Tomaten gevuld met kaas en ei - Makkelijk en voedzaam gerecht uit Irak. Staat zo op tafel!

Tomaten gevuld met kaas en ei

Makkelijk en voedzaam gerecht uit Irak. Staat zo op tafel!
Direct naar het recept

Afgelopen vrijdag schreef ik over Veggiestan van Sally Butcher. Vandaag deel ik een recept uit dit mooie kookboek: tomaten gevuld met kaas en ei of ‘baid bi tamaten’ in het Irakees.

Veggiestan staat vol met mooie gerechten. In de review van vrijdag noemde ik er al een paar. En om de lijst nog wat aan te vullen: aardappel-kaaskoekjes, Afghaanse preipasteitjes, zoete hummus met kaneel en kardemom, vijgenijs en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het klinkt allemaal zo lekker dat ik het liefst alles achter elkaar zou maken. Dat gaat me nu even niet lukken maar wat ik wel ga maken is tomaten gevuld met kaas en ei. Een simpel maar vullend gerecht uit Irak.

De gevulde tomaten zijn in een handomdraai gemaakt. Terwijl het schotel in de oven staat dek ik snel de tafel. Ik heb de tomaten iets langer in de oven laten staan dan in het recept stond omdat het eiwit nog niet helemaal stevig was. Eenmaal aan tafel kon ik wachten om te proeven.

Bij het aansnijden van de tomaat vloeit het eigeel traag over de meegebakken en van saus doordrenkte pitabroodjes. Ik scheurde mijn pitabroodje in stukjes en doop dit in de saus, heerlijk. Als de tomaat eindelijk wat is afgekoeld neem ik mijn eerste hap. Zoet, zacht en vol van smaak. Hoewel ik nog even mijn twijfel had of het genoeg zou zijn is het echt een voedzaam gerecht. Dit is het eerste gerecht dat ik uit Veggiestan heb gemaakt maar dit belooft veel moois. Ik kijk er nu al naar uit om een volgend recept te gaan maken…

Tomaten gevuld met kaas en ei - Makkelijk en voedzaam gerecht uit Irak. Staat zo op tafel!

Tomaten gevuld met kaas en ei

Waardeer dit recept
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

 • 4 grote (tros)tomaten
 • 4 eieren
 • 50 gr geraspte jong belegenkaas
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook
 • ½ theelepel gedroogde tijm
 • ¼ theelepel kurkuma
 • ½ theelepel za'atar
 • 4 pitabroodjes
 • zout
 • olijfolie

Aan de slag:

 • Was de tomaten, snij de bovenkanten eraf, hol de tomaten uit en zet de tomatenbakjes opzij. Snij de kapjes en het vruchtvlees van de tomaten fijn en bewaar zoveel mogelijk van het sap.
 • Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de ui. Pers, als de ui glazig is, de knoflook erbij en voeg gelijk ook de tijm en kurkuma toe. Na een paar minuten voeg je het vruchtvlees van de tomaten ook toe.
 • Verwarm de pitabroodjes in een broodrooster of oven en snij er 2 open. Bedek de bodem van een goed ingevette ovenschaal met de 4 halve pitabroodjes.
 • Schep in iedere tomaat een beetje van het uien-mengsel en verder de rest over de pitabroodjes in de ovenschaal. Zet de tomaten op de broodjes, breek in elke tomaat een eitje en bestrooi met de geraspte kaas. Strooi tot slot de za’atar over de tomaten en zet de ovenschaal in een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak 15-20 minuten of tot de eieren zijn gestold.
 • Serveer de tomaten met de 2 overgebleven pitabroodjes.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Vet de ovenschaal goed in of leg wat bakpapier onderin anders plakken de pitabroodjes aan de schaal vast. Geloof me, je krijgt ze er dan nog maar heel moeilijk uit.
 2. Een heerlijke variatie is om de pita’s te vervangen door een bolognese of chili sin carne achtige saus met extra groente. Je kan dat zelf maken van een blik tomaat en stukjes courgette, rode paprika, wortel, ui, linzen en bonen. Of zoals ik deed een stazak gevulde paprika ‘uit de oven’ van HAK gebruiken. Makkelijk en heel erg lekker!
  Tomaten gevuld met kaas en ei - Makkelijk en voedzaam gerecht uit Irak. Staat zo op tafel!

Bewaar dit recept op Pinterest:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept