Thee - Heerlijke warme drank getrokken van theeblaadjes of kruiden. In dit artikel geef ik je een kijkje in de boeiende wereld van thee.

Thee

Deel dit recept/artikel!

Wat is er op een drukke dag nou lekkerder dan even een momentje voor jezelf met een verse kop thee? Oké, sommigen hebben misschien liever een kop koffie maar het idee is hetzelfde. Los van drukte of behoefte aan een momentje voor mezelf ben ik sowieso een enorme theeleut. ’s Ochtend neem ik graag een latte macchiato maar de rest van de dag drink ik thee. En dan zet ik niet 1 kopje maar gelijk een hele pot die vervolgens in een mum van tijd leeg is. Heerlijk!

Tot voor kort was ik erg makkelijk. Water koken, zakje Lipton Gold Tea erin en drinken maar. Smaakjes zoals vanille en kaneel, groene thee of een verwarmende winterthee vind ik ook erg lekker. En op speciale momenten zoals bijvoorbeeld in het weekend bij het ontbijt drink ik graag verveine, een kruidenthee getrokken van blaadjes van de citroenverbena. Toen ik een paar weken geleden het idee kreeg om voor de Pasen een High Tea samen te stellen ben ik me maar eens gaan verdiepen in de wereld van de thee. Wat je dan wel niet allemaal leest. Het zetten van thee werd ineens een hele wetenschap. Ik zal je niet vermoeien met alle details maar wil je met dit artikel graag een klein kijkje geven in de boeiende wereld van thee.

Thee - Heerlijke warme drank getrokken van theeblaadjes of kruiden. In dit artikel geef ik je een kijkje in de boeiende wereld van thee.

Thee is een hete drank die gemaakt wordt door theeblaadjes voor langere of kortere tijd te laten trekken in heet water. In plaats van theeblaadjes kan je natuurlijk ook blaadjes van planten en kruiden gebruiken. Het is dan officieel geen thee meer maar kruidenthee of infusie. Het zetten en drinken van thee kent een eeuwenlange geschiedenis. Op internet is daar veel informatie over te vinden. Google maar eens op de zoekwoorden thee en geschiedenis.

Hoewel er veel soorten zijn te onderscheiden zijn zwarte thee, oolongthee en groene thee de drie belangrijkste hoofdsoorten. Zwarte thee is volledig geoxideerd, groene thee helemaal niet. Afhankelijk van het soort is oolongthee meer of minder geoxideerd maar altijd ergens tussen zwarte en groene thee in. Tijdens het oxideren kleuren de theebladeren van groen naar (zwart)bruin en ontstaat een specifieke smaak. Oxidatie kan op verschillende manieren gebeuren en elke theesoort reageert daar weer anders op. Earl Grey en Darjeeling behoren tot de zwarte theeën. Jasmijn thee is groene thee die te drogen is gelegd op jasmijn bloemen. En zo kennen alle drie de soorten vele ondersoorten.

De smaak van thee wordt niet alleen door de wijze en mate van oxidatie beïnvloed. Zijn de blaadjes bijvoorbeeld jong of oud geplukt, gebruik je hele blaadjes of juist kleine stukjes (gruis), hoe lang laat je de thee trekken maar ook de temperatuur van het water waarmee je thee zet maakt veel verschil. Toen ik dat door had ben ik eens gaan experimenteren. En ja hoor, door te spelen met de temperatuur van het water en de tijdsduur van het trekken kan je zelfs met 1 thee verschillende smaaknuances creëren. Hou je van straf en bitter: gebruik dan vooral veel thee en laat het lang trekken. Voor een zachtere smaak verwijder je de thee juist weer vrij snel. Die laatste methode heeft duidelijk mijn voorkeur.

Thee - Heerlijke warme drank getrokken van theeblaadjes of kruiden. In dit artikel geef ik je een kijkje in de boeiende wereld van thee.

In Europa gebruiken we veelal kleine hoeveelheden (fijn gemalen) thee die we een paar minuten laten trekken en dan weggooien. De thee zit meestal verpakt in een zakje, piramide-bag of thee-ei. In Azië gebruikt men veel meer thee(bladeren) per keer, laten die kort trekken maar zetten er vervolgens wel meerdere keren thee mee. De thee wordt dan steeds subtieler van smaak. Afhankelijk van de theesoort spoelt men soms eerst nog de theebladeren af met heet water. In Azië doet men de thee los in de pot of hooguit in een riant soort zeef die makkelijk kan worden verwijderd.

Je ziet, thee zetten kan op vele manieren. Inmiddels heb ik verschillende soorten losse thee in huis en probeer ik steeds een andere manier van zetten. Omdat ik niet van straffe en bittere thee hou ben ik wel gecharmeerd van de Aziatische manier. Ook het meerdere keren gebruiken van thee bevalt me erg goed. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik eraan heb moeten wennen. Je smaak moet zich echt ontwikkelen. Ik vergelijk het graag met het minderen van zoutgebruik. Eerst is alles flauw maar als je eenmaal weer de echte smaken proeft is iets al snel te zout. Eerst lijkt de thee nergens naar te smaken maar dan ineens ga je de zachtheid en de subtiele smaken ervaren.

Tip: Om thee minder bitter te maken voeg je een paar druppels limoen- of citroensap toe. De kleur wordt dan gelijk ook veel lichter.

Tip: Thee kan je het beste op een koele en donkere plaats bewaren. Omdat thee erg snel smaken overneemt moet je het goed verpakken. Een theeblikje is daarvoor ideaal.

Tip: Neem eens een kijkje op mijn Pinterest. Ik heb ook een bord met allemaal leuke pins over thee en alles daaromheen, bijvoorbeeld over theebloemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *