Tutti frutti
Tutti frutti is altijd een ware traktatie. Gedroogd is het lekker om af en toe een vrucht van te snoepen en daarmee de snelle trek te stillen. Geweld worden de vruchten heerlijk zacht en zoet en krijg je er ook nog eens een smaakvolle vruchtensaus bij. Om de saus extra lekker te maken kan je er tijdens het wellen extra smaakmakers aan toevoegen. Mijn favorieten zijn een vanillepeul, verse gember, kardemom en kaneel. Maar ook kruidnagel, vruchtensap en/of een alcoholische drank doen het goed.
Afhankelijk van de mix zitten er meer of minder soorten fruit in tutti frutti. De meest gebruikte vruchten zijn gedroogde abrikoos, pruim, appel en peer. Ik gebruikte dit keer tutti frutti deluxe van Nutamo. De vruchten zijn niet alleen mooi groot maar belangrijker nog: ze zijn niet geplet of gebutst tijdens het verpakken en dus helemaal gaaf. En super lekker: er zit ook gedroogde perzik in.
Tot slot nog een tip voor het binden van de saus. Gebruik daarvoor echt aardappelmeel en nooit maïzena. Met aardappelmeel blijft de saus namelijk mooi helder terwijl maïzena de saus troebel maakt.
Tutti frutti
Ingrediënten:
- 300 gr tutti frutti
- 2 dunne plakjes verse gember
- 1 cm van een vanillestokje, opengesneden
- 1 peul kardemom
- 1 kaneelstokje
- 1 eetlepel suiker, of meer naar smaak
- aardappelmeel, aangelengd met wat water
- water
Aan de slag:
- Spoel de tutti frutti met koud water, doe in een pannetje en zet onder water. Laat gedurende tenminste 12 uur weken.
- Voeg de kaneel, gember, kardemom, vanille en suiker toe en verwarm het geheel tot net tegen de kook aan. Laat de tutti frutti gedurende 15-30 wellen tot het zacht is.Tip: Pruimen zijn vaak sneller zacht dan de rest van het gedroogde fruit. Ik vis ze er daarom veelal na het weken uit en voeg ze halverwege het wellen weer toe.
- Schep de vruchten uit het vocht en leg in een schaal. Breng het vocht aan de kook, bind met aardappelmeel tot de gewenste dikte en giet over de tutti frutti. Afhankelijk van het gebruik serveer je de tutti frutti warm of je laat het afkoelen. Bewaar tot gebruik in de koelkast.Eet smakelijk!
Tips:
- Serveer tutti frutti als bijgerecht of gebruik het in een dessert. Bijvoorbeeld met rijstepap of rijstebrij of homemade vla.
- Gebruik ook eens dessertwijn of wat rum om de gedroogde vruchten in te wellen. Of voeg een kruidnagel toe.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat een toegestuurd product (Tutti frutti).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
De webwinkel die je bedoelt heet Nutamo. Ik heb behoorlijk lang gezocht. ..
Dank je wel voor de tip, ga gelijk de link aanpassen. Is me ontgaan dat de naam van de webshop is aangepast.
De pruimen kortere tijd wellen, of zelfs helemaal niet – dat doe ik ook altijd. Zo behouden ze hun structuur, en koken ze niet tot prut.
Helemaal niet wellen, dat zal ik volgende keer eens proberen. Dank voor de tip.