Tompouce van sesamkrokantje en gerookte zalm - Mooie combinatie van gerookte zalm met een licht zoetje van het krokantje en een vleugje pit van de wasabi.

Tompouce van sesamkrokantje en gerookte zalm

Mooie combinatie van gerookte zalm met een licht zoetje van het krokantje en een vleugje pit van de wasabi.

Deel dit recept/artikel!

Soms eet je ergens een gerecht en weet je: dit ga ik ook maken. Afgelopen zomer gebeurde mij dat. We waren gezellig uit eten en als voorgerecht had ik een cannelloni van sesam met zalmtartaar en sojadressing. De sojadressing was lekker maar hoefde niet voor mij. De combi van sesam en zalm vond ik hemels. Mijn versie is een tompouce van sesamkrokantje en gerookte zalm met wasabimayonaise geworden.

Zoete sesamcrackers, koekjes of krokantjes maken is makkelijk. Eigenlijk is het een variatie op de amandeltuile. Het leuke van tuiles is dat je ze makkelijk kan vormen. Laat de koekjes na het bakken iets afkoelen, snij ze in de gewenste vorm en zolang ze nog zacht zijn kan je ze vormen tot tuiles, taco’s, hoorntjes, cannelloni of je drapeert ze in/over een schaaltje om er bakjes van te maken.

Weet je overigens waarom een amandeltuile een tuile heet? Tuile is Frans voor dakpan. Door de amandelkoekjes na het bakken over een deegroller te leggen worden ze licht gebogen en lijken het net dakpannen. Amandeltuiles worden ook wel amandelkrullen genoemd maar eerlijk gezegd vind ik amandeltuile leuker klinken.

Tompouce van sesamkrokantje en gerookte zalm - Mooie combinatie van gerookte zalm met een licht zoetje van het krokantje en een vleugje pit van de wasabi.
Tompouce van sesamkrokantje en gerookte zalm - Mooie combinatie van gerookte zalm met een licht zoetje van het krokantje en een vleugje pit van de wasabi.

Tompouce van sesamkrokantje en gerookte zalm

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

  • 55 gr suiker
  • 20 gr boter
  • 35 ml vers geperst sinaasappelsap
  • 20 gr bloem
  • 50 gr geroosterd sesamzaad
  • 10 gr zwart sesamzaad
  • 100 gr gerookte zalm of zalmtartaar
  • 4-6 eetlepels goede mayonaise
  • wasabipasta
  • peterselie ter garnering

Aan de slag:

Voor de sesamkrokantjes:

  • Meng het sesamzaad met de bloem.
  • Doe de suiker samen met de boter en het sinaasappelsap in een pannetje en verwarm zachtjes tot de boter is gesmolten en de suiker opgelost. Roer de vloeibare massa door het sesamzaad en meng goed. Laat de massa afkoelen tot een dik en smeerbaar beslag dat vrijwel niet meer uitloopt. Dit duurt bij kamertemperatuur zeker 1,5 uur. Zet je de schaal (een tijdje) in de koelkast dan gaat het sneller.
  • Smeer de massa met een paletmes op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot een dunne plak van hooguit enkele millimeters. Maak de plak in elk geval ruim 20×20 cm groot. Tijdens het bakken kan de plak nog ietsje uitvloeien hou dus wat ruimte aan de randen vrij. Schuif de bakplaat in een op 180°C conventioneel verwarmde oven en bak in ongeveer 13 minuten goudbruin.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat iets afkoelen. Als de sesamplak niet meer gloeiend heet is maar nog wel buigbaar snij je de plak in tenminste 8 stukken van ongeveer 8×4 cm. Laat verder afkoelen en breek dan de stukken van elkaar.

Voor de wasabimayonaise:

  • Meng de mayonaise met een flinke dot wasabimayonaise. Proef en voeg naar smaak meer wasabipasta toe.

Opbouw van de tompouce:

  • Snij de zalm in kleine stukjes.
  • Leg op elk bord een sesamkrokantje, verdeel de zalm over de krokantjes en dek af met een 2e krokantje. Garneer de bordjes met wasabimayonaise, fijngesneden peterselie en leg tot slot een stukje peterselie op de tompouce. Serveer het restant van de wasabimayonaise in een schaaltje zodat liefhebbers wat extra kunnen pakken.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Ook lekker met een mix van zalm en Hollandse garnaaltjes.
  2. Als je de sesamkrokantjes luchtdicht bewaart kan je ze prima van tevoren maken.
  3. Koop jij graag duurzame vis? Let dan op de MSC en ASC-logo’s op verpakking. Voor dit recept gebruikte ik gerookte sockeye zalm van Fish Tales.

Bewaar dit recept op Pinterest:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept