Tiramisu

Heerlijk zacht, zoet en romig dessert naar origineel Italiaans recept. Zó lekker dat je echt nog een tweede keer opschept!
Direct naar het recept

Wat is tiramisu toch een waanzinnig lekker toetje! Zacht, zoet en romig: de volmaakte guilty pleasure. Via een vriendinnetje van de middelbare school leerde ik het kennen en was direct verkocht. Zij heeft jaren met haar ouders in Italië gewoond en het authentieke recept destijds mee teruggenomen naar Nederland. Ik heb het recept van haar gekregen en inmiddels al heel vaak gemaakt.

Onderstaand recept is nagenoeg origineel. Ik gebruik iets minder suiker en beetje meer mascarpone. Voor de koekjes in de tiramisu gebruiken ze in Italië biscotti savoiardi, de Italiaanse variant van lange vingers. Hoewel die prima verkrijgbaar zijn vind ik onze Nederlandse lange vingers er minstens zo lekker in. Neem dus gewoon wat je het lekkerst, leukst of makkelijkst vindt.

Dit recept is geschikt voor acht personen. Maar…het is zóóó lekker dat je zeker weten nog een keer opschept. Ik maak dit recept voor vier hooguit zes personen en de schaal gaat altijd schoon leeg!

Tiramisu - Heerlijk zacht, zoet en romig dessert naar origineel Italiaans recept. Zó lekker dat je echt nog een tweede keer opschept!

Tiramisu

Geef je waardering
Hoeveelheid: 8 personen

Ingrediënten: 

  • 200 gr mascarpone
  • ± 125 ml marsala
  • 105 gr suiker
  • 5 eieren, gesplitst
  • 1 pak lange vingers of biscotti savoiardi
  • cacao

Extra benodigdheden:

  • glazenschaal 20×20 cm tenminste 5,5 cm diep
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Giet de marsala in een diep bord of schaal. Wentel de langvingers rustig door de marsala zodat ze lekker wat op kunnen nemen en leg een eerste laag lange vingers in de schaal. Leg de overige lange vingers op een bord en dek zowel de schaal als het bord af met wat plastic- of aluminiumfolie.
  • Roer de eidooiers los met de suiker. Blijf rustig roeren tot je voelt dat de suiker grotendeels is opgelost. Voeg de mascarpone toe en klop tot een glad geheel.
    Tip: Weersta de verleiding om de dooiers vooraf luchtig te kloppen want geklopte dooiers blijven niet stijf en lopen snel terug.
  • Klop de eiwitten stijf. Vouw het mascarpone-mengsel voorzichtig door de stijf geslagen eiwitten tot een dikke sabayon-achtige mousse en verdeel de helft over de lange vingers in de schaal. Leg een tweede laag lange vingers in het mascarpone-mengsel en verdeel de rest van het mascarpone-mengsel erover. Strijk de bovenzijde glad, dek de schaal af met plasticfolie en laat gedurende enkele uren opstijven in de koelkast.
  • Bestrooi de tiramisu vlak voor het opdienen met cacao.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties

  1. ikben altijd bang om dit te maken i.v.m. rauwe eieren ,tip hiervoor?

    1. Hoewel de kans klein is heb je met rauwe eieren altijd het risico van salmonella. Het is daarom verstandig gerechten met rauwe eieren niet aan kleine kinderen, oudere mensen en/of mensen met een zwakke gezondheid te geven. Om salmonella echt uit te sluiten kan je gepasteuriseerde eieren, eiwitten en/of eidooiers gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij de groothandel en van horen zeggen heb ik begrepen dat AH en Jumbo ze ook verkopen. In deel 2 van mijn artikel over eieren leg ik uit hoe je eieren zelf kunt pasteuriseren. Ook op internet is er veel over te lezen.