Tomatentartaar of vegetarische steak tartaar
Steak tartaar is bij uitstek een vleesgerecht. Je zou haast denken dat daar geen vegetarisch alternatief voor is. Maar, dat is er wel degelijk: tomatentartaar. Vervang het rundvlees door stukjes ovengedroogde tomaat en je hebt een waanzinnige vegetarische steak tartaar. Sterker nog, ik vind tomatentartaar stiekem minstens zo lekker. Ik geef je mijn recept…
Dezelfde smaakmakers als steak tartaar
Klassieke ingrediënten voor steak tartaar zijn fijngesnipperde ui/sjalot, kappertjes, mosterd, tabasco, worcestershiresaus, verse tuinkruiden, zout en peper. In combinatie met het rauwe vlees gebruik ik graag een gladde en pittige mosterd zoals Marne Dijon mosterd. Voor vegetarische steak tartaar kies ik liever een zachtere mosterd. Door het drogen in de oven worden de tomaten zo smaakvol dat het zonde is om dat te overstemmen met pittige mosterd.
Inmiddels heb ik verschillende smaken geprobeerd. Bijvoorbeeld Franse mosterd, milde mosterd, mosterd met dragon etc. Uiteindelijk vind ik honing mosterd het lekkerst in een tomatentartaar. En dat heb ik laatst stomtoevallig ontdekt.
In het bomvolle pakket Marne Mosterd dat ik laatst kreeg (zie mijn recept voor kipreepjes in romige mosterdsaus) zat een potje honing mosterd. Mosterd en honing combineer ik graag in dressings maar kant en klaar uit een potje had ik nog niet eerder gebruikt. Ineens viel mij de gedachte aan tomatentartaar in. Bedenken is proberen en het bleek een gouden combi. Het lichte zoetje in de mosterd versterkt de smaak van de tomaat en geeft een mooi contrast met de kappertjes. Mooi hoe ideeën soms ontstaan.
Tomatentartaar of vegetarische steak tartaar
Ingrediënten:
- 1 kilo trostomaten
- 2 eetlepels kappertjes, grof gesneden
- 1 eetlepel rode ui, ragfijn gesnipperd
- 2 theelepels honing mosterd, Marne Mosterd
- peterselie, naar smaak, fijngehakt
- olijfolie
- zeezout
- balsamico azijn
Voor de zoutstengels:
- 1 plakje bladerdeeg, diepvries
- zeezout
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Was de tomaten, snij in kwarten en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Zaadlijsten en zaadjes gooi je weg, de rest snij je in kleine stukjes. Leg in een ovenschaal, besprenkel met wat olijfolie en balsamico azijn en bestrooi met wat zout. Plaats 2½ uur in een op 100ºC boven- en onderwarmte voorverwarmde oven. Open om het half uur de ovendeur om het vocht te laten ontsnappen. Neem uit de oven en laat afkoelen.Tip: de tomaten kan je prima 1-2 dagen tevoren bereiden en bewaren in de koelkast.
- Besmeer het plakje bladerdeeg lichtjes met water en laat even intrekken. Bestrooi met zeezout, druk iets aan en snij in dunne repen. Leg de repen op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats in het midden van een op 210ºC hete lucht voorverwarmde oven. Bak in 8-10 minuten goudbruin.
- Meng de tomaat met de kappertjes, mosterd, rode ui en peterselie. Proef en breng indien nodig verder op smaak.
- Plaats een garneerring op het bord, schep de helft van de vegetarische steak tartaar erin en druk zachtjes aan. Haal de ring voorzichtig omhoog en herhaal op het tweede bord. Garneer met wat peteserlie en zoutstengels.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Geen zin of tijd om de tomaat langzaam te drogen in de oven? Gebruik dan een mengsel van verse tomaat en stukjes zongedroogde tomaat. Zo krijg je toch die umami van gedoogde tomaat in de tartaar.
- Een kilo tomaat lijkt misschien veel maar na het drogen hou ongeveer 175 gr over. Precies mooi voor 2 voorgerechtjes.
- Vervang honing mosterd door bijvoorbeeld Franse mosterd en je gerechtje is vegan.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat ontvangen producten (mosterd).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.