Header Overetengesproken.nl
Terugblik Texel Culinair 2019

Terugblik Texel Culinair 2019

met Geen reacties
101 Shares

Half augustus schreef ik een blogpost over Texel en mijn band met het eiland. Ik schreef ook dat ik was gevraagd als jurylid van Texel Culinair 2019. Afgelopen weekend was het dan zover en heeft Texel Culinair plaatsgevonden. Man, man, wat hebben Michel en ik genoten. De gezellige sfeer, de heerlijke gerechten, het bevlogen bestuur dat ieder jaar weer een fantastisch evenement neerzet en last but not least het fijne juryteam waar ik deel van uit mocht maken. In deze terugblik op Texel Culinair 2019 neem ik je mee in een kijkje achter de schermen…

De voorbereidingen

Tja, dan ben je gevraagd als jurylid en denk je na over je voorbereiding. Ik maakte een lijst met activiteiten als: nieuwsberichten over voorgaande edities van Texel Culinair opzoeken, website Texel Culinair van A-Z uitpluizen, inlezen op alle deelnemers, lijst maken van deelnemende gerechten zodat ik weet wat ik kan verwachten, lijst met beoordelingscriteria maken, formulieren maken om ter plekke aantekeningen te maken, storyboard maken om mijn ervaringen met jullie te delen via mijn Instagram Stories en ga zo maar door. Gelukkig hoefde ik het niet allemaal alleen te doen, Michel hielp volop mee.

Vrijdagochtend vertrokken we bijtijds naar Texel. Met pijn in ons hart lieten we onze lieve Zara en Zazu over aan de -meer dan goede!- zorgen van onze buurvrouw. Zij is gek op hun en zij zijn ook gek op haar maar het was wel de eerste keer voor ons dat we ze alleen thuislieten. Maar goed, voor alles is een eerste keer en ze hebben het hartstikke goed gedaan. Rond het middaguur waren we op Texel en maakten we ons vertrouwde rondje over het eiland. Heerlijk om er weer te zijn.

Terugblik Texel Culinair 2019Terugblik Texel Culinair 2019Terugblik Texel Culinair 2019Terugblik Texel Culinair 2019Terugblik Texel Culinair 2019Terugblik Texel Culinair 2019

De jury

We checkten in bij het ons vertrouwde Grand Hotel Opduin en begaven ons vervolgens naar de jurymeeting. Het was meteen duidelijk: de onderlinge klik was er en we stonden te popelen om te beginnen. Na een korte briefing met onder andere een verdeling van de te proeven gerechten gingen we van start. Hmmm, verdeling van gerechten? Ik had me toch echt voorgenomen om alles (± 70 gerechten) te proeven. ’s Avonds zouden we elkaar opnieuw treffen om de mystery guest te ontmoeten en op zaterdag maakten we kennis met het voltallige bestuur. Heel fijn om de drijvende krachten achter Texel Culinair even te zien en te spreken. De jury 2019 bestond uit culinair journalist en Masterchef NL jurylid Marcus Polman, wethouder en tweede loco-burgemeester Hennie Huisman-Peelen, Texelaars Jos Kager en Simine Zijm en ikzelf.

Terugblik Texel Culinair 2019 - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair 2019.
Jury Texel Culinair 2019 – Foto: Liselotte Schoo Fotografie

Op een enkel gerecht na heb ik ook echt alles geproefd. Wat een feest was dat! Echt, als je volgend jaar in de gelegenheid bent om Texel Culinair te bezoeken (11-13 september 2020) moet je zeker komen. Naast de heerlijke en betaalbare gerechten is de sfeer ook heel fijn en ontspannen. Er is geen gedonder, ik heb geen gebroken glas gezien, het is alleen maar genieten. Ook heel fijn is dat er overal boekjes liggen met informatie over het event, de deelnemers, de gerechtjes en foto’s van de juryleden. Je staat dus nooit voor een verrassing.

De gerechten

De deelnemende restaurants maken ieder tenminste een voor-, hoofd- en nagerecht. Sommigen hadden voor alle drie de dagen zelfs een verschillend menu gemaakt! Elk jaar is er ook een centraal thema. Dit jaar was dat: Foodswap ‘op sien Texels’. De uitdaging was om ten minste één ingrediënt te vervangen door een ander, gezonder, alternatief.

Bij de stands kregen we uitleg over de gerechten, bijzondere ingrediënten of gebruikte technieken en genoten van het enthousiasme van de deelnemers. Op enig moment zagen we ook hoe een deelnemer een concurrerend gerechtje had gehaald, proefde en een strategie uitstippelde voor volgend jaar. Want vergis je niet, de deelnemers zijn echt ambitieus en willen graag winnen.

Het gaat te ver om alle gerechten hier te noemen, kijk daarvoor op de site van Texel Culinair. Daar staan per deelnemer alle gerechten keurig op een rij. Op mijn Instagram account verzamelde ik mijn Stories over Texel Culinair in een hoogtepunt, daarin kan je ook veel gerechten terugzien.

Impressie dag 1 Texel Culinair 2019Impressie dag 2 Texel Culinair 2019

De winnaars

Zondagmiddag was dan het moment daar: als jury moesten we een oordeel vellen. In de categorieën overall winnaar, beste gerecht en beste thema-gerecht moesten we de nummers 1, 2 en 3 bepalen. Onder het genot van een drankje en chocolade van de Texelse Chocolaterie bespraken we alle deelnemers en hun gerechtjes. Over de overall winnaar waren we unaniem. Over de nummers twee en drie, het beste thema-gerecht en de winnaars van het beste gerecht hebben we flink gediscussieerd. Maar het is ons gelukt…

OVERALL WINNAAR 2019 :
1. Restaurant het Kook Atelier *
2. Restaurant BOSQ
3. Restaurant Passie

*) over hun full of plants ‘Foie Gras’ raakte niemand uitgesproken. Echt zo bijzonder!
In mijn terugblik op september lees je meer over dit gerecht en de vele andere gerechten die ik proefde op Texel Culinair.

* * *

BESTE THEMA-GERECHT :
1. Hotel de Pelikaan met Wortel speciaal met frikadelkruiden
2. Restaurant Eigeweis met Carpaccio van coeur de boeuf
3. Grand Hotel Opduin met Linzenrisotto met bitterbal van gort

* * *

BESTE GERECHT :
1. Restaurant BOSQ met Noordzeekrab met flan van sushirijst
2. Restaurant Passie met Tonijn met wasabi ijs en ponzu gel
3. Paal 19/Bilder met Zachtgegaarde kalfswang

Terugblik Texel Culinair 2019 - Restaurant het Kook AtelierTerugblik Texel Culinair 2019 - Hotel de PelikaanTerugblik Texel Culinair 2019 - Restaurant BOSQ
Alle deelnemers hebben vol enthousiasme en met heerlijke gerechten bijgedragen aan een fantastische 16e editie van Texel Culinair. Onderstaand een eervolle vermelding voor alle 25 deelnemers in volgorde van hun standnummer:
Restaurant het Kook Atelier – De Haan Foodservice – Texelse Bierbrouwerij – Hotel de Pelikaan – Beachclub Texel – Restaurant Passie – Restaurant BOSQ – De Texelse Chocolaterie – Koffiebranderij Texel – Stokerij Texel – Restaurant Eigeweis – Wad Lekker – Bistro 110 – Grand Hotel Opduin – Brasserie Carakter – Paal 17 / De Eerste Etage – Burgers, Beers and Blues – Echte bakker Timmer – L’Avenir – Sjans – Genieterij ’t Plein – Yamas – Culinair Restaurant Pure – Paal 19/Bilder – Crêpes Texel

Door de organisatie ben ik gevraagd als onafhankelijk en onbezoldigd jurylid,
het hotel is door de organisatie voor ons geregeld.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.

Laat een reactie achter