein beetje olie en fruit de uien kort. Als de uien iets geslonken zijn en licht glazig worden knijp je het teentje knoflook erbij. Fruit even mee en voeg dan bier, agavesiroop, tijm en azijn toe. Breng aan de kook en laat zachtjes -zonder deksel op de pan- doorkoken tot de chutney helemaal is ingedikt. Roer tussendoor geregeld.
  Tip: het inkoken duurt bij mij vaak ruim 1½ uur. Versnel het proces vooral niet, de uien worden er juist heerlijk zacht en zoet door. Ze worden prachtig glazig, je konfijt ze als het ware.
 • Proef, breng op smaak met wat zout en schep in een weckpotje. Laat helemaal afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
 • Serveer de uienchutney met blokjes oude Beemster kaas. Bijvoorbeeld de Royaal Grand Cru.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Experimenteer vooral met verschillende soorten/smaken bieren en kijk welke je het lekkerst vindt.
 2. Biologische lichte agavesiroop is de vegan vervanger van honing. Heerlijk zoet en eerlijk gezegd vind ik het doorgaans zeker zo lekker als honing. Voor een intensere, bijna karamelachtige smaak kies je donkere agavesiroop.
 3. Uienchutney is ook heerlijk op een broodje met Beemster kaas, brie of geitenkaas.

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Pin dit recept voor uienchutney met bier gelijk op Pinterest

Uienchutney met bier - Heerlijk zachte en zoete uien met een lichte ondertoon van bier. Heerlijk in combinatie met oude kaas.

De rondleiding door de kaasmakerij was op uitnodiging van Beemster kaas.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klik op de sterren en waardeer dit recept