Header Overetengesproken.nl
Tomaten gevuld met kaas en ei

Tomaten gevuld met kaas en ei

 |  Geen reacties
30 Shares

Afgelopen vrijdag schreef ik over Veggiestan van Sally Butcher. Vandaag deel ik een recept uit dit mooie kookboek: tomaten gevuld met kaas en ei of ‘baid bi tamaten’ in het Irakees.

Veggiestan staat vol met mooie gerechten. In de review van vrijdag noemde ik er al een paar. En om de lijst nog wat aan te vullen: aardappel-kaaskoekjes, Afghaanse preipasteitjes, zoete hummus met kaneel en kardemom, vijgenijs en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het klinkt allemaal zo lekker dat ik het liefst alles achter elkaar zou maken. Dat gaat me nu even niet lukken maar wat ik wel ga maken is tomaten gevuld met kaas en ei. Een simpel maar vullend gerecht uit Irak.

De lijst met ingrediënten is overzichtelijk en de receptuur ziet er makkelijk uit. En inderdaad, het gerecht is in een handomdraai gemaakt en terwijl het schotel in de oven staat dek ik nog even snel de tafel. Ik heb de tomaten 5 minuten langer in de oven laten staan omdat het eiwit nog niet helemaal stevig was. Daarna snel aan tafel en proeven maar.

Bij het aansnijden van de tomaat vloeit het eigeel traag over de meegebakken en van saus doordrenkte pitabroodjes. Omdat de damp er nog vanaf slaat scheur ik vast mijn pitabroodje in stukjes en doop dit in de saus, heerlijk. Als de tomaat eindelijk wat is afgekoeld neem ik mijn eerste hap. Zoet, zacht maar tegelijk ook heel vol van smaak. Hoewel ik nog even mijn twijfel had is het echt een voedzaam gerecht. Dit is het eerste gerecht dat ik uit Veggiestan heb gemaakt maar dit belooft veel moois. Ik kijk er nu al naar uit om een volgend recept te gaan maken…

Tomaten gevuld met kaas en ei - Makkelijk en voedzaam gerecht uit Irak. Staat zo op tafel!

Informatie over het boek:
Titel: Veggiestan, een vegetarische reis door het Midden-Oosten
Auteur: Sally Butcher
Pagina’s: 272
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 978 90 452 1446 7
Prijs: € 19,99

Bestel via bol.com jouw exemplaar van Veggiestan, een vegetarische reis door het Midden-Oosten.

Tomaten gevuld met kaas en ei

Makkelijk en voedzaam gerecht uit Irak. Staat zo op tafel!
Hoeveelheid 2 personen

Ingrediënten

  • 4 grote (tros)tomaten
  • 4 eieren
  • 50 gr geraspte jong belegenkaas
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • ¼ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel za'atar
  • 4 pitabroodjes
  • zout
  • olijfolie

Aan de slag

  1. Was de tomaten, snij de bovenkanten eraf, hol de tomaten uit en zet de tomatenbakjes opzij. Snij de kapjes en het vruchtvlees van de tomaten fijn en bewaar zoveel mogelijk van het sap.
  2. Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de ui. Pers, als de ui glazig is, de knoflook erbij en voeg gelijk ook de tijm en kurkuma toe. Na een paar minuten voeg je het vruchtvlees van de tomaten ook toe.
  3. Verwarm de de pitabroodjes in een broodrooster of oven en snij er 2 open. Bedek de bodem van een goed ingevette ovenschaal met de 4 halve pitabroodjes.
  4. Schep in iedere tomaat een beetje van het uien-mengsel en verder de rest over de pitabroodjes in de ovenschaal. Zet de tomaten op de broodjes, breek in elke tomaat een eitje en bestrooi met de geraspte kaas. Strooi tot slot de za’atar over de tomaten en zet de ovenschaal in een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak ongeveer 15 minuten of tot de eieren zijn gestold.
  5. Serveer de tomaten met de 2 overgebleven pitabroodjes.

    Eet smakelijk!

Tips

Vet de ovenschaal echt goed in of leg wat bakpapier onderin want anders plakken de pitabroodjes aan de schaal vast en krijg je ze er nog maar heel moeilijk uit.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie