Tartiflette
Jaren geleden maakte ik tijdens de wintersport voor het eerst kennis met tartiflette en was meteen verkocht. Voor wie het niet kent, het is een voedzaam en vullend aardappelgerecht uit de Savoie, Frankrijk. Traditioneel eet je het na een lange dag buiten in de sneeuw. Ik maak het inmiddels ook in de andere seizoen. Want echt, het is zo lekker dat je er maar wat graag het hele jaar door van geniet. En dat kan, ik geef je het recept.
Tartiflette savoyarde
Tartiflette savoyarde wordt van origine gemaakt met reblochon. Reblochon is een zachte, romige kaas met een uitgesproken smaak. In Frankrijk ligt het volop in de supermarkt, in Nederland is reblochon vooral via kaasspecialisten en de groothandel verkrijgbaar. Als alternatief wordt vaak chaumes gebruikt maar mijn favoriet is Appenzeller.
De uitgesproken smaak van reblochon geeft tartiflette z’n karakteristieke smaak. In mijn zoektocht naar een vervangende kaas heb ik verschillende soorten geprobeerd. Goudse kazen, brie, camembert, Gruyère, Chaumes en Appenzeller. Een goede Gruyère vind ik heerlijk maar mijn favoriet is toch echt de Zwitserse Appenzeller. De volle, rijke en uitgesproken smaak geeft echt een eigen twist aan tartiflette. En neem dan bij voorkeur de Kaltbach Appenzeller. De ‘gewone’ Appenzeller is ontzettend lekker, de Kaltbach Appenzeller doet er qua smaak nog een schepje bovenop.
Emmi Group
Kaltbach kazen zijn de premium kazen van Emmi Group, een Zwitserse zuivelverwerker. Waarschijnlijk ken je de Emmi kazen wel. Denk aan Gruyère, Emmentaler, Tête de Moine -die kaas waar je mooi krullen van schaaft-, raclette kaas, kaasfondue, Geska strooikaas en de Kaltbach kazen.
Kaltbach
Speciaal geselecteerde kazen krijgen in de Kaltbach grot hun laatste rijping. In de 22 miljoen jaar oude grot worden de kazen geregeld ingewreven met een speciale -geheime- pekel. Het pekelen en de bijzondere omstandigheden in de grot zorgen ervoor dat de smaak zich tijdens de laatste rijping optimaal ontwikkelt. Door het pekelen van de kaas ontstaat ook de karakteristieke donkerbruine korst. Kaltbach kazen zijn extra verfijnd een smaakvol.
Wist je dat:
- er meer dan 700 verschillende Zwitserse kazen zijn
- koeien in Zwitserland kleinschalig worden gehouden. Gemiddeld slechts 27 per boerderij
- Zwitserse kaas wordt gemaakt van rauwe melk maar na het snijden van de wrongel wordt het alsnog verhit wordt tot 57°. Zo blijft de smaak van rauwe melk behouden en is de kaas toch veilig voor zwangere vrouwen
- AOP -Appellation d’Origine Protégée- een beschermd, specifiek Zwitsers keurmerk is
- zie je AOP in de naam dan weet je dus zeker dat de kaas Zwitsers is
- de eisen voor het AOP keurmerk zijn streng en strikt. Uitsluitend de beste kazen mogen de naam AOP dragen
- voor Kaltbach kazen zijn de eisen nog strenger dan voor AOP
- Zwitserse kazen niet alleen erg lekker zijn, ze smelten ook mooi. Ideaal dus om in kaasfondue of ovengerechten te gebruiken.
Tartiflette
Ingrediënten:
- 500 gr geschilde (vastkokende) aardappels
- 150 gr Kaltbach Appenzeller, geraspt
- 100 gram spek blokjes
- 2 uien, in halve ringen
- paar lekkere dotten crème fraiche
- 1½ eetlepel witte wijn
- nootmuskaat, vers geraspt
Aan de slag:
- Snij de aardappels in plakjes van ± ½ cm dik en een minuut of 10-15. De schijfjes hoeven nog niet beetgaar te zijn, de laatste gering krijgen ze straks in de oven. Giet af en laat even droogstomen.Tip: je kan het jezelf ook makkelijk maken en voorgegaarde aardappelschijfjes kopen.
- Verwarm een koekenpan en bak de uien samen met de spekjes. Doe dit rustig aan zodat de uien de smaak van het spek goed opnemen en heerlijk zacht worden. Voeg de plakjes aardappel toe, rasp er wat nootmuskaat overheen en schep voorzichtig door elkaar.
- Schep de helft van het aardappel-spek-ui-mengsel in een ovenschaal of gietijzeren koekenpan, bestrooi met ⅓ van de kaas en schep de rest van de aardappels erop. Naar keuze roer je de crème fraiche los met de wijn en schenk over de aardappels of je verdeelt enkele dotten crème fraîche over de aardappels en schenk de wijn erover. Bestrooi met de overgebleven kaas en plaats de tartiflette in een op 180ºC voorverwarmde oven. Bak in 30-40 minuten gaar en goudbruin.Tip: enne, hou je vooral niet in. Er mag ook best wat meer kaas over hoor…
- Serveer de tartiflette samen met een groene salade.Eet smakelijk!
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Emmi Group.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Ga dit zeker proberen. Trouwens mooie en overzichtelijke site. Duidelijke weergave van ingredïenten..
Douwe.
Dank je wel voor het mooie compliment, fijn om te horen! Maak deze tartiflette zeker want echt, je gaat ervan genieten.