Tiramisu

Heerlijk zacht, zoet en romig dessert naar origineel Italiaans recept. Zó lekker dat je echt nog een tweede keer opschept!
Direct naar het recept

Eind jaren tachtig heb ik voor het eerst kennis gemaakt met tiramisu. Wat is dat toch een waanzinnig lekker toetje! Zacht, zoet en romig: de volmaakte guilty pleasure. Een vriendinnetje van de middelbare school heeft het destijds een keer gemaakt en ik was direct verkocht. Zij heeft jaren met haar ouders in Italië gewoond en het recept destijds mee teruggenomen. Ik heb dat recept van haar gekregen en vervolgens nog heel vaak gemaakt. Om het vooral niet kwijt te raken heb ik het na gebruik altijd weer zorgvuldig in mijn kookboek weggestopt.

Onderstaand recept is nagenoeg origineel. Ik gebruik alleen iets minder suiker maar wel weer iets meer mascarpone. Voor de koekjes in de tiramisu gebruiken ze in Italië biscotti savoiardi, de Italiaanse variant van lange vingers. Hoewel die hier inmiddels prima verkrijgbaar zijn vind ik onze Nederlandse lange vingers er minstens zo lekker in. Neem dus gewoon wat je het lekkerst, leukst of makkelijkst vindt.

Hoewel dit recept geschikt is voor acht personen is het zóóó lekker dat je graag nog een keer opschept. Ik maak dit recept doorgaans voor vier tot zes personen en de schaal gaat echt altijd schoon leeg!

Tiramisu - Heerlijk zacht, zoet en romig dessert naar origineel Italiaans recept. Zó lekker dat je echt nog een tweede keer opschept!

Tiramisu

Geef je waardering
Hoeveelheid: 8 personen

Ingrediënten: 

 • 200 gr mascarpone
 • ± 125 ml marsala
 • 105 gr suiker
 • 5 eieren
 • 1 pak lange vingers of biscotti savoiardi
 • cacao

Extra benodigdheden:

 • glazenschaal 20×20 cm tenminste 5,5 cm diep

Aan de slag:

 • Scheid de eidooiers van de eiwitten.
 • Doe de eidooiers met de suiker in een diep bord en roer met een vork of garde losjes door zodat de suiker alvast een beetje oplost.
 • Giet de marsala in een diep bord of schaal. Wentel de langvingers rustig door de marsala zodat ze lekker wat op kunnen nemen en leg alvast een eerste laag lange vingers in de schaal. Leg de overige lange vingers op een bord en dek zowel de schaal als het bord af met wat plastic- of aluminiumfolie.
 • Roer de eidooiers nogmaals zachtjes door en herhaal dat om de paar minuten tot je voelt dat de suiker voor een groot deel is opgelost. Voeg dan de mascarpone toe en roer/schep/prak tot een glad geheel. Weersta de verleiding om de dooiers luchtig te kloppen want geklopte dooiers blijven niet stijf en lopen snel terug. Roer/schep/prak het mengsel dus zachtjes en rustig voor het beste resultaat. Je merkt nu ook dat de laatste suiker alsnog oplost.
 • Klop de eiwitten stijf. Vouw het mascarpone-mengsel voorzichtig door de stijf geslagen eiwitten tot een dikke sabayon-achtige mousse en schep de helft over de lange vingers in de schaal. Leg een tweede laag lange vingers in het mascarpone-mengsel en verdeel het overgebleven mascarpone-mengsel erover. Strijk de bovenzijde glad af, dek de schaal af met plasticfolie en zet tenminste enkele uren in de koelkast.
 • Bestrooi de tiramisu vlak voor het opdienen met cacao.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Naarmate de tiramisu langer in de koelkast staat wordt de mousse steviger en minder sabayon-achtig. De lange vingers absorberen immers steeds meer vocht. Voor een steviger tiramisu kan je ‘m dus eventueel ook de avond tevoren al klaarmaken. Zelf doe ik dat liever niet. Ik hou wel van die sabayon-achtige structuur.
 2. Voor een steviger/stijver tiramisu kan je ook een klein beetje opgeloste gelatine door de losgeroerde eidooiers roeren.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
2 reacties

 1. ikben altijd bang om dit te maken i.v.m. rauwe eieren ,tip hiervoor?

  1. Hoewel de kans klein is heb je met rauwe eieren altijd het risico van salmonella. Het is daarom verstandig gerechten met rauwe eieren niet aan kleine kinderen, oudere mensen en/of mensen met een zwakke gezondheid te geven. Om salmonella echt uit te sluiten kan je gepasteuriseerde eieren, eiwitten en/of eidooiers gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij de groothandel en van horen zeggen heb ik begrepen dat AH en Jumbo ze ook verkopen. In deel 2 van mijn artikel over eieren leg ik uit hoe je eieren zelf kunt pasteuriseren. Ook op internet is er veel over te lezen.