Tommy of Golden Eyes - Tommy was altijd nadrukkelijk aanwezig als ik kookte of aan mijn blog’s werkte. Met deze tribute eer ik mijn lieve maatje.

Tommy of Golden Eyes

Afgelopen weken heb ik tot mijn spijt een enkele keer een blog of een nieuwsbrief moeten overslaan en afgelopen twee weken zijn er zelfs helemaal geen nieuwe recepten verschenen. Ik had al mijn tijd en aandacht nodig voor de verzorging van onze lieve Tommy maar helaas hebben we hem op 6 november 2017 moeten laten inslapen. Omdat Tommy altijd zo nadrukkelijk aanwezig was als ik kookte of aan mijn blog’s werkte schrijf ik vandaag deze tribute aan mijn lieve maatje.

Ruim 6½ jaar geleden was ik aan het herstellen van een zware buikoperatie. En dan zeg ik op een avond plotseling tegen Michel: ik wil niet langer meer wachten, laten we nu op zoek gaan naar een Tommy. We hadden het er namelijk al jaren over dat we graag een kat wilden. Om precies te zijn: een Brits Korthaar kater en we zouden hem graag Tommy noemen. In gedachten hadden we hem al helemaal uitgetekend maar het kwam er nooit van. Tot die bewuste avond eind april 2011. Michel kijkt de volgende dag op de websites van de rasverenigingen of er misschien herplaatsers worden aangeboden. Het aanbod blijkt beperkt, er wordt er slechts één aangeboden. Michel laat me de foto zien en we weten niet wat ons gebeurt: dit is precies de Tommy waar we het al zó lang over hebben. Het was inmiddels zaterdagavond dus ja, kan je dan nog wel gaan bellen? Na een slapeloze nacht bel ik zondagochtend dan eindelijk met het baasje: de volgende avond mogen we komen kijken.

Tommy of Golden Eyes - Tommy was altijd nadrukkelijk aanwezig als ik kookte of aan mijn blog’s werkte. Met deze tribute eer ik mijn lieve maatje.

We hoeven niet ver weg: Tommy blijkt vanuit de omgeving Den Haag bij een zus van het baasje te zijn ondergebracht. En laat dat nou net bij ons om de hoek in Rotterdam zijn! We maken kennis met Tommy en zijn verkocht, dit is ons mannetje! Op 9 juni 2011 is het dan eindelijk zover: Tommy komt bij ons wonen. Tommy verkent minutieus het hele huis en gedurende die eerste nacht komt hij steeds opnieuw op bed om uitgebreid kennis te maken. Het was het begin van een mooie tijd samen.

Toen we kennismaakten met Tommy werd ons verteld dat hij niet op schoot komt maar wel graag naast je komt liggen. In de eerste dagen dat we Tommy hadden is hij gelijk al pontificaal op mijn buik geklommen om vervolgens nooit meer van mijn schoot te gaan. Sterker, als ik niet snel genoeg was dan liet meneer duidelijk merken dat hij NU op schoot wilde en aan zijn smekende gouden ogen kon ik geen weerstand bieden. En op den duur was mijn schoot niet meer genoeg: languit met mijn benen op de bank of over twee stoelen had zijn sterke voorkeur. Hij kon dan heerlijk languit op zijn zij liggen terwijl ik zijn buikje kroelde. ’s Nachts sliep hij op het voeteneind van ons bed, althans in het begin want al snel verruilde hij die plek voor mijn hoofd. Zodra wij naar bed gingen liep hij mee maar het gebeurde ook regelmatig dat meneer breeduit gapend in de deuropening ging zitten om duidelijk te maken dat het wat hem betreft hoogste tijd was om naar bed te gaan. En als ik dan eenmaal lekker lag rolde hij zich, op mijn hoofd, heerlijk op en bleef daar de hele nacht liggen.

Tommy of Golden Eyes - Tommy was altijd nadrukkelijk aanwezig als ik kookte of aan mijn blog’s werkte. Met deze tribute eer ik mijn lieve maatje.

Tommy had veel meegemaakt toen hij bij ons kwam wonen en moest duidelijk tot rust komen. Nachten achtereen heb ik op de bank gelegen met Tommy strak in mijn armen. Dat was de enige manier om hem tot rust te krijgen. Met de tijd ging het beter en door alle zorg en aandacht was er inmiddels een hele diepe band tussen Tommy en mij ontstaan. Hij was superlief en aardig tegen Michel maar naar mij was hij heel beschermend. Onbekende mannen in huis? Dan zat Tommy rechtop op mijn schoot de indringer aan te kijken om duidelijk te maken dat ik zijn vrouwtje was.

Overdag waren Tommy en ik altijd samen. Zat ik achter mijn bureau dan lag hij op schoot, op de stoel naast mij of liever nog op mijn papieren of zelfs tegen mijn laptop aan. Tijdens huishoudelijke klussen liep hij overal achter me aan om te kijken wat ik deed. En bij het afhalen van het beddengoed was er niets leukers dan in het afgehaalde goed een holletje maken en erin wegkruipen. Maar het allergezelligst was het in de keuken.

Terwijl ik rommelde met potten en pannen en allerlei lekkers maakte lag Tommy tevreden toe te kijken. Vaak ook maakte hij van de gelegenheid gebruik om zichzelf een uitgebreide wasbeurt te geven. En sneed ik een keer in mijn vinger of brandde ik mij ergens aan dan kwam hij altijd direct naar me toe en knuffelden we even.

Tommy of Golden Eyes - Tommy was altijd nadrukkelijk aanwezig als ik kookte of aan mijn blog’s werkte. Met deze tribute eer ik mijn lieve maatje.

We hebben Tommy veel aandacht, liefde en speeltjes gegeven. En bij alles wat we deden stond hij met z’n neus vooraan om in de gaten te houden wat er zoal gebeurde. Hij genoot daar niet alleen zichtbaar van, hij toonde zich er ook heel dankbaar voor. ’s Nachts sleepte hij zijn favoriete speelgoed naar onze slaapkamer en legde dat als cadeautje bij ons bed. En regelmatig lagen er meerdere cadeautjes tegelijk. De laatste tijd gebeurde het zelfs dat hij eenmaal terug in de slaapkamer hard begon te brullen zodat we het cadeautje direct in ontvangst konden nemen. Een avondje weg of boodschappen doen? Dan lagen de cadeautjes in de deuropening van de woonkamer op ons te wachten.

En als moderne, zelfbewuste kater hoor je tegenwoordig aanwezig te zijn op Instagram. Omdat zijn stamboomnaam Tommy of Golden Eyes is -hoe toepasselijk wil je een naam hebben- maakte ik een paar maanden geleden het account @tommyofgoldeneyes aan. Met een fotocamera liet hij zich niet graag fotograferen maar met mijn telefoon ging het prima. Het was superleuk op IG en ik heb genoten van alle kattenpraat in de kattencommunity. En wat ik nooit had verwacht maar wel gebeurde: vanuit de hele wereld ontvingen we steun in die moeilijke, laatste weken. Niet alleen vanuit Nederland maar zelfs vanuit Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Japan en Reunion Island werd er actief -vaak ook in privé-berichten!- geïnformeerd naar Tommy. Hartverwarmend om mee te maken!!

Naast alle plezier die we met elkaar hadden kreeg Tommy in de loop van de jaren ook in toenemende mate problemen met zijn gezondheid. Het grootste probleem was zijn allergie. Zijn organen zoals lever en nieren waren in prima conditie. Ook de bloedtesten zagen er mooi uit maar hij was allergisch voor werkelijk alles: van voeding, stof en (gras)pollen tot aan (pijn)medicatie. Hypoallergene brokken hoefde meneer niet dus dan maar zelf voor hem aan de kook met een eliminatiedieet. Wat we ook probeerden: hij at het echt niet.

Na lang zoeken vind ik kuipjes vlees die geschikt zijn en ze vallen zowaar helemaal in de smaak. De vreugde is helaas niet van lange duur: ook hiervoor blijkt Tommy allergisch. Ten lange leste en na dagen zoeken op internet vond ik biologisch vers vlees dat helemaal lijkt te voldoen. Tommy vond het heerlijk, sterker nog, hij leek nog nooit zó lekker te hebben gegeten. Hij knapte helemaal op en alle problemen leken eindelijk opgelost.

Eind augustus doen zich opnieuw darmproblemen voor en Tommy moet met spoed geopereerd worden. In de twee maanden die volgen krijgen we Tommy’s darm niet gestabiliseerd. Begin november blijkt na uitgebreid onderzoek dat hij een niet operabel probleem in zijn lage rugwervels heeft. Dit is (mede) de oorzaak van zijn recente darmproblemen. De eerder gestarte pijnmedicatie heeft bij Tommy de laatste weken veel bijwerkingen gehad. We doen nog een laatste poging de bijwerkingen te bestrijden maar helaas, het lukt niet en op maandagochtend 6 november 2017 bellen we met zijn internist dat het moment helaas daar is.

Ze zet alles opzij en komt direct vanuit Dordrecht naar ons toe. Na een mooi, warm en liefdevol laatste weekend met z’n drieën slaapt Tommy thuis heel rustig en vredig in. Het doet pijn en het gemis is groot maar Tommy laat ook hele mooie herinneringen achter die we voor altijd zullen koesteren. Hij was ons lieve kleine mannetje, ons maatje en we dragen hem voor altijd in ons hart.

Tommy of Golden Eyes - Tommy was altijd nadrukkelijk aanwezig als ik kookte of aan mijn blog’s werkte. Met deze tribute eer ik mijn lieve maatje.

6 januari 2003 – 6 november 2017

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

  1. Angelica schreef:

    Ohw Mariëtte, weer krijg ik tranen in mijn ogen. Het blijft zo verdrietig. Wat een mooi tribute aan Tommy xx

    1. Hoi Angelica, dank je wel voor je lieve reactie!
      Het voelde zo goed om deze tribute te schrijven. De tranen rolden over mijn wangen maar het verhaal moest er gewoon uit en hij verdient een mooi plekje op mijn blog. Lieve groeten, Mariëtte

  2. Wat een rotbericht! Ik weet hoe het voelt afscheid te moeten nemen van een geliefd huisdier. :(( ’t Was een prachtige kat en je hebt mooie foto’s van hem geplaatst. Tommy heeft gelukkig een mooi leven bij jullie gehad, maar natuurlijk komt zijn dood te vroeg. Heel veel sterkte!