Header Overetengesproken.nl
Tartelettes van Petit Gâteau

Tartelettes van Petit Gâteau

 |  2 reacties
58 Shares

Vrijdag heb je mijn review van Kleine taartjes kunnen lezen. Vandaag deel ik mijn ervaringen met één van de recepten uit het boek. Er staat zóveel lekkers in het boek dat het nog best moeilijk was een keuze te maken. Uiteindelijk koos ik voor de bosbessenclafoutis. Alles met een vulling van amandelspijs of frangipanne heeft mijn belangstelling. Die zachte, romige amandelsmaak vind ik zo onweerstaanbaar lekker. Dus ja, als ik dan een tartelette tegenkom die zo’n vulling combineert met bosbessen en clafoutiscrème dan ben ik om.

Toen ik daadwerkelijk aan de slag ging schrok ik in eerste instantie van de hoeveelheid vullingen die ik moest maken. Uiteindelijk bleek het allemaal reuze mee te vallen. Het deeg was supersnel gemaakt en terwijl dat in de koelkast lag te rusten maakte ik de amandelvulling en de clafoutiscrème. En echt waar, ook de vulling waren zó gemaakt. De amandelvulling leek in eerste instantie wat dun maar in de koelkast is het mooi stevig geworden. Ook het maken en vullen van de taartjes ging prima. Het deeg was heel soepel om mee te werken en kreeg ik redelijk makkelijk in de vormpjes. En de tweede keer dat ik de tartelettes maakte ging het bijna vanzelfsprekend. Maak de tartelettes dus gewoon een paar keer en daarna hebben ze geen geheimen meer voor en kan je losgaan op de vullingen en decoratie. Ik kan niet wachten om een tartelette met citroencrème of witte-chocoladeslagroom met framboos te maken.
Tip: maak het deeg en de vullingen een dag tevoren.

Meestal pas ik recepten hier of daar wat aan. Voor deze tartelettes, of minimini’s zoals ze ook wel liefkozend worden genoemd, volgende ik vrij keurig het recept. Het enige dat ik anders heb gedaan is dat ik diepvries bosbessen -van de Lidl want die zijn zo mooi klein- heb gebruikt in de clafoutislaag in plaats van bosbessenjam. Wat betreft de aangegeven hoeveelheden, die zullen waarschijnlijk best kloppen voor de bakringen die Petit Gâteau in de bakkerij gebruikt. Voor mij was het deeg en de amandelvulling wat aan de krappe kant voor 12 tartelettes. Wellicht heb ik het deeg wat minder dun uitgerold, zijn mijn vormpjes hoger en/of heb ik ze meer gevuld met amandelvulling.

En toen mochten we dan eindelijk proeven. Over de smaak kan ik heel kort zijn: héérlijk!!! Mooi krokante korst, rijke amandelvulling en een heerlijke frisse clafoutislaag met bosbessen. De kwark in de clafoutiscrème geeft echt een frisse twist, super. Bak jij graag, hou je van variatie en maak je er graag een kunstwerkje van? Wacht dan vooral niet te lang en ga ook aan de slag met de tartelettes van Meike Schaling, de bakker achter Petit Gâteau.

Tartelettes van Petit Gâteau - Kleine taartjes gevuld met amandelvulling, bosbessen en clafoutiscrème. Het lijkt een hoop werk maar als je het efficiënt aanpakt valt het best mee. In dit recept lees je precies hoe je het aanpakt.

Informatie over het boek:
Titel: Kleine taartjes
Auteur: Meike Schaling
Pagina’s: 160
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021568591
Prijs: € 17,50

Bestel via bol.com jouw exemplaar van Kleine taartjes.

Ingrediënten voor 9-12 stuks

Voor het deeg:

  • 120 gr bloem
  • 50 gr poedersuiker
  • 20 gr amandelmeel
  • 75 gram koude roomboter, in kleine stukjes
  • 1 groot (L) biologisch ei, losgeklopt
  • snuf zout

Voor de amandelvulling:

  • 50 gr amandelmeel
  • 50 gr zachte roomboter
  • 50 gr poedersuiker
  • 5 gr maïzena
  • paar druppels amandelextract
  • restant ei van het deeg

Voor de clafoutiscrème:

  • 1 biologisch ei
  • 1 dooier van een biologisch ei
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 15 gr amandelmeel
  • 15 gr bloem
  • 50 gr melk
  • 100 gr kwark
  • 1 theelepel vanille-extract
  • diepvries bosbessen

Voor de decoratie:

  • verse bosbbessen
  • abrikozenjam
  • water
  • amandelschaafsel, geroosterd

12 bakringen ø 6 cm of muffinblik met 12 holtes, ingevet
spuitzak met spuitje met ronde opening
uitsteker ø 8-9 cm

Aan de slag

Voor het deeg:
Doe de bloem, poedersuiker, amandelmeel en wat zout in een kom. Voeg de roomboter toe en wrijf de boter tussen je vingers door de droge ingrediënten tot je mooi kruimeldeeg hebt.

Voeg een klein lepeltje losgeklopt ei toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Is het deeg te droog, voeg dan een heel klein beetje ei toe. Is het deeg te plakkerig dan voeg je wat extra bloem toe.

Vorm het deeg tot een mooie plak, verpak in plastic en leg tenminste een uur in de koelkast.  

Voor de amandelvulling:
Roer de boter en de poedersuiker met een vork tot een romige pasta. Voeg het amandelmeel en de maïzena toe, roer glad en voeg tot slot het restant van het losgeklopte ei en een paar druppels amandelextract toe. Roer flink door en zorg dat er geen klontjes in zitten.

Schep de amandelvulling in de spuitzak en laat opstijven in de koelkast.

Voor de clafoutiscrème:
Roer het ei, de dooier en de kristalsuiker door elkaar en roer vervolgens het amandelmeel en de bloem erdoor.

Voeg de melk, de kwark en het vanille-extract toe en roer tot een glas beslag. Giet in een schenkbeker, dek af en zet tot gebruik in de koelkast.

Ontdooi ondertussen vast de diepvries bosbessen en giet het overtollige vocht af.

Opmaken van de minimini’s:
Haal het deeg uit de koelkast en kneed snel soepel.

Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een plak van ± 3 mm dik. Steek met de uitsteker zoveel mogelijk rondjes uit deeg en bekleed de vormpjes ermee. Rol het restant deeg opnieuw uit, steek rondjes uit met de uitsteker en bekleed de resterende vormpjes ermee.

Maak de deegrandjes mooie strak door de randjes langs de bovenzijde van de vorm weg te snijden of met de achterkant van een lepel glad te strijken. Prik de bodems in met een vork en zet de vormpjes 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Haal de bakvormpjes uit de koelkast en zet op een bakblik. Spuiten elk taartje een flinke bodem amandelvulling, beleg met de ontdooide bosbessen en schenk precies tot aan de rand van het deeg vol met de clafoutiscrème. Zet de vormpjes in een op 170ºC-180º conventioneel voorverwarmde oven en bak in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Mijn taartjes hadden iets langer nodig maar dat komt wellicht doordat ik een iets dikkere deeglaag heb gebruikt. Zodra de taartjes klaar zijn haal je ze uit de oven, laat even afkoelen en verwijder dan de vormpjes. Laat de minimini’s op een taartrooster helemaal afkoelen.

Maak ondertussen de abrikozengelei door een paar lepels jam met een klein beetje water (10%) te verwarmen. Als het mengsel goed heet is wrijf je het door een zeef en bestrijk je er de afgekoelde tartelettes mee. Leg direct de verse bosbessen erop zodat ze mooi vastplakken tijdens het drogen van de abrikozengelei. Bestrooi de minimini’s met (gecrushed) amandelschaafsel, schik op mooi een bord of taartplateau en serveer.

Eet smakelijk!

Tip: Rooster het amandelmeel voor gebruik in een koekenpannetje. Het amandelmeel hoeft niet te kleuren maar door het te verwarmen komt de olie vrij en krijgt het een intensere geur en smaak. Héél lekker!

Tip: Het deeg is prima in te vriezen. Maak dus vooral wat op voorraad zodat je altijd gelijk aan de slag kunt.

Dit recept bevat een affiliate link en een toegestuurd product (Kleine taartjes).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 Reacties

  1. Tonny
    | Beantwoorden

    De tartelettes zien er heerlijk uit. Ik heb het boek inmiddels ook in huis, dus ga ik snel aan de slag.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Dank je wel! Leuk dat je het boek ook hebt. Succes met bakken en laat even weten hoe het is gegaan.

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief