Turkse pizza of lachmacun - Kruidig gehakt op een zeer dunne bodem en een topping van ijsbergsla en knoflooksaus.

Turkse pizza of lachmacun

Kruidig gehakt op een zeer dunne bodem en een topping van ijsbergsla en knoflooksaus.

Deel dit recept/artikel!

Afgelopen voorjaar heb ik samen met mijn moeder het huis van mijn oma opgeruimd. Nou ja opgeruimd, alles uitgezocht en leeg gehaald eigenlijk. Gelukkig leeft mijn oma nog maar omdat zij naar een verpleeghuis is verhuisd stond haar eigen huis leeg en moesten we er iets mee. Het was een hele klus en na een lange dag zwoegen hadden we meestal wel behoorlijke trek. Dan nog eens koken vonden we niks. Nou zat er toevallig vlak bij een Turkse snackbar. Dus wij aan de Turkse pizza. Ik ben blij dat het opruimen inmiddels achter de rug is maar die Turkse pizza’s mis ik stiekem wel een beetje.

In Turkije noemen ze de Turkse pizza lahmacun, je spreekt het ongeveer uit als legmetjun. Je kan een Turkse pizza of lachmacun opgerold en gevuld met salade en knoflooksaus eten maar natuurlijk ook gewoon in punten. Opgerold is het natuurlijk een fantastische snack om onderweg even snel weg te happen. Nog los van de smaak is dat waarschijnlijk ook de succesfactor waardoor de Turkse pizza zo populair is geworden. Zeker in de grote steden kan je net zo makkelijk een Turkse pizza of lachmacun als een patatje scoren.

Turkse pizza of lachmacun - Kruidig gehakt op een zeer dunne bodem en een topping van ijsbergsla en knoflooksaus.
Turkse pizza of lachmacun - Kruidig gehakt op een zeer dunne bodem en een topping van ijsbergsla en knoflooksaus.

Turkse pizza of lachmacun

Deel jouw beoordeling
Hoeveelheid: 4 pizza’s

Ingrediënten: 

  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 teen knoflook
  • 1 (Thais) pepertje
  • ½ ui
  • 1 ruime eetlepel tomatenpuree
  • zout
  • 250 gr rundergehakt
  • 1 eetlepel gehakte vers korianderblad
  • 1 theelepel korianderpoeder, vers gemalen
  • 1 theelepel komijnpoeder, vers gemalen
  • klein scheutje olie
  • ijsbergsla
  • (Turkse) knoflooksaus
  • 4 grote wraps of tortilla’s ø 25 cm

Extra benodigdheden:

  • bakpapier

Aan de slag:

  • Vis de tomaten uit het blik, knijp het meeste sap eruit en doe in een hoge kom.
  • Maak de knoflook en de halve ui schoon, hak grof en voeg toe aan de tomaten.
  • Snij het steeltje van het pepertje, verwijder de zaadjes en hak in grove stukken. En voeg samen met een eetlepel tomatenpuree toe aan de tomaten. Pureer dan het tomatenmengsel met een staafmixer tot een gladde saus en voeg wat zout toe.
  • Meng het rundergehakt met de verse koriander, komijn- en korianderpoeder, beetje olie en de tomatensaus.
  • Verdeel het gehakt over de 4 wraps en zorg dat elke wrap helemaal bedekt is. Bak de wraps per 2 op een vel bakpapier op het rooster in het midden van een op 200-210 °C conventioneel voorverwarmde oven. Bak in ± 6 minuten gaar.
  • Beleg de pizza met wat gesneden ijsbergsla, spuit er wat knoflooksaus over en rol op. Leg de Turkse pizzas op borden en snij doormidden. Je kan de pizzas ook gedeeltelijk in een reep zilverfolie wikkelen.
    Eet smakelijk!

Tips:

Strooi eens wat geraspte kaas over de pizza voordat je ‘m in de oven schuift.

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




4 reacties

  1. Het gehakt gaard in de oven genoeg?

    Super lekker recept we gaan het uitproberen

    1. Het is maar een dun laagje gehakt, dat gaart prima in de oven. Succes en eet smakelijk

  2. Jasmijn schreef:

    Klinkt lekker! Kun je de pizza’s ook invriezen?

    1. Eerlijk gezegd heb ik dat zelf nog niet geprobeerd. Denk haast dat het wel zal kunnen, in het vriesvak van de supermarkt liggen tenslotte ook Turkse pizza’s. Bak de pizza’s niet helemaal af maar zorg wel dat het gehakt voldoende gaar is. Nadat je ze uit de vriezer hebt gehaald hoef je ze dan alleen nog kort af te bakken.