Tonijn tataki - Boterzachte tonijn geserveerd met een zilt sausje. Inclusief tips om duurzame tonijn te kopen.

Tonijn tataki

Boterzachte tonijn geserveerd met een zilt sausje. Inclusief tips om duurzame tonijn te kopen.
Direct naar het recept

Boterzachte tonijn geserveerd met een zilt sausje. Ofwel tonijn tataki, ik ben daar zo gek op. Helaas vond ik het lange tijd niet verantwoord om tonijn te eten. Sinds ik weet waar ik op moet letten om duurzaam gevangen tonijn te kopen is dat een klein beetje veranderd. Heel af en toe gun ik onszelf een heerlijk stukje tonijn. Ik leg het je uit en deel gelijk een tip voor een heerlijk glas wijn erbij.

Kies voor duurzame tonijn

Tonijn is door overbevissing een bedreigde diersoort geworden. Gelukkig geldt dat niet voor alle tonijnsoorten en zijn er nog locaties met gezonde visbestanden. Maar…die moeten natuurlijk wel gezond blijven. Kies daarom bewust -en vooral ook met mate- voor duurzaam gevangen tonijn zodat je de tonijnstand niet verder in gevaar brengt. Dat is gelukkig makkelijker dan je denkt. Koop tonijn met het MSC-keurmerk of check de locatie en vangstwijze met de gegevens in de VISwijzer. Is het advies groen dan zit je goed, tonijn met een geel advies kan je beter vermijden en ‘rode’ tonijn is echt een no go.

Rueda Verdejo

Vis en een goed glas droge witte wijn zijn een gouden combi. Het is niet voor niets een klassieker. Misschien grijp je uit gewoonte snel naar een Franse wijn maar probeer vooral ook eens een Spaanse Rueda Verdejo. Bij mijn recept voor langzaam gegaarde zalm teriyaki vertelde ik over de bijzondere omstandigheden -bloedhitte en ijskoud binnen 24 uur- waaronder de druif groeit.

De wijnmakers in de Rueda regio zijn zo trots op ‘hun’ Verdejo druif dat ze iedere tweede vrijdag in juni hebben uitgeroepen tot World Verdejo Day. Je begrijpt dat we de toegestuurde fles om World Verdejo Day 2022 te vieren maar wat graag bij deze tonijn tataki hebben opgetrokken.

Tonijn tataki - Boterzachte tonijn geserveerd met een zilt sausje. Inclusief tips om duurzame tonijn te kopen.

Tonijn tataki

Geef je waardering

Ingrediënten: 

Voor de tatatki:

 • 200 gr tonijn, sashimi kwaliteit
 • furikake
 • olijfolie

Voor het sausje:

 • 2 eetlepels sojasaus
 • 2 eetlepels gembersiroop
 • kneepje citroensap
 • knoflook, geraspt
 • verse gember, geraspt

Voor de topping:

 • bieslook

Aan de slag:

 • Meng de ingrediënten voor het sausje. Voeg knoflook en gember naar smaak toe.
  Tip: knoflook en gember rasp je makkelijk en snel op een microplane rasp
 • Verhit in een koekenpan een beetje olijfolie en schroei de tonijn rondom aan. Leg de tonijn op een bord en laat afkoelen.
 • Rol de tonijn door een laagje furikake zodat alle zijden bedekt zijn. Snij in plakjes van ½ cm dik, lepel er wat van het sausje over en top af met gesneden bieslook.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Lekker met een bord soba noodles met miso en shiitake erbij.
 2. Furikake is een hartig, gedroogd strooisel van zeewier (nori), sesamzaad en zeezout. Niet alleen lekker bij tonijn ook heerlijk over een poké bowl, noodles of sushi. Er zijn ook versies met flinters gedroogde tonijn erin. Vind ik voor de smaak niet nodig en gebruik ik dus niet.
 3. Je eet de tonijn bijna rauw. Het is dus belangrijk verse tonijn te gebruiken. Met tonijn van sashimi kwaliteit weet je zeker dat je goed zit. Vraag daar dus naar in de viswinkel.
 4. Voorafgaand aan het recept vertelde ik al hoe je kunt achterhalen of de tonijn die in de winkel ligt een duurzame keuze is. In mijn artikel over duurzame vis vertel ik meer over wat duurzame vis precies is en welke keurmerken er zijn. 

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deze blogpost bevat een toegestuurd product (Rueda).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties