Traybake met wortelmix en chipolata worstjes - Gezonde ovenschotel die boordevol groenten zit en in een handomdraai in de oven staat.

Traybake met wortelmix en chipolata worstjes

Ovenschotel boordevol groenten die in een handomdraai in de oven staat.
Direct naar het recept

Laatst wist ik dat ik ’s avonds bijna geen tijd zou hebben om te koken maar toch wilde ik graag een gezonde maaltijd op tafel zetten. En dus besloot ik maar weer eens een traybake te maken. Een traybake is een ovenschotel waarbij alle ingrediënten rauw en tegelijkertijd de oven in gaan. Super makkelijk en ideaal als je een keertje echt geen tijd hebt om te koken. Ik maakte een traybake met wortelmix en chipolata worstjes en voegde daar nog wat gesneden ui, aardappel en verse tijm aan toe. In 10 minuten stond de schaal in de oven en 45 minuten later genoten we van een dampend bord vol groente en heerlijk gebakken worstjes.

Naar keuze kan je een traybake rechtstreeks op de bakplaat bereiden of in een ovenschaal. Ik gebruik graag een gietijzeren ovenschaal. Het gietijzer wordt loeiheet maar koelt slechts langzaam af waardoor het gerecht nog lang warm blijft als het eenmaal op tafel staat. Ik vind dat ideaal maar een braadslede werkt ook heel fijn.

Naast het bereidingsgemak heeft een traybake nog een groot voordeel. De smaak van de groenten blijft erg goed bewaard en ze houden een lekkere bite. Om de aardse smaak van de wortel en aardappel te onderstrepen gebruik ik graag koolzaadolie om de groenten mee te besprenkelen. Koolzaadolie heeft een milde smaak die ik enigszins aards vind en dat past dus ideaal bij deze traybake met wortelmix en chipolata worstjes.

Traybake met wortelmix en chipolata worstjes - Gezonde ovenschotel die boordevol groenten zit en in een handomdraai in de oven staat.
Traybake met wortelmix en chipolata worstjes - Gezonde ovenschotel die boordevol groenten zit en in een handomdraai in de oven staat.

Traybake met wortelmix en chipolata worstjes

Waardeer dit recept
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 500-600 gr wortelmix, gewassen
  • 1 aardappel
  • 2-3 uien
  • biologische chipolata worstjes
  • takjes verse tijm
  • koolzaadolie
  • optioneel: (kruiden)zout

Extra benodigheden

  • ovenschaal

Aan de slag:

  • Was de wortelen, snij in stukken en de stukken vervolgens in partjes/wedges/frietjes. Leg de gesneden wortel in de ovenschaal.
  • Maak de uien schoon, snij in partjes en leg bij de wortelmix in de ovenschaal.
  • Snij de aardappel doormidden, vervolgens in partjes/wedges en voeg toe aan de groenten in de ovenschaal.
  • Besprenkel de groenten met wat koolzaadolie, hussel flink door elkaar. Naar keuze kun je er nog wat (kruiden)zout over strooien maar nodig is het niet. Leg de chipolata worstjes bovenop de traybake, verdeel er wat takjes tijm over en zet het geheel in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven. Schep de groente regelmatig om en bak in ongeveer 45 minuten gaar.
  • Serveer de traybake rechtstreeks uit de oven.
    Eet smakelijk!

Tips:

Voeg ook eens pastinaak toe. Heerlijke groente en combineert mooi met wortel en aardappel. 

Bewaar dit recept op Pinterest:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties

  1. Alweer een leuk recept, maar toch even meegeven dat koolzaadolie niet echt geschikt is om te verhitten, en zeker niet boven de 180°C, dan wordt die zelfs schadelijk voor het lichaam.

    1. Fijn te horen dat je het een fijn recept vindt, dank je wel.

      Ik begrijp je zorg. Olie die verbrand is inderdaad schadelijk voor je lichaam. Tot welke temperatuur olie verhit kan worden hangt af van het rookpunt. Dat rookpunt is voor elke oliesoort anders. Ongeraffineerde koolzaadolie verbrandt vanaf 107ºC, geraffineerde koolzaadolie pas boven de 204ºC. Geraffineerde koolzaadolie is dus veilig te verwarmen.