Header Overetengesproken.nl
Tips voor een feestelijk gedekte tafel

Tips voor een feestelijk gedekte tafel

 |  Geen reacties
1 Shares

Tijdens de feestdagen, een verjaardag of zomaar en gezellig etentje met vrienden en/of familie is het leuk om uit te pakken met een mooi gedekte eettafel. Het allerbelangrijkste vind ik altijd dat de sfeer past bij het moment en uitnodigt tot een gezellig en ongedwongen samenzijn. Vandaag laat ik je zien hoe ik onze tafel komende kerstdagen dek voor zowel het ontbijt als het diner. Uiteraard geef ik je ook volop tips voor een feestelijk gedekte tafel. Na het lezen van deze blogpost dek jij het hele jaar rond de mooiste tafels!


Powered by Adsense


De basis

Een mooi gedekte tafel begint natuurlijk met de tafel zelf. Heb je een vierkante, ronde of juist langwerpige tafel en hoe staat de tafel in de kamer. Kijk er eens goed naar, misschien is het handig om ‘m voor de gelegenheid iets te verplaatsen zodat je meer gasten kwijt kunt, beter licht hebt of misschien juist minder licht zodat je kaarsen kunt gebruiken als verlichting. Je hoeft de tafel natuurlijk niet te verplaatsen maar kijk er gewoon eens naar. Wie weet brengt het je op ideeën.


Powered by Adsense


Tafelkleed

Staat de tafel op de juiste plek dan kan je beginnen met tafeldekken. Ik leg altijd als eerste een dikke molton op tafel. Dit zorgt er niet alleen voor dat het tafelkleed voller en zachter oogt, het dempt ook het geluid van het oppakken en neerleggen van bestek, glazen en borden tijdens het etentje. Over de molton leg ik een schoon en keurig gestreken tafelkleed. Soms kies ik voor een stoffen kleed, soms een papieren kleed voor eenmalig gebruik.

Met name tijdens de feestdagen kies ik graag voor een papieren tafelkleed. Het is niet alleen makkelijk je creëert ook in een handomdraai een passende sfeer. Mijn tip: kies voor een kwalitatief goed papieren tafellaken. Die hebben doorgaans een speciale bovenlaag waardoor het qua gevoel bijna op een stoffen tafelkleed lijkt. Na afloop rol je het kleed op, gooi je het weg en heb je geen gedoe meer met wassen en strijken ;-))

Tips voor een feestelijk gedekte tafel - Na het lezen van deze blogpost dek jij het hele jaar rond de mooiste tafels!

Indekken servies, bestek en glazen

De keuze van het servies, bestek en de glazen is afhankelijk van je menu. Hoeveel gangen heb je in gedachten, heb je speciaal bestek nodig voor de gerechten? Denk bijvoorbeeld aan kreeftenkrakers voor krab en kreeft en vismessen voor het fileren en eten van vis. Heb je de spullen bij elkaar dan kan je beginnen met het indekken van de tafel. Plaats de borden op tafel en leg het bestek ernaast. Om je tafelgenoten voldoende ruimte te geven kan je het beste 50 cm ruimte tussen de borden houden.

Het bestek leg je van buiten naar binnen en op volgorde van gebruik naast het bord. De vorken links, de messen en een eventuele soeplepel rechts. Het bestek voor het toetje ligt boven het bord waarbij de steel van de dessertlepel altijd naar rechts wijst. Gebruik je ook een dessertvorkje, leg die dan tussen het lepeltje en het bord in met de steel naar links.

En dan zijn de glazen aan de beurt. Schenk je 1 soort wijn dan heb je aan een wijnglas en waterglas per persoon genoeg. Schenk je verschillende soorten wijn dan heb je meerdere typen glazen nodig. Niet alleen heb je voor witte en rode wijn andere glazen nodig, ook binnen die hoofdgroepen zijn er verschillende typen glazen. Kijk dus weer naar je menu en kies de glazen. Je plaatst de glazen rechtsboven het bestek op volgorde van gebruik en van buiten naar binnen. Als laatste plaats je het waterglas. Vergeet ook niet een waterkaraf op tafel te zetten.

Serveer je losse broodjes? Wellicht is het leuk om voor iedereen een klein bordje en botermesje neer te zetten. Deze sideplates, zoals ze ook wel worden genoemd, plaats je links naast het bestek. Soms zie je ze ook links boven het bestek liggen.

Als je meer wilt weten over de etiquette en de achtergronden daarvan is Hoe hoort eigenlijk van Reinildis van Ditshuyzen een aanrader. In het boek is een heel hoofdstuk gewijd aan het aan tafel gaan.

Feestelijke aankleding

Na het indekken van de tafel kan je los op de accessoires en helemaal je eigen sfeer neerzetten. Afhankelijk van de gelegenheid en het seizoen kies je de kleuren en stijl. Ik hou ervan om nieuwe items te combineren met spullen die ik al in huis heb. Het liefst spullen met een herinnering eraan.

Tips voor een feestelijk gedekte tafel - Na het lezen van deze blogpost dek jij het hele jaar rond de mooiste tafels!

Voor de kersttafels die ik je vandaag laat zien shopte ik bij Xenos en combineerde dat met kerstdecoratie die Michel en ik al jaren gebruiken. Om er enkele te noemen: Noorse god jul kabouters, een houten plankje met monnikje van bijenwas dat we jaren geleden van een kerstmarktje in Frankrijk hebben meegenomen en de door mijn nichtje uit Noorwegen gehaakte kerstengel. De sneeuwpop en kerstman kaarsen hebben we ook al jaren staan. Nieuw dit jaar is een gouden rendier.

Kerstonbijt

Voor een ontbijttafel kies ik graag vrolijke kleuren, je wilt de dag tenslotte vrolijk beginnen. Dit jaar gebruik ik voor het kerstontbijt gele dinerborden uit de Yara-lijn als onderbord en combineer die met groene ontbijtbordjes uit de Isa-lijn. Voor de yoghurt of smoothie gebruik ik gele Emma-schaaltjes die ik alvast op de borden zet. Heb je kids leg dan op de borden een mooie kerstbal en een chocoladelepel om zelf chocolademelk mee te maken.

Tips voor een feestelijk gedekte tafel - Na het lezen van deze blogpost dek jij het hele jaar rond de mooiste tafels!
Tips voor een feestelijk gedekte tafel - Na het lezen van deze blogpost dek jij het hele jaar rond de mooiste tafels!

Vul de tafel aan met Yara mokken, een weckpotje met huisgemaakte jam, een botervlootje, schaaltjes granola en hagelslag, een panettone en handige portie verpakkingen crackers. Om de tafel helemaal af te maken gebruikte ik ook nog schaaltjes in de vorm van een ster, mini kerstboompjes en een tapasschaaltje Moon waar ik 4 kerstboom waxinelichtjes in zette.

Kerstdiner

Voor het diner kan je prima hetzelfde servies gebruiken als bij het ontbijt. Wil je toch een kleine aanpassing doen kies dan een ander onderbord. In de foto’s wisselde ik het Yara onderbord voor een grijs bord uit de Nordic-lijn. Een kleine aanpassing maar het geeft gelijk een heel andere sfeer. Michel vindt de styling met het gele onderbord mooier, ik neig naar die met het grijze bord. Vindt het net iets meer ingetogen en stijlvoller voor een diner.

De styling maakte ik compleet met katoenen servetten en bruine servetringen. Zet alvast een mini gerechtje in mooie glazen als amuse neer. Om je een idee te geven hoe leuk dat eruit ziet plaatste ik de (lege) glazen alvast op de borden. Deze waterglazen zijn ook perfect om desserts in te serveren, staat super feestelijk!

Tips voor een feestelijk gedekte tafel - Na het lezen van deze blogpost dek jij het hele jaar rond de mooiste tafels!
Tips voor een feestelijk gedekte tafel - Na het lezen van deze blogpost dek jij het hele jaar rond de mooiste tafels!

In het midden van de tafel heb ik een serveerplank neergezet. Dat geeft een rustig en natuurlijke uitstraling vind ik altijd. Tijdens de amuse en het voorgerecht staan hier kaarsen en accessoires op. Tijdens het hoofdgerecht wissel ik dat voor schalen met aardappelgratin, tutti frutti en salade. De tapasschalen Moon zijn hier perfect geschikt voor. Gebruik een grote schaal voor de gratin, en kleinere schaaltjes voor de rest. Doordat ze net iets hoger op tafel staan pak je ze niet alleen makkelijk, iedereen ziet ook precies wat er allemaal voor lekkers op tafel staat.

Tip: tot de kerstdagen shop je bij Xenos verschillende soorten servies, alle losse glazen en een heerlijke pantonne met flink veel voordeel. Check snel de folder en maak jouw kersttafel helemaal af! Naast bovengenoemd servies en accessoires shopte ik afgelopen weken ook onderstaand lekkers voor het kerstontbijt. De panettone heb ik inmiddels opnieuw gehaald want echt, die is zo lekker.

Tips voor een feestelijk gedekte tafel - Na het lezen van deze blogpost dek jij het hele jaar rond de mooiste tafels!

Tips voor een fijn menu

Op een mooi gedekte tafel wil je natuurlijk feestelijk gerechten serveren. Misschien heb je zelf ideeën, misschien kan je nog wel wat inspiratie gebruiken. Check in dat laatste geval mijn overzichten voor feestelijke voor feestelijke voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Krijg je vegetarische eters? Ook daar heb ik overzicht met heerlijke gerechten voor gemaakt. Als aanvulling maak ik je onderstaand nog even lekker met een paar extra tips.

Geniet van een gezellig etentje!

Pin de tips gelijk op Pinterest

Tips voor een feestelijk gedekte tafel - Na het lezen van deze blogpost dek jij het hele jaar rond de mooiste tafels!
Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by Adsense

Geef een reactie