Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.

Terugblik Texel Culinair 2022

Wat was het weer genieten tijdens Texel Culinair 2022. De gezellige sfeer, de heerlijke gerechten van alle deelnemers, het bevlogen bestuur dat ieder jaar weer een fantastisch evenement neerzet en last but not least het fijne juryteam waar ik deel van uit mocht maken. In deze terugblik op Texel Culinair neem ik je mee in een kijkje achter de schermen…

Tijdens Texel Culinair 2019 zat ik voor de eerste keer in de jury. Dat het bestuur mij vroeg om plaats te nemen in de jury voelde zo bijzonder. Van jongsafaan kom ik op het eiland en voel me er zo ontzettend thuis. Dat je dan deel uit mag maken van zo’n mooi culinair event, echt, a dream came true! In mijn blogpost over Texel en mijn band met het eiland lees je meer over mijn fijne jeugdherinneringen. En nu, na 2 lange jaren waarin Texel Culinair helaas niet door kon gaan, kijken we inmiddels terug op een fantastisch Texel Culinair 2022. Ik prijs me gelukkig dat ik wederom plaats mocht nemen in de jury.

Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.

De voorbereidingen

Mijn taak als jurylid neem ik serieus en bereidde me dus gedegen voor. Zo maakte ik een lijst van alle deelnemers, hun gerechtjes en zocht hun social media accounts erbij. Want ja, naast het vele proeven wilde ik ook heel graag alle deelnemers laten shinen in de stories van mijn Instagram account. Er wordt door iedereen zo hard gewerkt om Texel Culinair tot een succes te maken, dat mag gezien worden!

1e blik op die gerechtjes

Met de lijst in mijn hand bekeek ik welke gerechtjes in het thema pasten. Elk jaar is er immers een centraal thema dat een rol speelt bij de jurering. Dit jaar was het thema Herfst. Heel toepasselijk want Texel Culinair vond voor het eerst plaats in de herfst. Naast het thema beoordeelt de jury de gerechtjes op criteria als (Texelse) ingrediënten, originaliteit, kwaliteit, presentatie en smaak. Ook kijken we naar de gastvrijheid en aankleding van de stand van de deelnemers.

Terugblik Texel Culinair 2019Terugblik Texel Culinair 2019Terugblik Texel Culinair 2019Terugblik Texel Culinair 2019Terugblik Texel Culinair 2019

Planning

Naast een eerste blik op de gerechtjes (± 60 gerechtjes) maakte ik ook een globale planning voor de vrijdag en zaterdag. Mijn doelstelling was om alles voor zondag tenminste één keer geproefd te hebben. Gelukkig hoefde ik de voorbereidingen het niet allemaal alleen te doen. Michel keek volop mee en we verheugden ons op het laatste weekend van september…

Vrijdagochtend vertrokken we bijtijds naar Texel. Met pijn in ons hart lieten we onze lieve Zara en Zazu over aan de -meer dan goede!- zorgen van onze buurvrouw. Zij is gek op ze en zij zijn ook gek op haar dus daar hoefden we ons geen zorgen over te maken. Begin van de middag waren we op Texel en maakten we ons vertrouwde rondje over het eiland. Heerlijk om er weer te zijn.

De jury

We checkten in bij het ons zo vertrouwde Grand Hotel Opduin en begaven ons naar de jurymeeting. De jury 2022 bestond uit Marieke Slettenhaar (redacteur Foodies Magazine), Marjolein Hurkmans (redacteur Telegraaf), Michiel Uitdehaag (burgemeester van Texel) en ikzelf. Het was meteen duidelijk: de onderlinge klik was er en we stonden te popelen om te beginnen. Er viel immers geen tijd te verliezen met alle gerechtjes die we wilden proeven.

Jury Texel Culinair 2022
Jury Texel Culinair 2022 – Foto: Texel Culinair

Op een enkel gerecht na hebben Michel en ik echt alles geproefd. En wat een feest was het weer! Echt, als je volgend jaar in de gelegenheid bent om Texel Culinair te bezoeken (22-24 september 2023) moet je zeker komen. Naast de heerlijke en betaalbare gerechten is de sfeer heel fijn en ontspannen. Alles verloopt in een gemoedelijke sfeer, het is alleen maar genieten. Ook heel fijn is dat er overal boekjes liggen met informatie over het event, de deelnemers en de gerechtjes. Je staat dus nooit voor een verrassing.

Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.

De gerechtjes

De deelnemende restaurants maken ieder tenminste een voor-, hoofd- en nagerechtje. Sommigen hadden zelfs nog meer gerechtjes gemaakt! Bij de stands kregen we uitleg over de gerechtjes, bijzondere ingrediënten of gebruikte technieken en genoten van het enthousiasme van de deelnemers. Op enig moment zagen we ook hoe een deelnemer een concurrerend gerechtje had gehaald, proefde en een strategie uitstippelde voor volgend jaar. Want vergis je niet, de deelnemers zijn echt ambitieus en willen graag winnen.

Het gaat te ver om alle gerechten hier te noemen, kijk daarvoor op de site van Texel Culinair. Daar zie je per deelnemer alle gerechtjes keurig op een rij. Of bekijk het Texel Culinair hoogtepunt dat ik op mijn Instagram account maakte. Daar verzamelde ik alle stories die ik tijdens het weekend plaatste.

Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.

De winnaars van Texel Culinair 2022

Na 3 fantastische dagen, veel -héél véél- proeven en uitgebreide juryoverleggen moesten we als jury het finale oordeel vellen. Wie zouden de winnaars worden in de categorieën beste thema-gerechtje, beste gerechtje en de overall winnaar van Texel Culinair. Onder het genot van een drankje en chocolade van de Texelse Chocolaterie bespraken we nogmaals alle deelnemers en hun gerechtjes. Over de overall winnaar waren we unaniem. Over het beste thema-gerechtje en het beste gerechtje hebben we flink gediscussieerd. Maar het is ons gelukt…

Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.

Als juryvoorzitter had ik de eer de winnaars bekend te maken. Maar voordat ik dat deed hadden we besloten dat Michiel Uitdehaag een aanmoedigingsprijs zou uitreiken. Er was namelijk een deelnemer die in alle 3 de categorieën hoge ogen gooide en toch net buiten de prijzen viel. Dat verdiende een aanmoediging vonden we. Onderstaand de uitslag:

AANMOEDIGINGSPRIJS :
Grandcafé Het Plein

* * *

BESTE THEMA-GERECHTJE :
Hotel Brasserie Rebecca – Cake van paddenstoel met venkel kaviaar, groene kruiden en pompoen

* * *

BESTE GERECHTJE :
Texels Goud – Texels Goud Mini Kroketten met Skuumkoppe bier

* * *

OVERALL WINNAAR 2022 :
Restaurant het Kook Atelier

Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.


Alle deelnemers hebben vol enthousiasme en met heerlijke gerechten bijgedragen aan een fantastische 17e editie van Texel Culinair. Onderstaand een eervolle vermelding voor alle deelnemers in volgorde van hun standnummer:

Kook Atelier op Oost – Hotel Brasserie Rebecca – De Haan Foodservice – Open Fire TX – Texelse Boeren – Restaurant Passie – De Texelse Chocolaterie – Stokerij Texel – Texelse Branding – Bistro 110 – The Juice Car – Brut Bar Bistro – Paal 17 / De Eerste Etage – Burgers, Beers and Blues – Brasserie Carakter – Sjans – Grandcafé Het Plein – Grieks restaurant Yamas – Pollo – Texels Goud – Texelse Bierbrouwerij

Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.

Winnaars Texel Culinair 2019

Voor de liefhebbers van statistieken onderstaand de winnaars van Texel Culinair 2019.

Het beste themagerechtje:
Hotel de Pelikaan – Wortel speciaal met frikadelkruiden

* * *

Het beste gerechtje:
Restaurant BOSQ – Noordzeekrab met flan van sushirijst

* * *

Overall winnaar:
Restaurant het Kook Atelier

Door het bestuur ben ik gevraagd als onafhankelijk en onbezoldigd jurylid,
ons verblijf is geregeld door VVV Texel.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *